Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

23.Зміст аналітичної роботи щодо формування та викор. Товарно-матер. Запасів. Оцінка обор. Виробничих запасів.

На вир. результати і фін. стан підприємства має значний вплив якість виробничих запасів. Запаси повинні бути оптимальними.

Накопичення великих запасів свідчить про спад ділової актив­ності підпр. Великі понадпланові запаси призводять до заморож. оборотного капіталу, уповільнення його оборотності. Крім того, виник. проблеми з ліквідністю, зростають складські витрати, що негативно впливає на кінцеві результати діяльності.

Водночас нестача виробничих запасів також негативно впливає на фінансовий стан підприємства, оскільки зростають ціни за терміновість постачання, зменш. виробництво продукції у зв’язку з його перервним характером, зростають ціни на сировинні ресурси, що призводить до зменшення величини прибутку.

Ефективність використання виробничих запасів досліджують за допомогою показників оборотності.

Швидкість обороту виробничих запасів визначають за формулою

.

Строк збереження запасів обчислюють за формулою

.

Для оперативного управління запасами проводять більш докладний аналіз їх обороту за кожним їх видом.

Період обороту запасів (сировини і матеріалів) дорівнює часу зберігання їх на складі від моменту отримання до передачі у виробництво. Чим менший цей період, тим менший за всіх рівних умов виробничо-комерційний цикл:

.

Суму коштів, додатково вивільн. з обороту, можна визначити

ΔСО = (ві – во) · т1,

де ві, во — оборотність запасів у звітному та базисному періодах; т1 — одноденний фактичний оборот у звітному періоді.

24.Економічна сутність та види деб. Заборгованості; оцінка причин її виникнення, факторів, що вплив. На її величину.

Дебіторською заборгованістю вважають суму заборгованості дебіторів підприємству на певну дату. Уся дебіторська заборгованість поділяється на довгострокову й поточну.

Довгострокова дебіторська заборгованість сума дебіторської заборгованості, яка не виникає у ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість сума дебіторської заборгованості, яка не виникає у ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги, щодо якої існує невпевненість у її погашенні боржником, називається сумнівним боргом. Поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість у її неповерненні боржником або за якою минув строк позовної давності, — це безнадійна дебіторська заборгованість.

На величину деб. заборгованості впливають:1)обсяг реалізації та частина в ній реалізації на умовах подальшої оплати;2)умови розрахунків із покупцями і замовниками;3)політика стягнення дебіторської заборгованості;4)платіжна дисципліна покупців;5)якість аналізу дебіторської заборгованості та послідовність в використанні його результатів. При оцінці ДЗ актуальними є питання її оборотності яка вимірюється показниками: 1)Оборотність ДЗ=Виручка від реалізації / Середня величина ДЗ; 2)Період погашення ДЗ=Тривалість періоду*Середня величина ДЗ /виручка від реалізації; 3)Частка ДЗ в загальному обсязі оборотних активів=ДЗ / Оборотні активи; 4)Частка сумнівної ДЗ в складі загальної величини ДЗ= Сумнівна ДЗ /ДЗ. Існують деякі загальні рекомендації які дозволяють ефективно управляти ДЗ, необхідно:а)контролювати стан розрахунків із покупцями по відстроченій чи простроченій ДЗ; б)по можливості орієнтуватися на більшу кількість покупців, щоб зменшити ризик несплати одних зарахунок інших; в) слідкувати за співвідношенням дебіторської і кредиторської заборгованості; г)надавати знижки при достроковій сплаті. Використ. схему реалізації товару в кредит: “2/10, net 30”, 2\10-величина знижку у %, якщо підприємство-покупець сплатить за товар на протязі 10-днів, якщо пізніше 30 днів, в угоді відображаються штрафні санкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]