Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Евстафьев А., Ясонов В.Н. Що, де і коли рекламувати Практичні ради Спб, Пітер, 2009.

  2. Роматина В. Реклама 2-е видання. Рекламний менеджмент. Маркетингові комунікації. Поняття брендинга. - Спб., Пітер, 2006.

Савенко Олена

студентка IV курсу факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: к. е. н., доцент Іляшенко А.Х.

Використання електронних туристичних бірж як ефективного заходу просування турпродукту на ринку туристичних послуг

У сучасному світі туризм є однією з найприбутковіших галузей. Ринок туристичних послуг швидко розвивається. Підприємствам в умовах зростаючої конкуренції необхідно шукати нові шляхи впровадження туристичного продукту на ринок туристичних послуг, адже саме чітка стратегія просування туристичного продукту є одним з найважливіших етапів у діяльності будь-якої туристичної фірми. Просування туру являє собою сукупність різноманітних методів і інструментів, що дозволяють успішно вивести туристичний продукт на ринок, стимулюють продажі та створюють лояльно настроєних до торгівельної марки оператора покупців й агентів.

Ефективним заходом просування туристичного продукту стають електронні туристичні біржі, які являють собою портали, де зібрані й систематизовані пропозиції декількох туристичних операторів, доступні для звичайних або зареєстрованих користувачів. На біржі представляються кращі лоти - найпопулярніші готелі, авіаквитки на популярні курорти й інші туристичні послуги, які можна придбати за цінами, установленим на біржі. Туристична біржа працює як звичайна електронна біржа, на яку виставляють лоти, ціни на які міняються щогодини , що дозволяє придбати тур по дуже вигідній ціні [2]. Для того, щоб стати гравцем туристичної біржі оператору необхідно укласти договір про відповідальність за надавані тури із власниками порталу й оплатити регулярний адміністративний внесок. Інформація, що регулярно надходить від туристичних операторів - "гравців біржі", систематизується (по напрямках, видах турів, залежно від категорій готелів, вартості і т.д.) і в зрозумілому й зручному виді пропонується користувачам - відвідувачам електронної біржі. Крім цього, портал надає відвідувачам таку безкоштовну послугу, як автоматичний пошук туру, тобто виділення з бази даних порталу туру, який найбільш задовольняє заявлені користувачем вимоги (найчастіше такими вимогами виступають строки, тип засобу розміщення, варіанти розміщення, варіанти перевезення, системи харчування, вартість туру). Відвідувачі електронної туристичної біржі звичайно поділяються на дві категорії - прості відвідувачі (звичайні користувачі Інтернет і потенційні туристи, які, вибравши задовольняючий їхнім вимогам тур, одержують інформацію про туроператора, що організує поїздку) і зареєстровані користувачі (професіонали туризму, матеріально зацікавлені в участі в роботі біржі). Зареєстрованими користувачами часто виступають агентства, готові пройти реєстрацію й регулярно оплачувати певну абонентську плату за користування доступом до турбіржі в обмін на надання їм максимуму туристичної інформації від абсолютно різних туроператорів у простій, зручній, постійно оновлюваній формі. На відміну від звичайних користувачів, зареєстровані користувачі мають доступ до набагато більшої інформації (наприклад, для них стають відомими розміри квот місць кожного оператора-гравця біржі, розміри комісійної винагороди, калькуляція пропонованих турів, вартість послуг постачальників і т.д. ), а також вони мають можливість on-line бронювання обраних клієнтом турів [1]. Таким чином, основною функцією електронних туристичних бірж є виставляння на торги й рекламування пропозицій туроператорів, а також організація співробітництва оператора й потенційного агента (так звана схема роботи " бізнес-ту-бізнес" - "В2В"). Ще однією функцією, виконуваною порталом, є регулярне розсилання нових надходжень від туроператорів усім зареєстрованим користувачам біржі. Зареєстроване агентство, навіть не відвідуючи "біржу", може довідатися про новинки галузі та події, що відбуваються на біржі, з повідомлень, що висилаються порталом.

Отже, прогрес в області туризму у світі пов'язаний у першу чергу з розвитком інформаційних технологій і, зокрема, засобів електронної комерції на ринку туристичних послуг та туристичних продуктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]