Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

        1. Гайдукова С.М. Залiзодефiцитна анемiя як проблема сучасної медицини / С. М. Гайдукова, С. В. Видиборець // Здоров’я Украiни. - 2001. - №8. - С. 30-33.

        2. Банникова Р.А., Проблемные вопросы немедикаментозной коррекции анемических систояний у девочек в пубертатном периоде / Р.А. Банникова, Н.Л. Белуга // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: наукова монографія за ред. проф. Єрмакова С.С. – Харків: ХДАДМ(ХХПІ), 2006. - № 8. – С. 99-103.

        3. Волков Н.И. Прерывистая гипоксия – новый метод тренировки, реабилитации и терапии / Н.И. Волков // Теория и практика физической культуры, 2000. - №7. – С.10-13.

Папуча Володимир

аспірант КПУ

Наук. кер.: д. пед. н., професор Сущенко А.В.

Педагогічні умови формування професійної майстерності майбутніх учителів фізичного виховання

У словникових виданнях «умова» визначається як «необхідна обставина, яка вможливлює здійснення, створення, утворення чого-небудь або сприяє чомусь; обставини, особливості реальної дійсності, за яких відбувається або здійснюється що-небудь».

Виходячи з наведеного розуміння, під педагогічними умовами досліджуваного процесу будемо розуміти необхідні обставини, які сприяють формуванню педагогічної майстерності в майбутніх учителів фізичного виховання.

Очевидно, що в забезпеченні таких «необхідних обставин» вирішальну роль відіграє зміст, обсяг та якість підготовки, які відтворюється й засвоюється в методах, формах організації навчання студентів, а також змісті окремих пунктів навчального плану.

Під видом навчального занятя розуміємо: лекцію, лабо­раторне, практичне, семінарське та індивідуальне заняття, консультацію; виконання індивідуальних завдань та ін., а також самостійну роботу студентів; практичну підготовку і контрольні заходи, а під методами - впорядковані способи взаємопов'язаної діяльності педагогів й учнів, спрямовані на розв'язання навчально-виховних завдань.

При розгляді питань про визначення видів навчальних занять, методів та пов’язаних із ними пунктів навчального плану, які є оптимальними з погляду розвитку професійної майстерності майбутніх учителів фізичного виховання слід спиратися на праці, присвячені оптимізації навчально-виховного процесу у фаховій підготовці спеціалістів фізичного виховання П. Б. Єфіменко [1], Г. Й. Михайлишин [2], Т. В. Прокопів [3], О. Ю. Сидорко [4], А. Г. Чорноштан [5], А. В. Цьось [6].

Виходячи з таких міркувань, а також з теоретичних засад розвитку педагогічної майстерності майбутніх учителів фізичного виховання, педагогічними умовами формування педагогічної майстерності вчителів фізичного виховання постають:

  • на рівні видів навчальних занять: підпорядкування змісту лекцій, практичних та семінарських занять, контрольних заходів, самостійної роботи та практики формуванню в майбутніх учителів фізичного виховання педагогічної майстерності;

  • на рівні методів: лекції-монологи, спрямовані на розкриття основних теоретичних понять педагогіки, а також теорії й методики фізичного виховання; лекції-бесіди з педагогами-майстрами; аналіз біографій видатних педагогів, а також педагогічних ситуацій з їхньою участю; перегляд відеозаписів кращих уроків фізичного виховання; доповіді на тему «Я і моя професія»; діагностика педагогічної спрямованості студентів, а також рівня розвитку їхніх педагогічних здібностей (комунікативності, креативності, перцептивних, динамічних здібностей) та педагогічної техніки (вольової саморегуляції, мімічної та пантомімічної виразності, гнучкості й діапазону голосу, дикції, виразності мовлення); рольові ігри, дискусії, спрямовані на професійну ідентифікацію, формування адекватних уявлень про педагогічну професію, об'єктивацію основних понять педагогічної майстерності; тренінгові вправи, спрямовані на розвиток педагогічних здібностей, педагогічної техніки, а також кінестетичної культури студентів; аналіз результатів відеозьомки навчальної діяльності; тестування знань; установочні дії студентів на практичних заняттях;

  • на рівні окремих дисциплін і практичної підготовки: удосконалення змісту дисциплін «Вступ до спеціальності»; «Педагогіка»; «Психологія»; «Теорія фізичного виховання з основами методик»; дисциплін спеціально-практичного блоку; навчальної педагогічної практики; виробничої педагогічної практики; виробничої практики. Розробка змісту дисципліни «Професійна майстерність учителя фізичної культури» та її впровадження в навчальний процес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]