Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Электронная туристическая биржа. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://tourfaq.net/travel-business/elektronnye-turisticheskie-birzhi/

2. Туристическая биржа [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://news.holidaym.ru/tour.

Соломко Ольга

студентка V курсу факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: к. е. н., доцент Шишкін В.О.

Мотивація в системі менеджменту персоналу

Психологи рідко приходять до однієї точки зору в поглядах і формулюваннях, але все таки існує деякий загальноприйнятий підхід, що слугує фундаментом при визначенні мотивації, ‑ це модель стимулу-реакції. Базова модель мотивації стверджує, що існують стимули (наприклад, премія), які приводять до змін поведінки (співробітник працює більш продуктивно, щоб виконати норму, за яку може отримати премію), а це призводить до бажаного результату (виконання норми) [1, c. 208]. В економічній літературі поняття «мотивація персоналу» трактується неоднаково, хоч більшість визначень багато в чому схожі. На думку одних авторів, мотивація ‑ це свідоме прагнення до певного типу задоволення потреб, до успіху. Інші автори під мотивацією розуміють усе те, що активізує діяльність людини. Для ще інших мотивація ‑ це надія на успіх і побоювання невдачі.

Якщо мотивацію розглядати як процес впливу на поведінку людини факторів-мотиваторів, то теоретично її можна розподілити на шість стадій, що настають одна по одній. Звичайно, саме така кількість стадій ‑ це умовність: на практиці не завжди зберігається чітка їх послідовність та чітке розмежування процесів мотивації. Проте для з’ясування логіки, «технології» процесу мотивації доцільним є розглянути його постадійно. Перша стадія ‑ виникнення потреби. Потреба виявляється як відчуття людиною нестачі в неї чогось. Це відчуття постійно дратує людину і потребує задоволення. Друга стадія ‑ пошук способів задоволення потреби. Наявність потреби передбачає певну реакцію людини. Люди по-різному можуть домагатись усунення потреби: задовольнити, притлумити, не помічати. Але здебільшого рано чи пізно, а таки постає необхідність щось зробити, здійснити, ужити певних заходів. Третя стадія ‑ визначення цілей, напрямів дій. Людина визначає, що їй треба конкретно отримати та зробити для задоволення потреби. Четверта стадія ‑ виконання конкретних дій. На цій стадії людина докладає зусиль для того, щоб досягти поставлених цілей. П’ята стадія ‑ отримання винагороди за виконані дії. Зробивши певні зусилля, людина отримує те, що має задовольнити потребу або те, що вона може обміняти на бажаний об’єкт (предмет, послугу, цінність). На цій стадії з’ясовується, наскільки здійснене людиною збігається з очікуваним результатом. Залежно від цього відбувається послаблення, збереження чи посилення мотивації. Шоста стадія ‑ відчуття задоволення потреби. Залежно від рівня задоволення потреби, величини винагороди і її адекватності докладеним зусиллям людина або чекатиме виникнення нової потреби, або продовжує працю для задоволення потреби наявної [2, c. 20]. У системі мотивації вирішальна роль належить матеріальному стимулюванню, яке здійснюється в таких формах, як грошові виплати, передання матеріальних благ і надання певних пільг (Рис. 1). У ринковій економіці, що нормально функціонує, грошова форма матеріального стимулювання є основною.

Рис. 1 Матеріальні стимули праці

Таким чином, одним з головних завдань розвитку ринкової економіки є формування притаманної ринковим відносинам системи стимулювання праці. Фінансовий стан та конкурентоспроможність підприємства залежать від ефективності праці персоналу, а вона, насамперед, від організації та механізмів формування заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]