Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Світовий досвід і перспективи розвитку електронних грошей в Україні: Науково-аналітичні матеріали. Вип. 10 /П.М.Сенищ, В.М.Кравець, В.І.Міщенко, О.О.Махаєва, В.В.Крилова, Н.В.Грищук – К.: Національний банк України. Центр наукових досліджень. 2008. – 145 с.

2. Розрахунки електронними грошима: Бухгалтерський тижневик «Дебет-Кредит». Автоматично з Дт-Кт № 42 / Інтернет для бухгалтера. 20.10.2008.

Криворученко Кирил

студент V курсу економічного факультету НІ ЗНУ

Наук. кер.: ст. викладач Ступак М.О.

Аналіз кредитних пропозицій сегментного сектору комерційних банків Нікопольського регіону

Актуальність роботи зумовлена необхідністю пошуку та обґрунтування оптимальної стратегії діяльності банку на ринку. Одним з напрямів розробки маркетингової стратегії є забезпечення оптимальних пропорцій між попитом і пропозицією на ринку банківських продуктів. Інформаційним забезпеченням вирішення цієї проблеми є кількісна та якісна оцінка узгодженості пропорцій між попитом і пропозицією у розрізі розподілу по сегментах ринку.Узгодженість пропорцій повинна бути динамічною.

Характеристику узгодженості розподілів розглянемо на прикладі розподілу кредитних вкладень по регіонах як результативної ознаки та обсягу реалізації товарів як факторної ознаки. Позначимо в цілому по всій сукупності регіонів обсяг кредитних вкладень Q і обсяг реалізації W.

Частка кредитних вкладень і-го регіону в загальному обсязі становитиме:

.

Частка реалізації товарів обчислюється за формулою:

.

Співвідношення часток кредитних вкладень та обсягу реалізації товарів по кожному регіону називається коефіцієнтом локалізації (Клок) і розраховується за формулою:

.

Це співвідношення ілюструє різницю часток результативної ознаки порівняно з часткою факторної ознаки. Якщо коефіцієнт локалізації менший за одиницю, то на даний регіон припадає менше кредитних вкладень, ніж по відношенню до пропорційної частки факторної ознаки (обсягу реалізації), і навпаки.

Для зведеної характеристики пропорційності обох розподілів можна використати криву концентрації Лоренца та відповідний коефіцієнт концентрації.

Провівши дослідження ринку кредитних послуг в Нікополі було встановлено, що на 100 тис населення м. Нікополь діють 34 філіали банківських установ з 182 зареєстрованих банківських установ в Україні. Таким чином в м. Нікополь діє близько 18,7 % банківських установ України. Щодо надання послуг з кредитування коштів та не всі зазначені філії надають ці послуги. Лише 6 банків надає кредити, а це складає 17,56 % від банківських установ м. Нікополь.

№ з/п

Назва банка

Орієнтовна кількість кредитних програм

Назва кредитної програми

Назва

%

Термін місяці

1

Укрсиббанк

5

Автокредит

25

60

Обладнання в кредит

25

36

Поповнення обігових коштів

25

12

Мікрокредит

25

12

Житло в кредит

25

84

2

Правекс-Банк

1

Поповнення обігових коштів

26

18

3

Прокредитбанк

4

Автокредит

29

60

Обладнання в кредит

32

60

Поповнення обігових коштів

32

24

Поповнення обігових коштів

27

12

4

Форум

1

Поповнення обігових коштів

25

18

5

Індекс банк

3

Автокредит

27

60

Мікрокредити

27

12

Поповнення обігових коштів

27

12

6

ВТБ банк

1

Поповнення обігових коштів

25

18 місяців

Середня кількість кредитних програм складає 2,5 одиниці, лідером в цьому напрямку є Укрсиббанк (5), найменшу різноманітність кредитних послуг пропонує Правекс-Банк (1), ВТБ банк (1), Форум (1).

Відповідно до ставок за кредитами лідером є Прокредитбанк який пропонує послуги з кредитів в розмірі 32 %, найменші ставки за кредитами в банка Форум 25 %, Укрсиббанк 25 %, ВТБ банк 25%.

Таким чином ринок кредитних послуг на сьогоднішній день представлений обмеженими кредитними програмами та кількістю банків і є перспективи його розвитку.

Лігузова Віталія

студентка ІІІ курсу економічного факультету ЗНУ

Наук. кер.: д.е.н., професор Череп А.В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]