Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Величко В.Н. Розвиток духовної особистості. Монографія. - Донецьк: ДЕГІ, 2006. - 259 с.

2. Сігал Н.С.Вплив типологічних властивостей нервової системи, темпераменту і особистісних особливостей на саморегуляцію психічних станів футболістів // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту // зб.наук.праць за редакцією проф. Єрмакова С.С.- Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2006. - № 7. - С. 109-112.

Стратій Анна

студентка IV курсу факультету фізичного виховання ЗНУ

Наук. кер.: к. б. н., доцент Алєксєєнко М.В.

СУ-ДЖОК ТЕРАПІЯ ПРИ ГОЛОВНОМУ БОЛІ

Автор цієї методики – корейський професор, президент міжнародної асоціації лікарів Су-Джок, академік Пак Дже Ву. Суть методу проста. Пак Дже Ву помітив, що при виникненні патологічного процесу в відповідних проекційних точок або зонах долонь і стоп наголошується підвищена чутливість. Таким чином, використовуючи принцип зворотного зв’язку, по больовим точкам можна визначити орган, в якому почалися порушення, а механічно впливаючи на ці зони - запобігти хворобі, що починається, або ослабити її прояви, стимулюючи організм до самолікування (1,2).

Як же визначити зони точки відповідності? Витягніть руки вперед долонями вгору, великі пальці відповідатимуть голові. Вказівний палець правої кисті і мізинець лівої відповідають за здоров’я правої руки, вказівний палець лівої кисті і мізинець правої – лівої руки. Середній палець правої кисті и безіменний лівої кисті відповідають правій нозі. На безіменному пальці правої кисті і середньому лівої – знаходяться точки, що «охороняють» здоров’я лівої ноги.

Піднесення долоні біля основи великого пальця відповідає грудній клітці, долоня співвідноситься з областю живота. Перша фаланга великого пальця «завідує» головою, друга – шиєю. Нігтьові фаланги мізинців і вказівних пальців «відповідальні» за хвороби долонь, середні фаланги – передпліч, а фаланги, найближчі до долонь, - за плечі. Аналогічно і з фалангами середніх і безіменних пальців: 1-а – співвідноситься зі стопою, 2-а – з гомілкою. 3-а – зі стегном. Так само слід розглядати стопи ніг …(3).

Якщо, ви знайшли відповідну точку, то повинні відчувати біль при натисканні на неї. Точне визначення хворобливої точки – це половина успіху, потрібно ще правильно її стимулювати. Спочатку можна достатньо сильно натискати на неї яким-небудь гострим предметом, і коли біль пройде, продовжуйте масаж в точці обертальними рухами за годинниковою стрілкою, а потім – проти, натискаючи на предмет трохи сильніше. Масажуйте до тих пір, поки не зникне біль і не з’явиться цьому місці відчуття розливаючого тепла (4).

Нами була проведена оцінка ефективності Су-Джок терапії при головних болях в стресових ситуаціях.

В обстеженні приймали участь 15 студентів (дівчат) віком від 19 до 21 року.

Для зняття головного болю ми використовували наступні точки. Точка «ста хвороб» знаходиться між тильною стороною долоні вказівного і великого пальця. Друга точка знаходиться над переніссям між бровами. Третя розташована в двох сантиметрах від зовнішнього краю кожної брови (впадинка). Четверта розташована на верхівці голови. І остання п’ята точка знаходиться в очних западинах біля внутрішнього краю кожної брови, ці дві точки потрібно масажувати одночасно.

Якщо для зняття головного болю точки, знайдені на обличчі, при стимулюванні не дали результатів знаходимо дані точки на долоні чи стопі.

У кінці дослідження ми помітили: у одних біль проходив на протязі одної хвилини, у інших масажувати доводилось довше. Це залежить від чинника часу, від початку прояву болю до надання допомоги, але у всіх випадках результат був позитивний, біль пройшов.

Висновок: дана терапія безпечна і проста у використанні, доступна для кожної людини, універсальна і ефективна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]