Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Григораш Д.С. Журналістика у термінах і виразах. – Львів: Вища школа, 1974. – 296 с.

  2. Нерух О.О. Першооснови журналістської творчості: Навчальний посібник для студентів філологічного факультету, спеціальність "журналістика"/ Мін-во освіти України, ХНУ ім. В.Н. Карабіна. – Х.: Світ дитинства, 2000. – 108 с.

  3. Прохоров Е.П. Исследуя журналистику. – М.: РИП-Холдинг, 2005. – 202 с.

Соломка Анна

студентка VI курсу факультету журналістики ЗНУ

Наук. кер.: д. філол. н, професор Манакін В.М.

Жанрові особливості висвітлення соціальної тематики в районних періодичних виданнях

Останніми роками триває дискусія про ознаки та взагалі існування жанрів. І хоча стара система поділу на жанри не завжди була ідеальною, зовсім відмовлятися від неї не варто. Жанр сьогодні є елементом форми журналістського твору. Тому й важливим у поданні матеріалу є правильність визначенного жанру, від цього певною мірою залежить його успіх. Що стосується районної преси, то різноманітність жанрів досить не велика, але все ж таки дослідження їх застосування дає змогу визначити які жанри використовуються для висвітлення саме соціальної тематики на сторінках районних газет «Дніпровські Вогні» та «Економ плюс Вільнянськ».

Над проблемою жанроутворення, що є чи не найважливішою в сучасній журналістиці, багато працювали відомі вітчизняні та зарубіжні фахівці: О. Гоян, В. Здоровега, В. Іванов, М. Кім, Г. Лазутіна, І. Лубкович, І. Михайлин, Д. Прилюк, І. Прокопенко, Є. Прохоров, О. Чекмишев та багато інших дослідників.

Що стосується висвітлення соціальної тематики в районних виданнях, таких як «Дніпровські Вогні» та «Економ плюс Вільнянськ», то читачам цікавіше коли їх знайомлять з певною темою у різних жанрах, що є важливим і для сприйняття самого матеріалу. Слід наголосити, що публікації аналітичних жанрів, допомагають розкривати проблеми у всій їх повноті. Також допомагають читачам легко застосовувати цифрові данні, розкривати причини і недоліки сьогодення більш глибоко, детально. Наприклад, матеріал під назвою «Сломанная жизнь с детства» в газеті «Эконом плюс Вольнянск» (№ 24, 30.08.2008) розповідає читачу про долю однієї дівчини, яку власна матір підштовхнула на хибну стежку життя. В основі покладена конкретна життева ситація, через яку показується читачеві головна проблема соціальної незахищеності дітей від батьків, які не можуть запезапечити їм нормальне, повноцінне життя.

Багато районних газет, зокрема «Дніпровські Вогні» та «Економ плюс Вільнянськ» розглядаючи цю «гостру» тематику використовують не лише аналітичні, але й інформаційні жанри. Прикладом цього є ряд заміток в газеті «Економ плюс Вільнянськ» під назвами «Опять - двадцать пять!» (№ 38, 28.02.2008), «И снова проблема актуальна» (№ 40, 10.03.2008), де розкривається таке соціальне питання, як вивіз сміття в районному центрі. Головною особливістю стало те, що одна проблема висвітлювалась з різних сторін в маленьких замітках, завжди підкріплених фотокартками, що і стало для читача цікавим. Він на власні очі міг простежити хід вирішування цієї проблеми.

Жанрова різноманітність при розробці соціальної проблематики – важлива умова підвищення ролі преси у справі забезпечення гласності. Бо читач майже завжди чекає конкретних дій від публікацій. Проаналізувавши особливості використання різних жанрів на матеріалах районних газет «Дніпровські Вогні» та «Економ плюс Вільнянськ», можна виявити жанрову тенденцію щодо висвітлення соціальної тематики. Отже, краще та доступніше змогли передати потрібну інформацію читачеві та головну проблему аналітичні жанри, а саме кореспонденція. В цьому жанрі опубліковано найбільше публікацій на соціальну тематику, майже завжди «підкріплених» фотографіями, які допомагали розкрити головний зміст матеріалів.

Звичайно, дослідження самих жанрів та аналіз публікацій та дає підґрунтя для того, що в майбутньому районні газети зможуть краще різноманітити використання жанрів для подання інформації читацькій аудиторії.

Стащук Інна

студентка V курсу факультету журналістики ЗНУ

Наук. кер.: к. філол. н, доцент Санакоєва Н.Д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]