Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Агафонов А. Ю. Основы смысловой теории познания /А. Ю. Агафонов. – Спб: Речь, 2003. – 296 с.

  2. Асмолов А.Г. Деятельность и установка / А.Г.Асмолов. – М.: Изд-во Моск. ун-та, 1979. 150 с.

  3. Леонтьев Д.А. Психология смысла: природа, строение и динамика смысловой реальности. 2-е, испр.изд. / Д.А. Леонтьев. – М.: Смысл, 2003. – 487 с.

Секція № 12 менеджмент і логістика

Абліцова Таміла

магістрант факультету менеджменту ЗНУ

Наук. кер.: к. е. н., доцент Шишкін В.О.

Дослідження в управлінні маркетинговою діяльністю та їх напрями

Згідно Міжнародного кодексу з практики маркетингових та соціальних досліджень діяльність з маркетингових досліджень полягає в об’єктивному зборі і аналізі добровільно одержаної інформації відносно ринків споживачів, виробників товарів і послуг. Маркетингове дослідження повинне проводитися відповідно до загальноприйнятих принципів чесної конкуренції, а також згідно стандартам, заснованим на загальноприйнятих наукових методах. Особливість маркетингових досліджень як функції маркетингу полягає в забезпеченні комунікацій підприємства з суб’єктами ринку: споживачами, посередниками, постачальниками та прямо чи опосередковано – з конкурентами. [1] Необхідність та значимість дослідження диктують потребу в його постійному і науковому обґрунтованому проведенні. Його здійснення вимагає дотримання певних принципів, що гарантуватиме результативність проведення маркетингового дослідження. До таких основних принципів належать: системність; комплексність; економічність; оперативність; реальність; точність; об’єктивність; регулярність. [2] Дослідженням піддаються ринок, конкуренти, споживачі, ціни, внутрішній потенціал підприємства. Усі дослідження в галузі маркетингу безпосередньо пов’язані між собою. Так, ринок має безпосередній зв’язок із визначенням його місткості в цілому або окремих сегментів, кон’юнктурними і прогностичними дослідженнями збуту, вивченням практики діяльності конкурентів, дослідженням передбаченої реакції на введення нового товару. І навпаки, вивчення діяльності конкурентів, ціноутворення, ринкових каналів тощо містить у собі дослідження ринку.

Як методологічна основа дослідження маркетингу використовуються загальнонаукові, аналітико-статистичні методи, а також методичні прийоми, запозичені з різних галузей знань, таких як системний аналіз, теорія масового обслуговування, теорія зв’язку, теорія ймовірностей, сіткове планування, методи ділових ігор, економіко-математичне моделювання, експертні оцінки тощо [3]. Конкретним результатом маркетингових досліджень є розробки, що використовуються при виборі й реалізації стратегії і тактики маркетингової діяльності підприємства. Разом з еволюцією маркетингу змінювались і маркетингові дослідження, їх напрямки. Дубовик О.В. виділила декілька етапів розвитку напрямків маркетингових досліджень, що представлені в таблиці 1.

Таблиця 1

Розвиток напрямків маркетингових досліджень

Часові етапи

Пріоритетні напрямки досліджень

Початковий етап

Фокус – внутрішнє середовище підприємства

Виробничий етап

Фокус – комплекс факторів внутрішнього середовища підприємства та можливості їх удосконалення

Продуктовий етап

Фокус розширюється – відокремлюються мікро- та макросередовище підприємства

Етап активізації комерційних зусиль

Фокус – мікро- та макросередовище підприємства, проведення ситуаційних досліджень

Етап чистого маркетингу

Фокус – мікро- та макросередовище підприємства, де ключовим фактором є споживач

Етап конкурентного маркетингу

Фокус уваги спрямовується в середовище бенчмаркінгу

Етап конкурентного маркетингу відповідає сучасному періоду розвитку маркетингу та включає множину напрямів маркетингових досліджень. Виділяють наступні напрямки маркетингових досліджень: ринкові дослідження; дослідження споживачів; дослідження попиту; дослідження конкурентів; дослідження структури ринку; дослідження товарів; дослідження ціни; дослідження товаропросування та продажів; дослідження системи стимулювання збуту і реклами; дослідження конкурентного середовища.

У зв’язку з постійним розвитком з’являються нові напрямки в управлінні маркетингом: загальне управління якістю (Total Quality Management – TQM); бенчмаркінг; управління торговими марками (бренд-менеджмент); Інтернет-маркетинг; використання маркетингових баз даних тощо. Прийняття рішень за новими напрямками маркетингової діяльності, послідовне перетворення їх в життя вимагає інформаційно-аналітичного забезпечення, а, звідси, виникають нові області маркетингових досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]