Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Aqua-Mercatus – Журналы // Режим доступу : http://www.aqua-mercatus.com/?mag=2&op=journal&txt=12

  2. Річна фінансова звітність ЗАТ «БАН» за 2008 р. // Режим доступу :http://www.smida.gov.ua/emitents/year/?id=44385

Горобець Катерина

студентка ІІІ курсу факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: к. е. н., доцент Шишкін В.О.

Взаємодія логістики з маркетингом

Дискусія про взаємодію логістики і маркетингу часто перетікає в з'ясування питання, що важливіше для компанії, і неминуче заходить у глухий кут. Обидві концепції базуються на економічній спільності ринкових процесів. Маркетинг є концепцією управління виробництвом та реалізацією продукції, орієнтовану на попит. Логістика – це концепція управління матеріальними, інформаційними та іншими потоками для задоволення потреб споживачів щодо транспортно-експедиційних послуг і постачальницько-збутових робіт [1]. По цілях і розв'язуваним завданням логістика і маркетинг, по суті, являють собою частини єдиного процесу – процесу задоволення потреб споживачів. Маркетинг і логістика невіддільні один від одного, тому що в сукупності вони зумовлюють політику і характер виробничої, постачальницької і збутової діяльності суб'єктів ринкових відносин. У той же час з питання взаємозв'язку маркетингу і логістики існує три позиції [2, с. 86].

Перша позиція полягає в тому, що логістика виникла і має право на існування лише як розділ концепції маркетингу. Прийнято вважати, що в 60-х роках з концепції маркетингу виділилося коло проблем, пов'язаних із забезпеченням необхідними ресурсами процесу виробництва та раціоналізацією процесу збуту в умовах зростаючої конкуренції. Предметом особливої уваги стало просування матеріальних ресурсів в каналах розподілу, що призвело до формування концепції логістики. Прихильники цієї позиції вважають, що якщо маркетинг – це весь процес реклами, формування попиту на ринку, управління продажами і просуванням товару, то фізичні дії з підготовки, переробки, розподілу і переміщення продукції являють частину цього процесу.

Прихильники другої позиції вважають, що в даний час логістика давно вийшла за відведені їй спочатку рамки. Зараз вже маркетинг слід розглядати як розділ теорії і практики логістики, яка займається вивченням та управлінням матеріальними та інформаційними потоками у зовнішньому і внутрішньому середовищі підприємства, тобто на мікро- і на макрорівні. Крім того, логістика більш детально займається проблемами управління зворотними зв'язками як у фізичному та інформаційному, так і в організаційному аспектах.

Прихильники третьої позиції вважають, що маркетинг і логістика являють собою самостійні напрями виробничо-господарської діяльності, тісно пов'язані між собою. По суті, і маркетинг, і логістику суб'єкти підприємницької діяльності можуть використовувати незалежно один від одного. У той же час слід підкреслити, що найбільший синергетичний ефект можна отримати тільки при вмілому використанні обох концепцій одночасно.

Господарські структури, які використовують у своїй діяльності маркетингову концепцію, рано чи пізно змушені створювати відповідну систему логістики, а надалі вдосконалювати її, підвищуючи якість логістичних процесів і рівень їх інтеграції з іншими управлінськими функціями. Таким чином, можна зробити висновок, що логістика та маркетинг являють собою дві рівноправні концепції з єдиною функціональною спрямованістю, єдиними кінцевими цілями, але різним інструментарієм і предметом інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]