Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Вескин В.Р. Практический менеджмент персонала: Пособие по кадровой работе. – М.: Юристъ, 2003. – 495с.

  2. 2. Лобанов А.С., Пермяков В.В. Наставничество в трудовом коллективе. – М.: Знание, 1978. – 54с.

  3. 3. Психология управления персоналом: Пособие для специалистов, работающих с персоналом /Под ред. А.В. Батаршева, А.О. Лукьянова. – М.: Изд–во Института психотерапии, - 2005. – 624с.

Рєзник Ірина

учениця 11 класу КЗОШ № 71

Наук. кер.: асистент Лаже О.В.

Сексуальна культура сучасних підлітків

Сексуальна культура важливий компонент розвитку особистості, невід’ємна частина здорового способу життя, що є запорукою не лише успішної самореалізації конкретної людини, а й впливає на суспільний розвиток в цілому. Зважаючи на рівень захворюваності патологіями, що передаються статевим шляхом та пов’язані з ним проблеми успішного функціонування особистості, змушують замислитися над проблемою формування адекватного рівня сексуальної культури у підлітковому віці [2].

Підлітковий вік – важливий і нелегкий етап життя кожної людини. У цей період змінюються уявлення про себе і навколишню дійсність. Настрій стає емоційно нестійким [3].. Переходячи з дитячого світу в дорослий, підліток ще не належить повністю ні до того, ні до іншого, тому поведінка його часто буває непередбачуваною і неадекватною щодо вимог соціуму. Формування сексуальної культури у старшокласників в цей період є невід’ємною частиною виховного процесу в цілому. Складність його полягає насамперед в тому, що людина, яка не знає анатомії і фізіології репродуктивної системи, не уміє користуватися контрацепцією, має обмежений репертуар сексуальних позицій, є в цьому сенсі сексуально неосвіченою і має менше шансів реалізувати свої побажання і можливості, ніж та, яка володіє такими знаннями й уміє користуватися ними [1].. Однак рівень зацікавлення подібними питаннями серед підлітків є надзвичайно високим, а сучасні джерела інформації, здебільшого не контрольовані, надають йому необмежений доступ до знань, осягнути які він самостійно не в змозі. Таким чином забезпечення належного рівня формування сексуальної культури у наш час набуває першочергового значення .

В результаті проведення опитувань було, зокрема, з’ясовано, що на даний момент, більшість учнів старших класів мають недостатній рівень сформованості сексуальної культури. Вони не досить обізнані в цій сфері, але прагнуть отримувати більше інформації. Однак учні скаржаться не на брак власне інформації про статеві стосунки, а на розуміння сутності певних взаємовідносин. Зокрема, про необхідність використання контрацептивів відомо кожному підлітку, але суто технічні аспекти використання є для більшості малозрозумілими [2].

Щоб задовольнити певною мірою цікавість учнів в цій галузі, одночасно спрямувавши їх інтереси в русло підвищення рівня сексуальної культури, в школі проводять низку тематичних заходів: виховна година на тему: «Профілактика СНІДу та ІПСШ»; розповсюдження інформаційних буклетів; зустріч із лікарем-генікологом; проведення конкурсу тематичних плакатів «Ми за здоровий спосіб життя».

Подібні заходи надають змогу підліткам не лише розширити свої знання у сфері сексуальних стосунків, що є природним у цьому віці, а надає змогу впливати на процес засвоєння принципів та зразків сексуальної поведінки. Таким чином посилюється вплив на нормативне формування рівня сексуальної культури яка є невід’ємною частиною життя особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]