Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Акмеологической словарь/ Под. Ред. А.А. Деркача. – М., 2004. – 161с.

2. Деркач А.А., Орбан Л.Э. Акмеологические основы становления психологической и профессиональной зрелости. М., 1995. РАГС.

3. Москаленко О.В. Психолого-акмеологические особенности самосознания личности. М., 2000.

Грандт Вікторія

аспірант І року навчання факультету СПП

Наук. кер.: д. психол.н., професор Вірна Ж.П.

Теоретичний аналіз проблеми копінг-ресурсів особистості

Останнім часом проблема копінг-ресурсів займає важливе місце в контексті актуальних питань здоров’я особистості. Насамперед, це пов’язано з тим, що копінг-ресурси розглядаються як засоби, можливості, усвідомлене використання яких, дозволяє отримати бажаний результат, без психоемоційного напруження, що не носить негативного впливу на здоров’я людини, в стресовій ситуації.

Копінг-ресурси особистості реалізуються за допомогою копінг-поведінки, копінг-стратегій, копінг-механізмів та інших проявів копінгу. Р. Лазарус та С. Фолкман відмічають, що копінг-поведінка є сукупністю гнучких, динамічних поведінкових і когнітивних зусиль людини, за допомогою яких індивід в одних випадках, головним чином, використовує захисні стратегії, а в інших – удається до стратегій вирішення проблеми шляхом зміни відношення «особистість – навколишнє середовище» мета яких – впоратися з важкими, напруженими ситуаціями, які перевершують наявні ресурси [4;142].

В класифікації, яку надає Г. С. Нікіфоров, поведінкові копінг-стратегії підрозділяються на емоційно-сфокусовані, поведінково-сфокусовані та когнітивно-сфокусовані відповіді на стреси [1;36], в залежності від того, яким чином, особистість долає труднощі і які засоби та ресурси використовує у боротьбі зі стресом.

Відсутність чи послаблення копінг-ресурсів призводить до синдромів хронічної втоми та емоційного вигоряння, і навіть до психосоматичних захворювань. В той же час, ефективний копінг грає важливу роль в підтримці здоров’я, більш швидкому одужанню при захворюваннях, він може впливати на гормональний рівень, імунну систему, знижувати шкідливу дію стресорів [4;36].

Дослідники, що займаються проблематикою копінгу, стали дотримуватися так званого ресурсного підходу. Ресурсний підхід робить акцент на те, що існує процес «розподілу ресурсів» (commerce of resources), який пояснює той факт, що деяким людям вдається зберігати здоров'я і адаптуватися незважаючи на різні життєві обставини [3;726].

Безперечно, ресурси індивіда утворюють реальний потенціал для подолання стресових ситуацій. Навіть проста їх наявність забезпечує адаптивну функцію: надає впевненість людині, підтримує її самоідентичність, підкріплює самоповагу. Однак стресові ситуації вимагають залучення додаткових ресурсів.

Зауважимо, що успішність управління стресором безпосередньо залежить від характеру і ступеню доступних ресурсів. Навіть якщо ресурсів достатньо, нерідко вони залишаються невикористаними. Перешкодою для їх застосування стають культурні цінності, громадська думка, особистісні якості. Також важливим є те, який вид копінг- ресурсів використовує особистість.

В психологічній літературі виділяють наступні види копінг-ресурсів: фізичні (здоров'я, витривалість); соціальні (індивідуальна соціальна мережа, соціально-підтримуючі системи); психологічні (переконання, стійка самооцінка, інтелект, мораль); матеріальні (гроші, обладнання) [4]. Їх характеризують, як відносно стабільні засоби і можливості, усвідомлене застосування яких, дозволяє людині впоратися з важкою чи стресовою ситуацією, що в результаті позитивно впливає на здоров’я особистості.

Н.О. Русіна, в своїх роботах виділяє копінг-ресурси особистості та психоемоційні копінг-ресурси. До складу копінг-ресурсів особистості входять: сенсорні та когнітивні ресурси; особистісні ресурси (самооцінка, Я-концепція, локус контролю); комунікативна складова (афіліація); психоемоційна складова. До психоемоційних копінг-ресурсів відноситься вміння адекватно висловлювати свої емоції та почуття. Відсутність та послаблення психоемоційних копінг-ресурсів призводить, до синдромів хронічної втоми та емоційного вигорання, а також психосоматичних захворювань [2;201].

Підводячи підсумки теоретичного аналізу проблеми копінг-ресурсів особистості, можна говорити про те, що копінг-ресурси відіграють важливу роль в подоланні стресової ситуації в житті особистості, і як наслідок збереження здоров’я особистості. Ми плануємо й надалі досліджувати проблему копінг-ресурсів здоров’я особистості і провести дослідження яке буде присвячено вивченню копінг-ресурсів професійного здоров’я особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]