Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

  1. Лагода Т., Юрик Я. Конкурентоспроможність вітчизняних кондитерських виробів / Т.Лагода // Економіка України. – 2001. – №2. – С.44-49.

  2. Ткаченко В.Н. Солодка Україна / В.Ткаченко // Маркетинг в Україні. - 2005. - №4. - С.9-11.

  3. Промышленно-торговый обор кондитерской промышленности за 2008 год. // Бізнес. - 2009. - №48. - С. 35.

Тюпа Вероніка

студентка економічного факультету ЗНУ

Наук. кер.: к. ф.-м. н., доцент Козін І.В.

Проблема моделювання попиту на друковану продукцію для підприємства

В сучасних умовах функціонування підприємств, які дедалі частіше користуються диверсифікацією свого асортименту (виробництва), вивчення попиту стає першочерговою задачею. Постійне відстеження попиту та здатність швидко реагувати на його зміни (тобто гнучкість виробництва) – все це забезпечує виживання та успішну роботу підприємства. Сьогодні для будь-якої фірми більш важливим є навіть не виготовлення продукції, а її збут – це є головним завданням для відділів маркетингу на підприємствах.

Першим хто дослідив залежність «попит - ціна» прийнято вважати О. Курно, який обмежився одновимірним аналізом функцій попиту x = x(p), де x – об’єм продажів товару, р - його ціна. В якості основного «закону попиту» Курно стверджував, що попит на будь-який продукт спадає зі зростанням ціни на нього.

Англійський економіст Р. Гіффен, який вивчав попит на картоплю в Ірландії, помітив зворотній ефект, коли разом із зростанням ціни картоплі його споживання також зростало. Цей ефект був пояснений заміщенням одного продукту (м’яса) іншим (картоплею) і отримав назву попит Гіффена.

Кількісною характеристикою впливу фактору (аргументу) на досліджуване явище (функцію) в економічному аналізі є еластичність. Це поняття було введено А. Маршалом для аналізу залежності «попит - ціна». Еластичність попиту на товар за ціною означає, на скільки відсотків зміниться попит при збільшенні ціни на 1% [1, 50 c.].

(1)

Згідно із «законом попиту» еластичність товару за ціною є від’ємною,а для товарів із парадоксальним попитом Гіффена вона додатня.

Розглянемо степеневу функцію:

(2)

Еластичність для функції (2) матиме вигляд [1, 51 с.]:

(3)

Дослідження еластичності попиту дозволяє на своїй основі складати прогнози майбутніх змін попиту на товар. Зокрема, показники еластичності попиту за цінами повинні враховуватись при прогнозах на близьку перспективу, а при довгостроковому прогнозуванні, вирішенні стратегічних питань регулювання ринку товарів, доцільно використовувати показники еластичності попиту за доходами. Результати досліджень еластичності попиту на продукцію слід використовувати при вивченні конкурентоспроможності продукції підприємств, побудові економічної стратегії розвитку підприємств у майбутньому.

У роботі представлено:

- визначення функцій попиту для друкованої продукції;

- розрахунок показників еластичності за ціною;

- визначення функції сумарної виручки;

- визначення залежності цінової еластичності попиту від величини сумарної виручки;

- аналіз попиту за показниками еластичності.

Розглянуто методику та створено інформаційну модель попиту на базі інформації про продажі товарів і динаміки цін на друковану продукцію. Проведений аналіз за показниками еластичності дав змогу виокремити еластичні товари – ті, для яких при невеликій зниженні ціни на них об’єми продажів зменшуються, та нееластичні – для яких зміна ціни впливає на об’єми продажів не суттєво. Проведене дослідження допомогло виявити взаємодоповнюючі та взаємозамінні товари, що впливає на встановлення рівня ціни по кожному з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]