Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Высокопрочные стали / Я. М. Потак - М.: «Металлургия» 1972, - 208 с.

2. Интегральний фазычасный метод идентификации альфа – фазы в аустенитных хромоникелевых сталях / Г.В. Снежной, В.Г. Мищенко, В.Л. Снежной / Литье и металлургия, Беларусь ,- 2009, -3(52), 241-244 с.

3. Изотермическое мартенситное превращение / В. А Лободюк, Э. И. Эстрин - // УФН - 2005, - №7, - 175, 745- 765 с.

4. Изменение магнитных свойств стали вблизи мартенситной точки / Л. Н. Ромашев, Л. Д. Ворончихин, И. Г. Факиров // ФММ. – 1973. – Т. 36. – 291–294 с.

Стреляєв Олексій

учень багатопрофільного ліцею № 99

Наук. кер.: доцент Андрєєв А.М.

Тепловий двигун із зовнішнім підводом теплоти, що працює за екологічно чистим та економічно вигідним циклом

В основу роботи поставлено задачу розробити тепловий двигун зовнішнього згоряння, який шляхом перетворення теплової енергії робочого тіла, використовуючи двофазове перетворення рідина-пар-рідина, у кінетичну енергію струменя води із сопла дозволяє підвищити екологічні показниками, ККД, спростити конструкцію.

Результати проведеної науково-дослідницької роботи дають підстави для наступних висновків.

Проаналізовано існуючі двигуни зовнішнього згорання. Виявлено їх недоліки. Запропоновано конструкцію двигуна із зовнішнім підводом теплоти. Формула винаходу: двигун із зовнішнім підводом теплоти для водометних суден, що працює на робочому тілі зі змінюваним агрегатним станом за замкнутим циклом, який містить робочий циліндр, камеру згоряння, нагрівач, радіатор охолодження, який відрізняється тим, що містить два водометних сопла, занурені у воду водоймища, паропровід, виконаний у вигляді двох каналів, з’єднаних з одного боку з робочим циліндром, а з іншого – з двома водометними соплами, а робочим тілом виступає вода з водоймища та її пара. Проведено теоретичне дослідження та виконано оцінні розрахунки робочих параметрів двигуна. Виготовлено діючу модель запропонованого двигуна та проведено її експериментальне дослідження.

Виокремлено наступні переваги запропонованого двигуна:

  • Зменшення шкідливих викидів в атмосферу.

  • Вібрація та шум у добре збалансованому двигуні майже відсутні через те, що горіння палива відбувається постійно (а не спалахами, як у ДВС) та при атмосферному тиску. Глушник для таких двигунів непотрібний.

  • Відносна простота конструкції.

  • У двигунах зовнішнього згорання можна використовувати будь-яке джерело теплоти: різні види палива, сонячна енергія, ядерний реактор тощо.

  • Відсутні механізми для передачі механічної енергії від робочого тіла до води, який розганяється (відсутні механічні передачі, зокрема, гвинт).

  • Можливість отримання високого ККД, а також високої економічності всієї установки завдяки відсутності втрат на передавальних пристроях.

  • Нечутливість до пилу навколишнього середовища.

  • Відсутність гвинта.

  • Судно із запропонованим двигуном може рухатися у засмічених та зарослих водоростями водоймищах.

За результатами даної науково-дослідницької роботи подано заявку до державного департаменту інтелектуальної власності, на передбачуваний винахід.

Запропоноване технічне рішення можна використовувати як рушійний пристрій морського та річкового транспорту та як демонстраційний пристрій для навчального фізичного експерименту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]