Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Веретенникова Е.И. Информатика: Учебное пособие. Серия "Учебный курс" / Веретенникова Е.И., Патрушина С.М., Савельева Н.Г.. - Ростов н/Д: Издательский центр "МарТ", 2002. - 346 с.

2. Документація по програмному комплексу «Crystal Finance Millennium» - «Донор» - Режим доступу до документації : www.crystal.

3. Новак.В. Служба крові в Україні: структура та шляхи реформування / В.Новак, П.Гриза //Охорона здоров’я України. – 2002. - № 3-4 (6-7) - С. 6-8.

Толста Наталя

студентка V курсу факультету менеджменту НІ ЗНУ

Наук. кер.: к. ф-м. н., доцент Горошкова Л.А.

Оцінка рівня монополізму у кондитерській галузі україни

Актуальність дослідження ринку кондитерських виробів зумовлена тим, що кондитерські вироби є групою харчових продуктів широкого асор­тименту, які споживаються майже усім населенням. Кондвироби значно відрізняються між собою за складом і споживчи­ми властивостями. Кондитерські вироби є значною частиною раціону харчування лю­дини. Вони користуються сталим попитом насамперед завдяки вишу­каним смаковим властивостям. Значення кондитерських виробів у харчуванні зумовлено високою енергетичною цінністю, яка забезпе­чується значним вмістом цукрів, а в деяких виробах і жирів. Сьогодні в Україні вже почав формуватися ринок так званих про­дуктів здорового харчування, в якому певну частину посідають кон­дитерські вироби, збагачені на бета-каротин, фруктові та овочеві соки і пюре, продукти переробки сої, зародки пшениці, добавки природно­го походження з радіопротекторними властивостями (пектин, хар­чові волокна, еламін, амінокислоти) та премікси - спеціально ство­рені для кондитерських виробів вітамінно-мінеральні суміші. Споживання цих продуктів дозволяє людині тривалий час зберігати активний спосіб життя, допомагає попередити деякі захворювання і старіння організму в умовах екологічної небезпеки.

В роботі проведене дослідження та визначити основні тенденції розвитку ринку кондитерських виробів на Україні, визначені особливості конкуренції на цьому ринку, визначити перспективи розвитку ринку кондвиробів України.

Ринок кондитерських виробів в Україні стрімко розвивається, при цьому точно що-небудь спрогнозувати практично неможливо. Розвиток ринку може йти по декількох напрямках (якщо використовувати "сценарний" метод):

  1. Ринок залишиться олігополістичним. Визначаться п'ять лідерів (концерн "АВК", концерн "Укрпромінвест", фірма "Світоч", Крафт Якобс Сушард, Харківська бісквітна фабрика);

  2. Ринок набуде монополістичний характер, причому дуже проблематично визначити майбутнього монополіста. На сьогоднішній день виходячи з темпів і характеру розвитку підприємств на цю "роль" можуть претендувати трьох із перерахованих вище підприємств: концерн "АВК", концерн "Укрпромінвест", фірма "Світоч".

Безумовно, обидва варіанти розвитку ринку мають свої негативні моменти, якщо їх розглядати з погляду роботи на ринку і переваг для споживачів.

Якщо розвиток ринку піде по сценарії монополізації, то практично програють усі: і підприємства, і, у першу чергу, споживачі. Підприємства (дрібні і середні) цілком потрапляють під ціновий і товарний пресинг — монополіст буде диктувати свої умови гри. Але найбільше в даній ситуації постраждають споживачі. Монополізований ринок по своїй природі схильний до виникнення застійних явищ. Тому що виробник на ринку практично один, то немає необхідності в здоровій боротьбі за споживача, не треба прагнути до нових розробок — ринок і так "у його ніг" і поріг проникнення на нього досить високий, щоб перешкодити появі альтернативного лідера. Монополізація окремих ринків уже почалася.

На завершення потрібно визначити, що роки роботи в ринкових умовах не пройшли марно для кондитерських підприємств. Вони ба­гато чому навчилися. Більшість підприємств довела свою спроможність успішно конкурувати в умовах вільного ринку з відомими світовими компаніями. А щоб інтенсифікувати свій розвиток, необхідно повніше використовувати науково-технічний потенціал, який є в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]