Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Павленко А.Ф., Войчак А.В. Маркетинг: Підручник. – К.: КНЕУ, 2003. – 246 с.

2. Федоренко В. С. Маркетинг. – Черкаси, 2004. – 162 с.

3. Котлер Ф. Основы маркетинга. – СПб.: Коруна: Литера Плюс, 1994. – 700 с.

Лозова Наталія

магістрант факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: к. е. н., доцент Шишкін В.О.

Офіс кайдзен, як один із методів підвищення ефективності кадрової політики на підприємтві

Одним з векторів стратегії розвитку сучасних підприємств сьогодні вважається грамотна побудова кадрової політики. Від правильного розрахунку в її реалізації залежать досягнення лідируючих позицій підприємства на світових ринках, оптимізація виробництва, створення конкурентоспроможної продукції, нарощування обсягів її виробництва, поліпшення умов праці та підвищення її безпеки [1]. Одним з проектів, по покращенню діяльності організаційних складових, які виконують функції кадрової політики на підприємстві є офіс-кайдзен. Його можна впроваджувати на всьому підприємстві, але ми розглянемо лише його специфікацію відносно кадрових підрозділів [2]. Отже: 1) офіс-кайдзен є основою для постійного покращення всієї організації, він створює офісні та адміністративні процеси та робочі групи, які забезпечують безкомпромісну конкурентну перевагу; 2) офіс-кайдзен – це маленькі постійні покращення, які здійснюються кожним працівником; 3) офіс-кайдзен забезпечує фундамент для нової сильної стрибкоподібної конкурентної переваги; це шлях впровадження, філософія управління, структура лідерства та набір інструментів, які зібрані в один пакет.

При впровадженні проекту «Офіс-кайдзен» створюється виконавчий управлінський комітет, який формується із декількох працівників, які працюють у різних кадрових структурних підрозділах. За рахунок звільнення частини їх робочого часу, шляхом автоматизації та вдосконалення кадрової роботи, вони можуть виконувати додаткові обов’язки, які пов’язані з офіс-кайдзен. Переваги офіс-кайдзен наступні: 1) він являє собою підхід, який впроваджує систему для скорочення втрат у довгостроковій перспективі; 2) у ньому немає ніякої теорії, крім основоположних реалій та фактів, які мають відношення до людей, процесів та втрат; 3) він точно вказує, що саме потрібно зробити для впровадження системи організації. Для того, щоб отримати результати, керівники повинні достатньо добре розумітися в тому, як діють та для чого призначені елементи офіс-кайдзен [3].

Таким чином, офіс-кайдзен створює робоче середовище, що характеризується наступними ознаками: надзвичайно продуктивна, добре керована, інформативна та повна ентузіазму організація; здатність швидко впроваджувати необхідні малі та великі зміни; постійне покращення ключових процесів – швидкість, орієнтованість на результат, точність, сфокусованість на клієнтові, відповідність цілям організації, очищеність від втрат, підтримка та управління точними, своєчасними показниками; досягнення стратегічної конкурентної переваги.

Література

1. Козаченко С.В. Изменения, адаптивность организации и управление людскими ресурсами // Вісник економічної науки України. – 2007. – №2. – С. 62-66.

2. Якубенко А. Подготовка кадров в развитых странах // Справочник кадровика. – 2004. – №2. – С. 10-12.

3. Вільям Ларо Офіс-кайдзен: перетворення офісних операцій в стратегічну перевагу. – Мінськ: Гревцов Паблішер, 2009. – 200 с.

Медведєва Мар’яна

студентка V курсу факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: д. т. н., професор Волков В.П.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]