Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

11.Розрахунково-платіжна дисципліна, її зміст і значення для госп. Діяльності. Санкції в системі розрах. І платежів.

Розрахункова дисципліна передбачає зобов. суб’єктів господ. дотримуватися встан. правил проведення розрах. операцій.

Дотримання розрах. дисципліни сприяє прискоренню кругообороту коштів і зміцненню фін. стану підприємства. Порушення розрах. дисципліни може бути насл. незадовільної роботи фін. служб підпр., а також складного фін. становища.

Платіжна дисципліна передбачає здійснення підпр. платежів за фін. зобов’язаннями в повному обсязі та у встановлені строки.

За поруш. розрах.-платіж. дисципліни можуть бути вжиті санкції.

Договірні санкції спрямовані на забезпечення повного й безумов. викон. госп. угод. Такі санкції застос. у вигляді сплати неустойки, яка визнач. у % до суми невиконаного зобов’язання.

Банківські (кредитні) санкції застос. до підпр. за порушення ними кредитної дисципліни; за незадов. стан обліку і звітності; нецільове використання кред. ресурсів; порушення планових строків уведення об’єктів, на які отримано кредит, в експлуатацію; за несвоєчасне повернення отриманих кредитів.

Фінансові санкції застосовуються за порушення суб’єктами господарювання фінансової дисципліни. Вони застосовуються державними органами, податковими адміністраціями.

Застосування санкцій у цілому позитивно впливає на зміцнення розрахунково-платіжної дисципліни суб’єктів господарювання. Проте дійовість цього впливу залежить від кількох обставин.

По-перше, це визначення джерела сплати штрафів. Нині всі штрафи, пені сплачуються суб’єктами господарювання за рахунок прибутку, що залишається в їхньому розпорядженні після сплати податків. Отже, штрафи безпосередньо впливають на формув. чистого приб. підприємств, їхніх фінансових ресурсів.

По-друге, це встановлення розміру штрафів за порушення розрахунково-платіжної дисципліни та наявність чіткого переліку тих порушень, за які застосовуються відповідні штрафи. Розмір штрафів має бути достатнім для створ. відповід. суб’єктів господ.

По-третє, це обов’язковість застосування штрафних санкцій, а отже, стягнення штрафів.

12.Економічна характеристика та класифікація грошових надходжень за видами діяльності.

У процесі виробничо-господарської діяльності підприємств постійно здійснюється кругообіг коштів. Укладання коштів у виробництво з метою виготовлення товарів і отримання ви­ручки від їх продажу характеризує кругообіг коштів підпри­ємств.

Забезпечення грош. надходжень, які потрібні для відшкоду­вання витрат виробництва й обігу, своєчасне виконання фін. зобов. перед державою, банками та іншими суб’єктами госп., формув. доходів і прибутку є найважл. сто­роною діяльності підприємств.

Вхідні грошові потоки підприємств за їхніми джерелами можна поділити на внутрішні та зовнішні. Коли кошти надходять з будь-яких джерел на самому підприємстві, вони належать до внутрішніх. Надходж. коштів за рах. ресурсів, які мобіліз. на фін. ринку, свідчить про використання зовнішніх джерел. Структура вхідних грош. потоків залежить від сфери діяльності та організ.-правової форми підприємства. У країнах з розв. ринк. екон. 60–70 % фін. ресурсів надх. на підпр. за рах. внутр. джерел.

Грошові надходження підприємств включають.

— Доходи від основної (операційної) діяльності — виручка від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

— Доходи від іншої опер. діяльн. (реалізація оборотних активів, іноземної валюти; від операційної оренди, операційних курсових різниць; одержані пені, штрафи, неустойки; від списання кредиторської заборгованості; гранти, субсидії, інші доходи).

— Доходи від фінансових операцій: від спільної діяльності, інвестицій в асоційовані і дочірні підприємства, одержані дивіденди, одержані відсотки за облігаціями, інші доходи.

— Доходи від іншої звич. діяльності: реалізації фін. інвестицій, основних засобів, немат. активів, інших необ. активів; ліквідації необ. активів; неоперац. курсових різниць; безоплатно отриманих оборотних активів; уцінки необоротних активів і фін. інвестицій.

— Доходи від надзвичайних подій: відшкодування збитків від надзвичайних подій; інші надзвичайні доходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]