Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

24.Непрямі податки та їх вплив на фінансово-господарську діяльність підприємств.

В Україні використовуються три види непрямих податків: акцизний податок (специфічний акциз), податок на додану вартість (універсальний акциз), мито.

Непрямі податки включають у ціни товарів, що реалізуються, робіт, що виконуються, послуг, що надаються. Отже, ці податки є ціноутворюючю елементом і можуть впливати на загю рівень цін.

При цьому вплив непрямих податків на фінансову діяльність суб’єктів підпр. залежить від багатьох обставин і чинників.

По-перше, він пов’язаний зі сплатою непрямих податків у процесі придбання товарно-мат. цінностей, оплати викон. робіт і отрим. послуг. На даному етапі сплата непрямих податків здійснюється за рахунок оборотних коштів суб’єктів підприємництва, тобто має місце тимчасова іммобілізація оборотних коштів для сплати податків. У цьому разі необхідно врахувати такі чинники: умови оплати та обсяги придбання товарно-матеріальних цінностей, ставки й пільги щодо податків, джерела і терміни відшкодування сплачених непр. податків суб’єктам підприємницької діяльності.

По-друге, цей вплив пов’язаний із надходж. непрямих податків на рахунки суб’єктів підприємства, які реалізують товари, роботи, послуги. Непрямі податки, що надходять на рахунки суб’єктів підприємництва, використ. для відшкодування сплачених ними непрямих податків у процесі придбання товарно-матер. цінностей (робіт, послуг). При цьому, певний час, до перерах. в бюджет, непрямі податки можуть залишатися в розпорядженні (обороті) підприємств. Відтак необхідно враховувати: умови реалізації та оплати, обсяги й напрямки реалізації товарів (робіт, послуг); ставки й пільги щодо непр. податків; терміни їх сплати у бюджет.

25.Відрахування підприємства на обов’язкове державне пенсійне страхування.

26.Відрахування підприємств на обов’язкове державне соціальне страхування.

1 січня 2011 набув чинності закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове соц. страхування", згідно якого всі платежі, пов'язані з соціальним страхуванням, перераховуються до Пенсійного фонду. Раніше платежі проводилися до фонду страхування від нещасних випадків, фонду з безробіття, фонду з тимчасової втрати працездатності і Пенсійного фонду. Тепер усе об'єднано в один платіж, який необхідно перераховувати лише до Пенсійного фонду. Так, була спрощена процедура взаємодії платника з фондами, тому що й облік, і платіжки, і здача звітності тепер проводяться тільки в Пенсійному фонді.

Єдиний соціальний внесок не став більше порівняно минулого року. Платіж сукупно складається з тих платежів, які платник здійснював до всіх фондів до 1 січня 2011 р. Наприклад, для бюджетної організації тариф на фонд оплати праці встановлено на рівні 36,3%. Він складається з 33,3% відрахувань до Пенсійного фонду, 1,4% - до фонду з тимчасової втрати працездатності, 1,5% - до фонду з безробіття, 0,2% - до фонду страхування від нещасних випадків на виробництві. Загалом платіж навіть став на 0,1% менше, ніж був . Для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, цей тариф становить 34,7%. Так, з 1 січня їм потрібно платити єдиний страховий соціальний внесок від мін. зарплати. Здійснювати платіж можна до 20 числа наступного місяця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]