Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

26.Прямий продаж страхових послуг: переваги і недоліки.

Виокремлюють три канали продажу: прямий (безпосередній); за допомогою страх. посередників; альтернативний.

Прямий (безпосередній) продаж страхових послуг через голо¬вний офіс або через філію страх. компанії штатними праців. Основний недолік цього каналу реалізації страхової послуги в тому, що він вважається недостатньо ефектив¬ним через його витратність. У разі застосування методу прямого продажу для забезпечення широкого територіального охоплення страхового поля страховики мають створювати відповідну мере¬жу пунктів продажу, а отже, відкривати й утримувати велику кількість філій. Філія страховика — це відокремлений підрозділ, який не є юридичною особою, може мати власну назву, має відо¬кремлений баланс і здійснює страхову діяльність за видами, на які страховик одержав ліцензії. Утримання філій означає додат витрати, які часто не підкріплюються відповідними дохода¬ми з боку філій. Це призводить до необгрунтованого зростання частки витрат на ведення справи в структурі цін на страхові по-слуги. В Україні метод прямого продажу є нині переважаючим. Це частково пояснює достатньо високу частку навант. в структурі тарифних ставок па послуги українських страховиків. Діяльність філій страх. компаній регул. відповідними закон. актами щодо здійснення діяльності відокр. підрозділами страховиків. Такими підрозділами вважають¬ся філії та представництва. Вони не мають статусу юридичної особи. Замість свідоцтва про державну реєстрацію вони діють на підставі Доручення головного офіса, яке має бути зареєстроване в податковій інспекції за місцем знаходж. філії (представниц¬тва). Філія має право проводити страх. діяльність, а представництво такого права не має.

27.Страхові агенти та їхні функції.

Страховими агентами законодавство визнає громадян або юридичних осіб, які діють від імені та за дорученням страховика й виконують частину його страхової діяльності, а саме:

- укладають договори страхування;

- одержують страхові премії;

- виконують роботи, пов'язані зі здійс. страх. виплат та відшкод.

Юридичним підґрунтям відносин між страховиком і агентом є договір доручення, який укладається між ними. Страхові агенти виступають на ринку як представники страхови¬ка, діють в його інтересах за коміс. винагороду на підставі договору доручення.

Страхові агенти-юридичні особи, які отримують страхові пре¬мії, зобов'язані перераховувати ці кошти на рахунок страховика впродовж двох робочих днів після їх отримання.

Агент обслуговує здебільшого страхові інтереси громадян, укладаючи стандартні страхові угоди й продаючи страхові поліси з масових видів страхування. Цей процес має назву «аквізиція», а страхові агенти, що страхують ризики громадян, — «аквізитори». Діяльність страхових агентів може здійснюватися як безпосередньо, так і через систему генер. агентств. Безпосередній зв'язок зі страховиком кожного окремого страхового агента — це най¬простіша форма таких відносин. Складнішою формою є так звана система генеральних агентств, яка є зараз переважаючою на захі¬дних страхових ринках. Система генеральних страхових агентств характеризує вищий ступінь відносин між страховою компанією та страховим агентом. Генеральні агенти - це фізичні особи, що уповноважені одним або кількома страховиками, яких вони представляють у тому чи іншому територіально-адміністративному регіоні. Робота такого агента контролюється інспектором і працівниками страхової компанії, яка його уповноважила. Кожному генеральному агентству, котре починає свою роботу, страхова компанія відкриває фінансування на орган. справи (оренда приміщення, оплата праці спеціалістів, рекламні заходи і т. ін.). Генер. страховий агент наймає на роботу страхових агентів, яким виділяється зона обслуг. - територія (конкретні населені пункти), де вони мають організувати продаж страхових полісів. З часом, коли вже досягнуто відповідного рівня розвитку страхування на визначеній території, страх. агент має право залучати субагентів як помічників, вступати з ними у трудові відносини і передавати частину функцій з уклад. нових та обслуг. раніше укладених договорів. Перевагами системи генеральних страхових агентств є їх гнучкість та мобільність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]