Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Подготовка к Евро – 2012 оценивается в 127 млрд. грн. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://glavnoe.ua/news/n28331

2. Презентация проекта реконструкции донецкого аэропорта // [Електронный ресурс]. Режимдоступу:

http://sovet.donbass.com/m1/ru/press_service/news/newsarchive/39150820

3. Гокова Е. Генплан подготовки Харькова к Евро – 2012 принят. Справится ли город в условиях прогнозируемого кризиса? – 2008. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.objectiv.tv/161008/19846.html

4. Співвласником стадіонів у Харкові і Львові стане держава // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://2012ua.net

5. Кифяк В.Ф. Організація туристичної діяльності в Україні. - Чернівці: Книги-ХХІ, 2003. - 300 с.

Ісаєва Аліна

студентка ІІІ курсу факультету менеджменту НІ ЗНУ

Наук. кер.: асистент Шупік Б.В.

Ефективність управління брендом як засіб підвищення конкурентоспроможності фірми

В умовах жорсткої конкуренції навіть перед широко відомими підприємствами виникає достатньо складна задача: як утримати свої позиції на ринку і зберегти ефективність діяльності. Використання брендингу створює конкурентну перевагу компанії перед іншими учасниками ринку, оскільки забезпечує її визнання в усьому світі, сприятливі умови для просування нових товарів компанії, які ще до моменту їх отримання споживачем позитивно сприймаються з огляду на авторитет товарів фірми [1, с. 223].

Наша робота присвячена пошуку ефективних способів управління брендом для підвищення конкурентоспроможності фірми. Тому що розробка бренду – один з найважливіших етапів формування власної аудиторії майбутнього продукта, товару або послуги, а управління брендом призведе до стратегічного збільшення вартості бренда. Під управлінням брендом також може розумітися персонал, відповідальний за створення індивідуальних рис бренда, зміну їх для досягнення максимальної ефективності.

За статистикою, 50% покупців готові переплачувати 20-25% за улюблений бренд, і лише після більшого підвищення ціни будуть звертати увагу на альтернативи. У деяких категоріях ріст на 5% лояльних покупців приводить до росту 95% прибутків.Сьогоденна актуальність бренду тісно пов’язана із поняттям "ліквідність бренду", який позначає цінність бренду. Мережа супермаркетів Wal-Mart в 2010 році була визнана найдорожчим брендом у світі за оцінкою агентства Brand Finance. За результатами дослідження BrandFinance Global 500, вартість бренду Wal-Mart була оцінена в 41,4 млрд. доларів. Цінність бренду можна вдало навести на такому прикладі: у «Кока-Коли» 96% вартості — це вартість бренду, і тільки 4% — матеріальні активи. Бренд додає товарам компанії додаткову, цілком реальну вартість, що приносить відчутний прибуток [ 2].

Об ефективності управління брендом можна судити з динаміки основних показників, характеризуючих розвиток бренду. Найбільш повно ефективність заходів із управління брендом характеризує показник співвідношення витрат на просування і збереження одержаних результатів, виражених у обсязі продажів або у розмірі прибутку. Реальну картину також дає порівняння цього показника компанії з показниками найближчих конкурентів.

Існує така точка зору на чинники, які сприяють ефективності управління брендом:

  • усвідомлення важливості й цінності брендів керівництвом компанії та застосування сучасних методів управління брендами;

  • наявність повної чи часткової інформації про цільові аудиторії та про найближчих конкурентів;

  • необхідність враховувати етап життєвого циклу, на якому знаходиться бренд;

  • орієнтування організаційної структури менеджменту на бренд;

  • формування відповідної культури управління активами бренда, коли кожний працівник підтримує імідж бренда, сприймає його позиції та виконує всі стратегічні настанови [ 3, с. 393].

Значення торгової марки чи бренду, для комерційного підприємства переоцінити неможливо. Насамперед, значимість бренду полягає в тому, що він забезпечує диференціювання між конкурентоздатними пропозиціями. Таким чином, збільшення вартості і сили бренду може бути досягнуто за рахунок ефективного управління брендом, яке спирається на інформацію про макросередовище фірми та узгоджені дії керівництва щодо стратегії розвитку бренду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]