Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Інформаційна система / http://uk.wikipedia.org/wiki/Інформаційна_система.

  2. Информационные системы / http://www.itcompanies.ru/04info.html.

  3. Інформаційні системи та бази даних /

http://emerecu.ukma.kiev.ua/books/BD/intr.doc.

Таравська Карина

студентка ІІ курсу Економіко-правничого коледжу

Наук. кер.: Ходаковська А.В.

Числа фібоначчі

Теорія чисел Фібоначчі виросла із знаменитого «завдання про кроликів», що має семісотпятідесятілетнюю давність, числа Фібоначчі до цих пір залишаються одним з самих цікавих розділів елементарної математики.

Числа Фібоначчі або Послідовність Фібоначчі - числова послідовність, що володіє рядом властивостей. Послідовність Фибоначчі починається так: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233... У «Книзі абака» Леонардо сформулював завдання про кроликів, вирішенням якого вийшла послідовність чисел, де подальше число дорівнює сумі два попередніх - відома послідовність Фібоначчі. Леонардо Фібоначчі познайомив європейців з десятковою системою числення.

Числа Фібоначчі ділять наше життя на етапи по кількості прожитих років. Числа Фібоначчі називають етапи розвитку людини. Феномен золотого перетину відомий людству дуже давно. Класичними проявами золотого перетину є предмети ужитку, скульптура і архітектура, математика, музика і естетика. Золотий Перетин - це ділення відрізання на дві частини в такому співвідношенні, при якому велика частина відноситься до меншої, як їх сума (весь відрізок) до більшої.

В природі, архітектурі, образотворчому мистецтві, математиці, фізиці, астрономії, біології і багатьох інших областях були знайдені закономірності, що описуються коефіцієнтами Фібоначчі. Відношення вимірів завитків раковини постійно і рівне 1.618. В даний час спираль Архімеда широко застосовується в техніці.

Гвинтоподібне і спіралевидне розташування листя на гілках дерев помітили давно. Cпіраль побачили в розташуванні насіння соняшнику, в шишках сосни, ананасах, кактусах і так далі. Павук плете павутину спіралеподібний. Cпіраллю закручується ураган. Природа здійснила ділення на симетричні частини і золоті пропорції. У частинах виявляється повторення будови цілого.

Пьер Kюрі на початку нашого століття сформулював ряд глибоких ідей симетрії.

Закономірності золотої симетрії виявляються в енергетичних переходах елементарних часток, в будові деяких хімічних сполук, в планетарних і космічних системах, в генних структурах живих організмів.

Спостереження за цією ділянкою піднебесся між Марсом та Юпітером привело до відкриття поясу астероїдів. Ці факти - свідоцтва незалежності числового ряду від умов його прояву, що є одним з ознак його універсальності. На відміну від інших єгипетських пірамід піраміда в Гизе не гробниця, а швидше нерозв'язна головоломка з числових комбінацій.

Kлюч до геометро-математічного секрету піраміди в Гизе, що так довго був для людства загадкою, насправді був переданий Геродоту храмовимі жерцями, що повідомили його, що піраміда побудована так, щоб площа кожній з її граней дорівнювала квадрату її висоти. Виникає думка, що як єгипетські, так і мексиканські піраміди були зведені приблизно в один час людьми загального походження.

Послідовність Фібоначчі - це спроба природи адаптуватися до фундаментальнішої і досконалої золотоперетинної логарифмічної послідовності, яка практично така ж, лише починається з нізвідки і вирушає в нікуди. Маючи сповна певний початок, вона прагне до ідеалу, ніколи його не досягаючи. Таке життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]