Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Гольцман І.О. Необхідність застосування маркетингових комунікацій в туризмі //Актуальні проблеми , сучасний стан та перспективи розвитку індустрії туризму в Україні: Матеріали другої міжнародної науково-практичної конференції/ За ред. І.В. Саух. -Житомир: Вид-во ЖФ КІБІТ, 2008. - С 102-104.

2. Гаман П.І. Роль і місце реклами в маркетингу платних медичних послуг лікувально-профілактичних закладів// Економіка та держава - 2008.- №4. - С 97-99.

Секція № 13 журналістика

Абрамов Дмитро

учень колегіуму “Елінт” Наук. кер.: Мазакова О.А.

Жанрові різновиди екоматеріалів у газетах

ЗАПОРІЗЬКА ПРАВДА” ТА “СУББОТА ПЛЮС”

Дослідження особливостей подання екологічної проблематики у регіональних ЗМІ, визначення головних чинників, які впливають на зміст і якість екопублікацій сприятиме втіленню в життя інформаційної політики України. Важливо дослідити діяльність вітчизняної екожурналістики, проаналізувавши публікації з проблематики довкілля у пресі останнього періоду, визначити загальні тенденції, позитивні та негативні моменти цього журналістського напряму.

Хоча екологічна тематика є нині актуальною, вона ще не посідає одне з найважливіших місць у засобах масової інформації. Журналісти мають не лише констатувати наявність тієї чи іншої проблеми, а й проводити аналіз її виникнення, показувати можливі шляхи її подолання в конкретних ситуаціях, спонукати людей до дій. Тому робота журналіста, який займається такою тематикою, потребує належної підготовки.

Використання певних жанрових форм висвітлення екологічної проблематики має велике значення для вдосконалення масовоінформаційної діяльності, підвищення виразності та комунікативної ефективності екопублікацій. Майстерне оперування жанровими формами допомагає в розкритті тем, пов’язаних із довкіллям, у створенні публікації, визначенні її текстових рамок та лінгвістичних засобів.

Як зазначає дослідник О.Мелещенко, “ефективність масово-інформаційного впливу, успішність розкриття екологічної проблематики значною мірою залежать від різноманітності та доречності мовностилістичних прийомів, що використовує екожурналіст, від уміння майстерно інтерпретувати цікаві факти за допомогою виразних лінгвістичних засобів” [1, с.12].

Серед інформаційних жанрів, які використовуються для розкриття екологічної проблематики, слід відзначити замітку, яка дає змогу оперативно викласти фактаж, привернути до нього увагу широкої аудиторії завдяки простій та зручній для сприйняття схемі викладу; репортаж, який, хоч і рідко використовується в чистому вигляді, але має значну творчу та зображальну привабливість, надає матеріалу динамічності, емоційності, документальності; а також інтерв’ю, яке дає змогу залучати експертів до обговорення певних екологічних подій та легко сприймається читачем.

Використання аналітичних жанрів є найбільш доцільним для висвітлення екотематики, оскільки вони дають змогу підходити до проблеми більш комплексно та змістовно. З-поміж них слід відзначити кореспонденцію, що має широкий зображувальний потенціал, статтю, яка дозволяє всебічно дослідити ту чи іншу проблему, пов’язану з довкіллям, коментар, який дає змогу привернути увагу читача до соціально важливого факту за допомогою власної інтерпретації відомого широкій аудиторії явища або викладу точки зору фахівця.

Характерною особливістю газети “Запорізька правда” є її близькість до місцевого читача: подаються матеріали про події з містечок та сіл області (про посівну, екологічні проблеми окремих сіл, здобутки у покращені екосистеми області окремих районів). За охопленням аудиторії газета “Суббота плюс” належить до видання, що задовольняє інформаційні запити більшої частини жителів м. Запоріжжя, сільська аудиторія віддає перевагу газеті “Запорізька правда”.

Варто відзначити, що жанрові різновиди двох регіональних видань відрізняються подачею матеріалів на екологічну тематику. Для щотижневика “Суббота плюс” характерним є переважання усталених жанрових форм (замітки, репортажу та ін.), в яких журналісти подають різні точки зору, оперативно та об’єктивно інформують читачів про події. На сторінках газети “Запорізька правда” зустрічаються матеріали з елементами дифузії жанрів: поєднання інформаційної кореспонденції з художньою публіцистикою тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]