Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Маликов Н.В. Современные проблемы адаптации/ Н.В. Маликов, Н.В.Богдановская. – Запорожье: Запорожский национальный университет, 2007. – 252 с.

2. Платонов В.Н. Адаптация в спорте/ В.Н. Платонов. – К.: Здоров’я. – 1988. – 216 с.

3. Мурашко В.В. Электрокардиография: учебн. пособие/ В.В. Мурашко, А.В.Струтынский. – 5-е издание. – М.: МЕДпресс-информ, 2001. – 312 с.

4. Орлова А.Ф. Пробы с физической нагрузкой. Методическое пособие по велоэргометрии и тредмилметрии/ А.Ф. Орлова, И.В. Лейтес, И.В. Черникова. – Барнаул, 2002. – 37 с.

Куралех Аліна

студентка IV курсу факультету фізичного виховання ЗНУ

Наук. кер.: Караулова С.І.

Нові підходи до застосування лікувальної фізичної культури в дитячих дошкільних закладах

Сьогодні в Україні спостерігається різке погіршення стану здоров’я та фізичної підготовки підростаючого покоління, особливо дітей дошкільного віку. Тому виникла необхідність до впровадження нових підходів до застосування лікувальної фізичної культури в дитячих дошкільних закладах, в результаті яких забезпечується життєдіяльність дітей, збереження та зміцнення їх здоров’я [1,3].

Такий підхід в організації лікувально-фізкультурних занять для дітей середнього та старшого дошкільного віку підвищує інтерес до фізичної зарядки, пробуджує необхідність у зміцненні особистого здоров’я, що і є актуальною темою нашого дослідження [2].

З вересня 2009 р. на базі НВОК №110 м. Запоріжжя нами проводилось дослідження серед дітей віком 4-6 років, які мають різні за характером вади здоров’я. При вивченні стану здоров’я лікарями дитячої поліклініки та лікувального відділення НВОК № 110 було виявлено найбільше проблем з таких захворювань як плоскостопість, порушення осанки та захворювання органів дихання. На них було звернено особливу увагу при плануванні занять з лікувальної фізичної культури. Нами було розроблено експериментальний комплекс лікувальної фізичної культури, який включає в себе групи фізичних вправ та рухливих ігор, які були спрямовані на кожне захворювання окремо. Заняття з використанням розроблених комплексів лікувальної фізичної культурі проводяться 2 рази на тиждень з тривалістю 30 хвилин кожне.

Для лікування ГРЗ застосовую вправи для відпрацювання правильного носового дихання, яке покращує кровообіг, дихальну мускулатуру, застерігає від переохолодження, сухості та інфікування слизистої оболонки носа. Це такі вправи: «Цар вітрів», «Булькання» та інші.

При порушенні осанки головною задачею є укріплення опорно-рухового апарату, зміцнення м’язового «корсету» хребта та покращення функцій дихання. Для цього використовую такі вправи: «Сидячий футбол», «Вперед швидше йди, тільки не біжи», «Іду до іграшки у гості» та інші, які сприяють розвитку координації рухів, зміцненню м’язів ніг та тулуба, стану рівноваги та швидкості реакції.

При моніторинговому дослідженні, яке проводиться в оздоровчому комплексі № 110, лікарем та медичними працівниками, виявлені помітні позитивні зміни в стані здоров’я дітей, які взяли участь у нашому досліджені:

  • з 9 дітлахів, які мають вади плоскостопості, 5 дітей знизили ступінь захворюваності;

  • діти, які відвідували заняття лікувальної фізкультури не хворіли під час епідемії грипу;

  • спостерігаються помітні зміни в покращенні осанки у дітей віком 4-6 років.

В цілому, слід зазначити, що для підвищення ефективності занять лікувальної фізичної культури необхідно застосовувати методично правильно організовані заняття з використанням підібраних засобів лікувальної фізкультури, які відповідають лікувальним задачам та дозованого навантаження фізичних вправ згідно віку дитини та принципам фізичного виховання та лікувальної фізкультури. .

Свідоме відношення дітей до лікувальної фізкультури викликає у них інтерес до занять, дозволяє відволіктися від небажаної думки про захворювання. Підтримка активного і свідомого відношення хворої дитини до виконання вправ потребує уважного та доброзичливого підходу інструктора до самостійних дій дітей та заохочення їх до дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]