Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Криворчук С.М. Тенденції інноваційної діяльності підприємств України: визначення напрямів їх поліпшення // Інвестиції: практика та досвід. – 2008. - №24. – с.16

2. Дагаев А.А. Венчурный бізнес // Проблемы теории и практики управления. – 2007. - №3. – с.74-80

3. Кутрань К.В. Особливості венчурного інвестування в Україні // Інвестиції: практика та досвід. – 2009. - №14. – с.12-16.

Іваск Богдан

студент І курсу економічного факультету НІ ЗНУ

Наук. кер.: ст. викладач Кіслань А.О.

Вплив фінансово-економічної кризи на стан малого та середнього бізнесу в Україні

Актуальність проведеного дослідження зумовлена тим, що макроекономічна нестабільність є важливою загрозою для суб'єктів економічної діяльності, до яких відносяться домашні господарства, підприємства та держава. Кожен з них відповідає своєму положенню в регулюванні економічних відносин та процесів. Підприємства є найважливішими суб'єктами дослідження, бо їх банкрутство означає неспроможність держави стягувати податки, що веде до дефіциту бюджету. Покриття якого без національних підприємств є неможливе.

В Україні нараховується близько одного мільйона малих та середніх підприємств. З початком кризи у 2008 році в Україні постраждало 1324 підприємств, зокрема найбільше у Криму(139) Харківській (127) та Запорізькій областях (127). Такі дані були наданні Держкомпідприємством. Протягом останнього року (2008-2009).Відродження галузей та запобігання втрати науково-технічного, та виробничого потенціалу, можливе за умови нарощування обсягів виробництва, конкурентоспроможної продукції, на внутрішніх та зовнішніх ринках. Протягом багатьох років, найважливішими стратегічними підприємствами були: виробництво металургійної та коксохімічної продукції, що користувалась попитом на світових ринках. В період спаду «фінансово - економічної кризи» спад відбувся на 65%.В процесі відновлювання економічного стану в період2009-2010року,відбувся на зовнішніх ринках на 51%, тобто спад на промисловість стратегічного споживання зменшився всього на 6%, що не є поганим показником по боротьбі с гострим кризовими положеннями, які відбуваються в світі.

Нищівного удару по малому та середньому бізнесу нанесли кредити, за рахунок яких підприємці розвивали свій бізнес, в умовах постійного економічного зростання. Ситуація погіршилась і вони стали неплатоспроможні віддавати борг. Тому ефективне кредитування малого та середнього бізнесу є найважливіше завдання банківської системи України. Дослідниками питання про розвиток малого та середнього бізнесу займались вітчизняні та зарубіжні науковці: М.І. Туган - Барановський, Ю. Єханурова, М. Мурашко, І.О. Геєць вони досліджували актуальні проблеми кредитних відносин між банками та підприємствами. Малий та середній бізнес давно став домінуючим за чисельністю та обсягами виробництва, як в Україні так і у провідних країнах світу. Малі підприємства забезпечують гнучкість та стійкість економічної системи, для конкуренції виробників та відігрівання функції забезпечення доходами громадян. В умовах фінансової кризи роль кредитування малого бізнесу набуває актуальності. На кредитування малого та середнього бізнесу в аторитарних країнах припадає 60-70% ВВП. В такий спосіб підтримка є вагомим засобом антикризової програми. Також Європейський інвестиційний банк виділив 30 млрд. евро для кредитування малих підприємств ЩО зменшило дефіцит бюджету на 25%.В Україні обсяг реалізованої продукції малих підприємств становить 106 млрд грн., або 4,4% її загального обсягу, та формує в Україні близько 15% ВВП, що у 4,5 рази менше, ніж у країнах Європейського Союзу. У даний час малий та середній бізнес потребує фінансових ресурсів для свого розвитку.

В умовах наявної фінансової кризи необхідно:

> здійснити ряд необхідних заходів, для відновлення процесу кредитування малого та середнього бізнесу;

> відновити систему кредитування економіки за рахунок зниження облікової ставки НБУ комерційним банкам;

> прийняти закони для регулювання процесу кредитування реального сектора економіки (зниження податків).

Фінансово-кредитна підтримка держави, є одним із головних напрямків фінансування, вона заключається у участі НБУ, Міністерства фінансів України у програмі кредитування малого бізнесу. Тому головною метою підтримки підприємництв повинно стати створення сприятливих умов для підвищення ефективної діяльності суб'єктів малого підприємництва, як невід'ємної частини структури економіки, та в наслідок участі малих підприємств у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку.

Коломоєць Наталія

студентка IV курсу економічного факультету ЗНУ

Наук. кер.: к. е. н., доцент Пельтек Л.В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]