Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Аналіз проблем та шляхів підвищення конкурентоспроможності ринку авіаційних перевезень України / О.Я. Ціпан / Економіка. Фінанси. Право, 2009. – №11.

2. Крылом не вышли / Бізнес, 2009. – № 29.

3. Упровадження інновацій у модернізацію авіатехніки / Держава та регіони, 2004. – №6.

Гутніков Руслан

студент IV курсу факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: к. держ. упр., доцент Бікулов Д.Т.

Аналіз товарно-асортиментної політики ват «ззва»

Ефективність діяльності будь-якого підприємства залежить від його здатності в повній мірі відповідати вимогам споживачів. Специфічність продукції, що випускається ВАТ «ЗЗВА», визначає основними споживачами продукції заводу промислові підприємства, які можна сегментувати по таких основних галузях, як (галузі розташовані по галузевій привабливості для заводу): енергетика; металургія; машинобудування; інші галузі (до яких відносяться нафтохімічна, залізнична, газова та ін.). Сезоннiсть активних робiт по замiнi, модернiзацiї та установцi нового обладнання на енергетичних об'єктах (з пiком в липнi-жовтнi) прямим чином впливає на ритмiчнiсть фiнансування замовникiв, а це в свою чергу впливає на ритмiчнiсть виготовлення продукцiї пiдприємством.

Сегментуючи ринок ВАТ «ЗЗВА» за товарною ознакою, визначимо два основні напрями, на які слід орієнтуватися заводу, при здійсненні своєї успішної діяльності: 1) ринок вимірювальних трансформаторів струму і напруги; 2) ринок комплектних розподільних пристроїв (КРП). Ринок електроапаратури можна охарактеризувати в двох аспектах: 1) через велику кількість виробників високовольтного устаткування у промислових споживачів є вибір, основними критеріями якого залишається «ціна-якість»; 2) споживачі, що звикли до традиційного устаткування, не намагатимуться шукати щось нове, однак вони бажали б бачити ту саму продукцію яку купляли і раніше, але з покращеними якостями.

Проаналізувати асортимент дозволяє модель портфельного аналізу – матриця BCG. Її результати свідчать про те, що ВАТ «ЗЗВА» займає такі позиція на ринку, що вимагають від керівництва значних фінансових вкладень для підтримання позиції, чи розширення та їх зміцнення. Відмовлятись від того чи іншого виду продукції – не доцільно, оскільки на її провадження було витрачено значна сума грошових коштів, й завдяки їм підприємство отримує змогу покривати своїм асортиментом весь ринок. Основною перевагою трансформаторів, виробництва підприємств-конкурентів є ціна, яка на 25-30 % нижче за ціну, встановлену на наші аналоги. Також, до важливих достоїнств відносяться їх зменшена маса і клас точності. Достоїнства комплектних розподільних установок (КРУ) виробництва конкурентів перед виробництвом ВАТ «ЗЗВА» як по техніці (каркас, касетного виконання, сталевих витяжних заклепок, високої якості порошкового фарбування, малогабаритності), так і за ціною (неконкурентна ціна) чітко визначають причини мізерної частки ринку і якщо не вжити ніяких заходів, то можна втратити ринок КРУ повністю. В цілому, товарна стратегія ВАТ «ЗЗВА» включає в себе розробку нових та доопрацювання старих видів продукції, розширення асортименту та розробка ряду конструктивних рішень щодо підвищення технічного рівня виробів, комплектації новою апаратурою й матеріалами.

Таким чином, не зважаючи на те, що широта асортименту продукції ВАТ «ЗЗВА» покриває повністю весь вітчизняний ринок електроапаратури, керівництву слід негайно звернути особливу увагу на такі аспекти: терміново доопрацювати конструкцію трансформаторів струму та КРУ, приступити до опрацьовування нової серії КРУ, здатної стати «брендом»; конструктивно в КРУ передбачити комплектацію новою апаратурою і матеріалами (ТТ, ТН, опорна ізоляція, дуговий захист – WAMP, оптоволоконні датчики, лічильники, прилади мікропроцесорного захисту, світлосигнальні арматура і т.д.); розробити пропозиції по впровадженню ряду конструктивних рішень, направлених на підвищення технічного рівня вимірювальних трансформаторів струму і напруги з масляним заповненням (що вимагають зараз підприємства енергетичної галузі) та з елегазовим наповнювачем (на вимогу Обленерго) – підвищення пожежної безпеки, підвищення класу точності, зниження матеріаломісткості виробу. Це дасть змогу розширити технічні характеристики продукції підприємства, дасть можливість більш повно відповідати вимогам сучасного ринку високовольтної апаратури, покращить конкурентні позиції ВАТ «ЗЗВА».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]