Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Педагогічні технології у неперевній професійній освіті: Монографія / С.О.Сисоєва, А.М.Алексюк, П.В.Воловик, О.Г.Кульчицька. Л.Є.Сігаєва, Я.Д.Цехмістер та ін.; За ред.С.О.Сисоєвої.- К.: ВІПОЛ, 2001.-502с.

2. Липіна О. Проблеми особистісно-професійного розвитку майбутнього психолога // Соціальна психологія. - 2008. - № 4. - С. 130.

Москва Альона

студентка IV курсу Криворізького факультету ЗНУ

Наук. кер.: Каліщук С. М.

Репертуарні матриці келлі як засіб дослідження самосвідомості у юнацькому віці

Внутрішній світ особистості і її самосвідомість з давніх часів приваблювали увагу філософів, вчених і художників. Свідомість і самосвідомість одна із центральних проблем філософії, психології та соціології. Її значення обумовлене тим, що вчення про свідомість і самосвідомість складає методологічну основу вирішення не тільки багатьох теоретичних питань, але й практичних задач у зв’язку із формуванням життєвої позиції.

Здатність до самопізнання і самоусвідомлення – виключна властивість людини, яка у своїй самосвідомості усвідомлює себе як суб’єкта свідомості, спілкування і дії, стаючи у безпосереднє відношення до самого себе. Підсумковим продуктом процесу самопізнання є динамічна система уявлення людини про себе, поєднана з їх оцінкою, що називається терміном Я-концепція.

«Періодом виникнення свідомого Я, – пише І. С. Кон, – як би поступово не формувалися окремі його компоненти, здавна вважається підлітковий і юнацький вік. Розвиток самосвідомість - центральний психічний процес перехідного віку. Практично всі вітчизняні психологи називають цей вік «критичним періодом формування самосвідомості»[2,с.34].

Складність і багатогранність особистісних змін у юнацькому віці, його визначальна роль на хід подальшого розвитку особистості обумовлює актуальність обраної теми дослідження: «Репертуарні матриці Келлі як засіб дослідження самосвідомості у юнацькому віці».

Мета дослідження: дослідити за допомогою репертуарних матриць Келлі рівень самосвідомості у юнацькому віці. Об’єктом дослідження є самосвідомість в юнацькому віці. Предметом дослідження є особливості суб’єктивної категоризації у юнацькому віці. Основна гіпотеза дослідження: репертуарні матриці Келлі дають змогу повною мірою дослідити самосвідомість у юнацькому віці. Для досягнення мети і перевірки гіпотези в процесі дослідження вирішувались наступні задачі:

  1. Провести практичне вивчення самосвідомості за допомогою репертуарних матриць Келлі.

  2. Оволодіння методикою самостійної науково-дослідницької роботи та проведення наукового дослідження.

  3. Напрацювання вмінь обробки емпіричних даних, систематизації та аналізу дослідницького матеріалу, опису даних та їх інтерпретації.

  4. Формування наукової культури опису та представлення результатів дослідження.

Для вирішення поставлених задач були використані репертуарні матриці Келлі, а для статистичної обробки отриманих результатів був використаний коефіцієнт Чупрова.

Практичне значення дослідження полягає у тому, що будуть визначені показники самосвідомості – показники суб’єктивної категоризації, аналіз яких дозволить визначити майбутніх рушійні сили розвитку особистості у ранній юності, а також підтвердить актуальність методу репертуарних матриць Келлі для вивчення самосвідомості у юнацькому віці.

Новизна дослідження полягає у з’ясуванні ефективності використання репертуарних матриць Келлі для дослідження самосвідомості у юнацькому віці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]