Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Лекции о развитии математики в 19 ст., часть первая / Ф. Клейн. – М., 1937. – 436 с.

  2. http://www.univer.omsk.su/omsk/Edu/Math/aabel.htm – Сайт Омського державного університету.

  3. Курс истории математики / С.Н. Марков. – Издательство Иркутского университета, 1995. – 248 с.

  4. http://kaustikos.livejournal.com/11621.html – Livejournal.

Давидовський Максим

аспірант ІІ року навчання математичного факультету ЗНУ

Наук. кер.: д. т. н., професор Толок В.О.

Метод полуавтоматичної міграції екземплярів онтологій та його реалізація

Міграція екземплярів онтологій є однією із ключових проблем у рамках керування онтологіями. Доменна онтологія, при використанні в практичних цілях, звичайно складається із термінологічної частини (TBox), яка описує семантику домену та блоку тверджень (ABox), що представляють множину фактичних тверджень про домен. Елементами ABox є екземпляри. На сьогоднішній день розроблена значна кількість онтологій і часто виникає необхідність переносу екземплярів з однієї (вихідної) онтології в іншу (цільову) онтологію. Міграція екземплярів може застосовуватися у випадку онтологій, що мають пересічні домени. Часто необхідно використати екземпляри попередньої версії онтології в новій версії тої ж онтології.

У роботі була зроблена постановка задачі полу-автоматичної міграції екземплярів онтологій та розглянуті деякі існуючі підходи. Невеликий огляд рішень проблеми міграції екземплярів онтологій можна знайти в [1].

Розроблений підхід засновується на використанні формальних правил, що описують зміни між вхідною й вихідною версіями онтології. Ці формальні правила (правила перетворення) мають в основі шаблони змінення які відповідають типовим структурним відмінностям між сутностями які складають вхідну та вихідну онтології відповідно. Таким чином правила перетворення отримуються шляхом прикладення шаблонів змін до конкретних відмінностей між двома визначеними онтологіями (або різними версіями однієї онтології що еволюціонує).

На базі запропонованого підходу розроблено програмний прототип для здійснення міграції між різними версіями онтології, що еволюціонує або онтологіями що мають пересічні домени. Інфраструктура заснована на формальних правилах, що кодуються вручну і описують зміни між вхідною й вихідною версіями онтології. Також програма надає інструментарій для створення й керування цими правилами.

Запропонований підхід був верифікований шляхом проведення серії експериментів із розробленим програмним прототипом. Початковий експеримент був проведений із використанням онтологій що описують домен ринку нерухомості України [2]. Також на початковому етапі були проведені експерименти із витягом з ядра PSI Suite of Ontologies [3, 4]. Ці експерименти показали що програмний прототип виконує міграцію екземплярів із достатньо високою точністю та достатньо повно. На наступному етапі у якості сукупності тестових даних було взято набір онтологій що використався на конкурсі програмного забезпечення для автоматичного вирівнювання онтологій, що проводився Ініціативною Групою Оцінювання Вирівнювання Онтологій у 2009 році [5]. Цей набір є достатньо зручним для проведення експериментів із програмним забезпеченням і містить достатню кількість онтологій, що дозволяє оцінити роботу програмного прототипу статистично та із застосуванням таких загальновизнаних метрик як Precision та Recall [6]. На основі проведених експериментів було зроблено розрахунки точності та якості роботи програмного прототипу та зроблені відповідні висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]