Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Терещенко О.О. Санаційний аудит – необхідна передумова фінансової санації підприємств / О.О. Терещенко // Вісник НБУ. – 2000. – №5. – С. 57-61.

2. Карпунь І.Н. Санація підприємств: підручник / І.Н. Карпунь; М-во освіти і науки України, Львівський держ. ін-т новітніх технологій та управління ім. В. Чорновола. – Львів: Магнолія, 2008. – 448 с.

Рукомасова Ірина

студентка магістратури економічного факультету ЗНУ

Наук. кер.: д. е. н., професор Череп А.В.

Фактори, що впливають на створення регіональних кластерних об’єднань

Розробка кластерних структур є однією з головних цілей стратегії розвитку України. Формування кластерів підвищує конкурентоспроможність держави та її регіонів на світовому ринку на основі: використання глобальної стратегії розвитку країни; визначення діалектичного характеру розробки світових кластерних моделей; впливу сучасних світогосподарських відносин на формування державної економічної політики.

Кластерна модель сприяє створенню високої доданої вартості, появі нових робочих місць, підвищенню рівня життя населення в регіоні, розвитку інноваційної діяльності шляхом об'єднання наявних ресурсів (виробничих, інформаційних, фінансових). Все це дозволяє регіону розвивати детермінанти конкурентних переваг до того рівня, який забезпечить досягнення високої конкурентоспроможності регіональним підприємствам.

Серед основних факторів, що мають суттєвий вплив на формування кластеру можна виділити наступні: інвестиційний, інноваційний, конкурентний, управлінський, інфраструктурний, виробничий, адміністративно-законодавчий, кадровий, фактор попиту.

Сутність інвестиційного фактору полягає в здійсненні інвестицій у новостворені та діючі підприємства, створенні прийнятних умов для інвесторів і реалізації інвестиційних проектів.

Кадровий фактор представляє собою наявність кваліфікованих кадрів та наукового потенціалу.

Особливістю адміністративно-законодавчого фактора є створення сприятливого середовища з боку держорганів для підприємців.

Виробничий фактор – рівень витрат, що склався на підприємствах; технологічний взаємозв’язок підприємств.

Під інфраструктурним фактором розуміється наявність вхідних енергетичних ресурсів; фінансова інфраструктура (доступність капіталу, в тому числі позикового); розвинута транспортна мережа; необхідна сервісна база(послуги по ремонту обладнання, техніки, постачання комплектуючих та компонентів).

Управлінський фактор полягає у здатності керівників і менеджерів до спільного прийняття рішень, сприйняття змін; комунікативність підприємств.

Наявність загроз, що потребують об'єднання підприємств та розуміння вигоди від їх об'єднання; домінуюче положення деяких підприємств на ринку; заохочення конкуренції та її інтенсивність у масштабі країни; прагнення досягти конкуренції у взаємодії формують конкурентний фактор.

Фактор попиту – ступінь віддаленості від ринків збуту; можливість виробництва експортних видів продукції та виходу на міжнародні ринки; стан попиту в середині країни.

Отже, для створення регіональних кластерних об’єднань повинно бути створене певне середовище, для якого будуть характерними спільні інтереси учасників, засновані на загальній корпоративній культурі, що дозволить забезпечувати довгостроковий взаємозв’язок учасників кластеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]