Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Статистично-аналітичний довідник стану здоров'я населення України у зв'язку з хворобами системи кровообігу / [В.Ф. Москаленко, В.М. Коваленко, В.М. Корнацький та ін.]. – К., 2001. – 67с.

2. Амосова Е.Н., Афонина Г.Б., Русин Е.В., Павлович А.В. Роль свободных радикалов в патогенезе ишемического повреждения миокарда // Укр. кардіол. журн. – 1999. – № 2. – С. 121-126.

3. Рулева Н.Ю., Звягинцева М.А., Дугин С.Ф. Миелопероксидаза: биологические функции и клиническое значение // Современные наукоемкие технологии. – 2007. - №8.

Доступ: http://www.rae.ru/snt/?section=content&op=articles&month=8&year=2007

4. Лабораторные методы исследования в клинике: справочник / Под ред. проф. В.В.Меньшикова.- М.: Медицина, 1987. – 368 с.

Павловська Юлія

студентка ІІІ курсу біологічного факультету ЗНУ

Наук. кер.: д. б. н., професор Лях В. О.

Особливості будови насіння lunaria annua

Lunaria annua – високоросла трав’яниста рослина, яка належить до родини хрестоцвіті. Свою назву рослина отримала від латинського слова «luna» через те, що перегородки, які знаходяться в її плодах, схожі на місяць як за формою, так і за кольором. Батьківщина лунарії однорічної - південно-східні райони Західної Європи [5].

Лунарія однорічна розводиться в садах як декоративна рослина, іноді дичавіє [4, с. 76]. Використовується при оформленні напівтінистих і тінистих місць, відкритих сухих майданчиків парків, сирих місць у водойм, кам'янистих ділянок і т. д. Ця рослина відрізняється великою кількістю і барвистістю цвітіння, оригінальністю форми і привабливістю листя [1, с. 64]. Декоративні плоди лунарії дуже цінні для зимових букетів [5]. Насіння рослини має фармакологічні властивості, а його олія використовується як мастило [2, c. 130].

Враховуючи те, що спектр наукових досліджень лунарії однорічної досить вузький, цей вид ще не має належного аналітичного висвітлення, що й вимагає здійснення даного аналізу. Досить актуальним є вивчення будови насіння лунарії однорічної. До авторів, які аналізували лунарію, належать Е. Ніколаєва, А. Тахтаджян, А. Федоров.

Насіння Lunaria annua велике - 8 мм, крилате, у вигляді плоских коржів, їх декілька дворядних [4, с. 76]. Насіннєві зачатки анакампілотропні (у яких мікропіле і халаза знаходяться на різних рівнях, а провідний пучок піднімається по насіннєвій ніжці до халази). Мікропіле зигзагоподібної форми, утворене 2 інтегументами. Зовнішній інтегумент 2 – 4 - шаровий, після запліднення не розростається або розростається незначно. Внутрішній інтегумент сформованого насіннєвого зачатка у Lunaria 5 - 6-шаровий, внутрішній інтегумент після запліднення розростається. Халаза виражена, провідний пучок заходить в халазу. У насіння Lunaria розвивається особливо довгий фунікулус.

Насіннєва шкірка формується головним чином як похідне зовнішнього інтегумента. Насіння, як правило, ендотестального типу. За даними Корнера, в насінні Lunaria крім наявного ендотестального механічного шару розвивається багатошаровий тегмен з ендотегмінальним палісадним шаром. Теста небагатошарова, вона включає епідермальний шар, один або кілька шарів мезотести і ендотесту - характерний механічний - палісадний шар. З похідних внутрішнього інтегумента до складу насіннєвої шкірки зазвичай входить пігментний шар [3, с. 193]. Механічний шар (ендотеста) представлений радіально витягнутими клітинами [3, с. 198].

Внутрішній інтегумент в процесі розвитку спочатку розростається, а потім майже повністю витісняється зародком, що розвивається. У зрілому насінні його похідним у складі насіннєвої шкірки є пігментний шар.

Ендосперм в процесі розвитку насіння проходить 2 стадії - вільноядерну і клітинну, а пізніше майже повністю витісняється зародком. У зрілому насінні зазвичай зберігається зовнішній алейроновий шар, що містить дрібні алейронові зерна і краплі олії. Зсередини алейроновий шар може бути відмежований від зародка 1 - 2 шарами облітерированих клітин або клітинами, які ще зберігають структуру. Зазвичай вони порожні.

Зародок великий, заповнює усе насіння [3, с. 200]. У зрілому зародку містяться білок, жир, флавоноїди [3, с. 201].

Насіння у своєму складі містить жирні олії. При загальному вмісті олії 30 – 40 %, вміст ерукової і нервонової кислот складає близько 40 і 26 % відповідно від загального вмісту [2, с. 130].

Розмножується лунарія переважно насінням. Для висадження важливо вибирати добре визріле, зовсім темно-коричневе насіння. Його легко сіяти відразу на постійне місце на достатній відстані один від одного, а значить, рослини потім не потрібно розсаджувати. Відстань між ними 30 - 35 см. Насіння проростає через тиждень (проростання надземне). У серпні сіянці можна пересадити на інше місце. Насіння зберігає схожість 2 - 3 роки. Краще вирощувати рослини на відкритій сонячній ділянці, але цілком допустима і легка півтінь. Лунарія однорічна росте на будь-якій достатньо удобреній землі Вона дала початок кільком сортам: Purple - з ліловими квітками, Alba - з білими, Variegata - з рожево-ліловими квітками і строкатим листям, «Munstead Purple» з запашними ліловими квітками [5].

Отже, Lunaria annua є трав’янистою рослиною, яка має досить складну будову насіння, і відрізняється від рослин інших видів зазначеними в роботі особливостями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]