Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Литвинов А. Л. Компьютерное моделирование в экономике: Учеб. пособ. – Белгород: Изд-во БелГУ, 2003. – 108 с.

Федорович Юлія

студентка ІІ курсу спеціальності «Правознавство»

Економіко-правничого коледжу

Наук. кер.: Маказан Є.В.

Економічні наслідки дитячої безпритульності в україні

Безпритульність – це явище, пов`язане із соціально-економічними негараздами і реаліями, які можуть бути присутніми у будь-який період часу.Дитяча безпритульність і бездоглядність - це прямий наслідок сучасної соціально-економічної дестабілізації. Кризова ситуація в Україні характеризується зростанням соціального неблагополуччя сімей: падінням їх життєвого рівня; жорстоким середовищем; віддаленням системи освіти від дітей з важкою долею; посиленням загальної криміногенної ситуації і зростанням злочинності.

Майже всі вуличні діти є жертвами злочинців, а пізніше і самі ними стають. Їх змушують жебракувати, красти, займатися проституцією та порнографією. Фахівці вважають, що масова дитяча безпритульність за кілька років може призвести до демографічної катастрофи в Україні.

Моральна атмосфера в сім'ях безпритульних:

72% - сімей, де хтось з батьків або інших родичів вживає алкоголь або наркотики;

24% - сімей, де хтось з батьків знаходиться в місцях позбавлення волі.

Кількість дітей в притулках шкільного віку склало у 1997р. – 11189 осіб, а вже у 2009 р. – 45000 осіб.

Нагальними питаннями для безпритульних є спосіб доставання їжі, грошей, одягу. Їх основне завдання – вижити, пристосуватися до екстремальних, жорстоких умов вулиці.

Безпритульні діти в кращому випадку закінчили початкову школу, є такі, хто взагалі жодного дня не відвідував школу, не вміє читати і писати навіть у віці 12 – 13, а то й 15 – 16 років.

За даними офіційної статистики, серед вихованців притулків 9% дітей шкільного віку не навчалися взагалі, 7% не відвідували школу більше року. За деякими спостереженнями такі діти швидко втрачають й ті неглибокі знання, здобуті ними в навчальних закладах раніше

За 9 місяців 2007 р. службами у справах дітей спільно з центрами соціальних служб для молоді, підрозділами кримінальної міліції у справах дітей, органами освіти проведено майже 25 тис. рейдів (23 тис. – у 2003р.), у ході яких виявлено понад 27 тис. дітей у тому числі тих, які бродяжать – 7 тис. 140 дітей (6 тис. 696).

Практично 100% безпритульних дітей палять, нюхають клей, стаючи токсикоманами – 70 – 80%. Дещо меншим є відсоток тих, хто споживає алкогольні напої та наркотичні речовини, що безсумнівно, призводить до залежності і затримки розвитку.

Основні види захворювань: 48,7% - венеричні захворювання; 35% - епілепсія та ін. психічні захворювання; 28% - хвороба печінки;26% - чесотка, лишай та інші

Згідно статистики на 1 червня 2008 р. чисельність населення України зменшилась на 17,7 тис. і склала 46 млн. з них 24,2%, тобто 11 млн. 132 тис. – пенсійного віку з них 8,3 млн. – дітей, віком до 17 років. - безпритульних близько 100-200 тис. І надалі їх кількість буде тільки збільшуватись.

Зараз Україна переживає так звану “третю хвилю” дитячої безпритульності, найважливіша передумова – економічна нестабільність.

По прогнозам фахівцівдо 2025 р. населення України зменшиться на 20%..

Владі терміново треба вжити заходи:

  • виявити всіх безпритульних до останнього;

  • розробити програму для безпритульних ( створитиміні притулки на 3-5 осіб, орієнтуючись на більш розвинуті країни, використовуючи їх методи);

  • залучити до навчання та отримання професій;

  • забезпечити роботою, залучити до сільгоспробіт.

Прояви дитячої безпритульності вражають своєю кількістю і поширенням. Дитяча безпритульність і бездоглядність — прямий наслідок сучасної соціально-економічної дестабілізації. Держава, уряд мають вжити заходи для врятування цих дітей бо діти це наше майбутнє.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]