Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

34.Економічна сутність оцінки вартості підприємства: необхідність, завдання та принципи оцінки.

Вартість п-ва- це вартість бізнесу в цілому або вартість 100% корпоративних прав у діловому підприємстві, визначена на основі процедури оцінки варт.п-ва. далі94

Необх-ть оцінки вартості під-ва виникає в осн у таких випадках:

-під час інвест.аналізу у ході прийн.рішень про доцільність інвестування коштів у те чи інше підприємство, у т.ч. при здійсненні операцій M&A (поглинання і приєднання)

-при реорганізації п-ва (для визнач.бази для склад.передавал чи розподільного балансу)

-при банкрутстві та ліквідації п-ва (з метою визнач.вартості ліквідаційної маси.)

-при продажу п-ва як цілісного майн.комплексу (визнач.реальн.ціни продажу)

-у разі застави майна (визнач.реальну вартість кредитного забезпечення)

-у процесі санаційного аудиту (з метою розрахунку ефектив санації)

-під час приватизації держ.п-в (для визн.початк ціни продажу об’єкту приватизації)

Принципи: -заміщення-покупець не заплатить за об’єкт >, ніж існуюча мін.ціна за майно з аналогіч корисністю

-корисності-об’єкт має вартість лише тоді, коли є корисним для потенц власника;

-очікування-інвестор, плануючи вкладати кошти в об’єкт сьогодні, очікує отримати грош доходи від об’єкта в майб.

-зміни вартості-вартість об’єкта оцінки постійно змін-ся в рез-ті зміни внутріш стану та дії зовніш факторів.

-ефектив викор-ня-з усіх можлив варіантів експлуатації об’єкта обир. той, що забезп-є найефект викор-ня його функк-х хар-ик

-розумної обережності оцінок-під час оцінки повинні критично відноситися до всієї відомої інф-ції, перевіряти її.

–альтер-сті оцінок-використ. різних методів оцінки та порівняння пок-ків вартості.

35.Концепція управління вартістю підприємства (vbm).

В основі VBM - підходу лежить управління на основі інтегрованого фінансового показника - вартості підприємства. За своєю сутністю VBM - підхід базується на об'єднанні традиційних моделей Дюпона і дисконтованого грошового потоку DCF. Методи розрізняються головним чином варіантами розрахунку витрат капіталу, одержанням результату в абсолютних або процентних величинах. Від системи Дюпона взято ідею представлення результуючого фінансового показника, наприклад - рентабельності активів ROA, у вигляді "дерева" взаємозалежних параметрів, які підлягають управлінню і контролю показників, що визначають потік грошових коштів.

Компанії створюють вартість для акціонерів, якщо сума грошей, яку буде генерувати нова інвестиція, буде перевищувати об'єм самої інвестиції [3, с.72]. Дана думка підтверджується теоріями капіталізації доходу (capitalization of income method of valuation), приведених грошових потоків (Discounted Cash Flows Model - DFC Model), економічного прибутку (residual income). Виходячи з моделі дисконтованих грошових потоків (DCF), вартість, яку створює компанія, є різницею між приведеною вартістю її майбутніх грошових потоків й інвестованим капіталом. Основною проблемою використання таких показників ефективності підприємства, як ROA, ROE, RONA, EPS є те, що вони, по - перше, не враховують вартості капіталу, який є джерелом фінансування компанії, а, по - друге, є показниками, що демонструють  короткостроковий результат компанії.

Альтернативними показ. ефект. діяльно­сті компанії є показники, які враховують вартість інвест. капіталу (EVA, SVA, CFROI, CVA, MVA тощо). Серед них найчастіше використовують  методи «екон. дод. вартості» (Economic Value Added - EVA) та «грош. доданої вартості» (Cash Value Added - CVA).

Система цілей та мета оцінки, що переслідуються зацікавленими особами та підприємствами, різні. Тому їм доцільно використовувати окремі методи оцінки вартості компанії, що будуть будуватися на основі різних джерел інформації.

Стратегія розвитку підприємства в сучасних умовах повинна будуватися з урахуванням вимог та можливостей системи управління капіталом та реалізовуватися шляхом здійснення певних функцій (фінансової, виробничої, відтворювальної, накопичувальної, інвестиційної та вартісної) та базуватися на адекватних принципах. В умовах фінансової кризи кожне управлінське рішення повинне прийматися з точки зору його впливу на вартість підприємства. Методи доданої вартості, які використовуються для управління вартістю компаній в межах концепції вартісно-орієнтованого управління (VBM - підходу) враховують платність як позикового, так і власного капіталу, стан зовнішнього середовища, вони орієнтовані на динаміку і прогнозування вартості підприємства, що дає можливість вирішити конфлікт інтересів акціонерів і менеджерів та оцінювати ефективність використання капіталу підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]