Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Ілляшенко С.М.Управління інноваційним розвитком: Навч. посіб. Суми : Університ. кн., 2003.

  2. Гринев В. Ф. Инновационный мененджмент: Учеб. пособие. – К. : МАУП, 2000.

  3. Сухоруков А.І. Управління інноваціями: Навч.посіб. К. : Комп`ютерпрес, 2003.

Голованова Марина

студентка IV курсу факультету менеджменту

Наук. кер.: ст. викл. НІ ЗНУ Череп О.Г.

Впровадження логістичного управління як основа підвищення експортного потенціалу підприємства - суб’єкта зед

Сучасні підприємства України для успішного конкурування в складних ринкових умовах мають постійно шукати нові шляхи та методи щодо підвищення власної конкурентоспроможності не тільки на вітчизняному ринку, але й на іноземних ринках. Поняття «конкурентоспроможність підприємства» дедалі все більш ускладнюється в результаті постійних досліджень у сфері економіки підприємства та зовнішньоекономічної діяльності. Дане поняття стає більш деталізованим, визначеним та багатогранним і складається з багатьох складових понять. Одним з найважливіших та основних складових понять конкурентоспроможності підприємства на зовнішньому ринку являється показник експортного потенціалу.

Для дослідження було обрано запорізьке підприємство-експортер квасу ТОВ «Квас Бевериджиз». На даний період географія експорту ТОВ «Квас Бевериджиз» дуже обмежена, причинами цього є: неефективне використання експортного потенціалу підприємства, недостатність закордонних маркетингових досліджень, недостатньо розвинений комплекс міжнародного маркетингу підприємства. Низький рівень експорту напою пояснюється браком реклами на зарубіжному ринку та слабою стратегією позиціонування та просування товарів, що проводила компанія ТОВ «Квас Бевериджиз». Завоювання більшої ринкової долі можливе за умов реструктуризації бюджету компанії з ціллю підвищення видатків на рекламу як в Україні так і в країнах, до яких експортуються напої. Якщо для інших прохолодних напоїв фактор сезонності поступово знижується, то квас як і раніше залишається напоєм літа. Підвищення рівня експорту в холодні пори року можливе лише за умови підвищення загального попиту на квас. Нажаль це являється складною умовою, так як загальний попит на напої падає з настанням холодів [1].

Можливим варіантом підвищення обсягів збуту є підвищення обсягів витрат на інноваційну діяльність та на розробку спеціальних видів зимового виду напою. Досліджуючи причини (як внутрішні так і зовнішні), було визначено, що спад загального обсягу експорту пов'язаний з високими витратами на послуги посередницької транспортної компанії, низькою конкурентоздатністю, високою собівартістю продукції (перш за все, через застаріле обладнання) та надвисоким конкурентним середовищем на ринку квасу Росії. Ще однією причиною падіння експорту є той факт, що популярність квасу помітно знизилась через появу величезної кількості продуктів-субститутів – солодких газованих напоїв, мінеральних вод й соків – що не могло не вплинути на споживача, який отримав широкий вибір напоїв для угамування спраги. (Експортний потенціал підприємства впав на 1953924,876 грн. з 2006 по 2008 рр.). Така сама картина спаду спостерігається і в долі компанії в загальному обсязі експорту українських виробників квасу в Росію [2].

Нове керівництво компанії має більш сучасні погляди на методи управління компанією і тому було проведено розрахунок експортного потенціалу підприємства за даних умов та наявних ресурсів. За результатами досліджень було виявлено, що експортний потенціал був лише на 2-9% ( загальний обсяг фактично реалізованої продукції склав у 2006р. 7042913 грн., а розрахований експортний потенціал в тому же році склав 7529200 грн.) вище за фактично реалізовані обсяги виробництва (великий розбіг показнику обумовлено сезонними коливаннями попиту), що свідчило про низьку конкурентоздатність продукції на зовнішньому ринку, а це в свою чергу свідчило про наявність великих витрат у структурі собівартості.

Підвищення впливу загального рівня валового прибутку, обсягу реалізованої продукції на експорт можливе завдяки впровадженню прогресивних змін у внутрішньому та зовнішньому середовищі підприємства. В результаті впровадження логістичного управління на ТОВ «Квас Бевериджиз» було введено нову систему нормування запасів, модернізовано управління складом (введено автоматизовану систему розміщення товарів на складі) та оптимізовано плановані обсяги продукції, що виробляється на експорт тощо. Після повторного аналізу було виявлено що в 2009 р. експортний потенціал зріс майже в 3 рази. Також зросли обсяги внутрішніх продажів (на вітчизняний ринок) та обсяги експорту.

Таким чином підвищення експортного потенціалу підприємства - суб’єкта ЗЕД можливе за рахунок оптимізації норми запланованої експортної продукції, зниження витрат та усунення втрат під час виробництва, що є можливим завдяки впровадженню основних принципів логістичного управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]