Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Соціально-економічний розвиток України за 2009 рік [Електронний ресурс] / Державний комітет статистики України. - Режим доступу :

http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2009/u_12_09.htm

2. Черніков Д. В. Аналіз ринку металів в умовах світової економічної кризи та його вплив на формування Державного бюджету України [Електронний ресурс] / Д. В. Черніков. – Режим:

http://www.customs.gov.ua/dmsu/control/uk/publish/article;_id=1476423&cat_id==1

3. Мазур В. Л. Проблемы горно-металлургического комплекса Украины / В. Л. Мазур // Нові матеріали і технології в металургії та машинобудуванні. - 2008. - № 1. - С. 144–147.

Короткевич Ю.

студентка IV курсу факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: викладач Коваленко Н.М.

Теоретичні аспекти впровадження інноваційних технологій у промислове виробництво

Перехід до інноваційної моделі розвитку економіки - найхарактерніша риса сьогодення в розвинутих країнах. Інновації, в тому числі і у промисловості, є суттєвим елементом підвищення ефективності економіки. Промислова інновація починається з ідеї і проходить фази дослідження, розробки та створення нових зразків продукції, технологій чи послуг та їх комерціалізацію [1]. На світовому ринку наукомісткої продукції чітко простежується тенденція посилення конкуренції. У зв’язку з цим, дедалі більша частка витрат підприємств переноситься із сфери промислового виробництва у сферу досліджень і розробок нових технологій та виробів.

На зміну індустріальній епосі прийшла постіндустріальна — епоха систем комунікацій, яка підвищила рівень соціальної складності і веде до корінних змін у суспільстві. Технічні новації, засоби зв'язку, нові інноваційні технології збільшують ступінь соціального зв'язку. Мережі економічних і соціальних комунікацій розширюють свої масштаби, стають складнішими. Фірми, компанії створюють міжнародні альянси (олігополії), вступають у партнерство зі споживачами, своїми постачальниками, стаючи частиною комунікаційних мереж. Державні і фінансові кордони втрачають своє значення. У світовому просторі розвивається техноглобалізм — розширення міжнародної передачі (трансферту) технологій [2].

Характерною ознакою останнього десятиліття є значне зрушення в інвестуванні факторів виробництва (перепідготовка кадрів, підготовка фахівців, новаторів), що є головною рушійною силою економічного зростання, бо саме цей напрям створює умови поліпшення середовища існування та розвитку технологій [3].

Інноваційні технології є радикально новими чи вдосконаленими технологіями, які істотно поліпшують умови виробництва або самі виступають товаром. Зазвичай мають знижену капіталомісткість, характеризуються більшою екологічністю й меншими енергетичним потребами. Саме оновлення технологічної бази викликає зміни в перебудові господарської системи та її організаційної структури, зміни технологічного укладу. Базові технології - це основа нових галузей промисловості і багатьох прикладних технологій, які використовуються для модернізації існуючого виробництва [3].

Завдяки сучасним технологіям випускається дедалі більше різноманітних виробів, що дає споживачам можливість широкого вибору аж до індивідуалізації продукту чи послуги. Це стає можливим завдяки міжнародній передачі технологій, тобто економічним відносинам між фірмами різних країн у сфері використання закордонних науково-технічних досягнень.

Виходячи з того, що інноваційна діяльність є вирішальним елементом розвитку сучасного виробництва, проблеми економічного обґрунтування інноваційних рішень набувають особливої актуальності. Ці проблеми важливі як на рівні підприємств, так і на вищих рівнях управління національною економікою, зокрема при розподілі бюджетних коштів на фінансування науково-технічних, соціальних та інших загальнодержавних програм.

Нові технології, технологічні ноу-хау, нові продукти, гіпердинамічна поведінка споживачів створюють нові ринки, нові сфери конкуренції, стимулюють «традиційні» галузі, передаючи досвід і одержані технічні результати, забезпечують появу нових ресурсів, створюють нову ситуацію для розвитку суспільства [2].

У сучасних ринкових умовах підвищуються вимоги до економічних вимірів і економічних обґрунтувань прийняття рішень стосовно інноваційних проектів, які можуть фінансуватись тільки після економічної оцінки кожного з можливих їх варіантів. Слід зважати на те, що підприємства будують свою діяльність в напрямі досягнення своїх локальних цілей, перш за все, можливості успішно функціонувати на ринках виробництва нових товарів і послуг, які з'являються в результаті впровадження нових технологій. Адже кінцевим результатом інноваційної діяльності будь-якої організації є виробництво конкурентоспроможної продукції та зміцнення позицій на ринку і свого фінансового стану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]