Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

77.Особливості оподаткування землі в Україні.

Земельний податок - є обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. В свою чергу, орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності теж є обов'язковим платежем, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Відповідно, платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та безпосередньо землекористувачі, а орендної плати - орендарі земельних ділянок. Плата за землю - це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Об’єктом оподаткування є земельні ділянки, що знаходяться у власності або користуванні чи земельні частки (паї), які перебувають у власності( в тому числі на умовах оренди)Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням відповідного коефіцієнта індексації (за умови, що таку оцінку проведено), або площа земельних ділянок, якщо нормативну грошову оцінку не проведено. Ставка земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, складає 1% від їх нормативної грошової оцінки. Диференціюють залежно від призначення землі, а також залежно від місця розташування земельної ділянки. Якщо використовується не за призначенням – підвищені коефіцієнти.У % до грошової оцінки

Пільга лише, якщо платник володіє ділянкою у певних межах, має значення використання землі.Пільги:ФІз особи: 1,2 група інваліди, чорнобиль, ВОВ

ЮР особи) Держ влада

2)Дослідні господарства

3)УТОЗ

4,5) сади, заповідники, соціокультурна сфера.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок - капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений відповідно до законодавства центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Звільнення від оподаткування: 1)с\г у радіації

2)тимчасові

3)кладовища

4) дорожнього господарства

Терміни сплати податку на землю

Для фізичних осіб Сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення

Для юридичних осіб Власникам землі та землекористувачам надається право сплачувати плату протягом 30 календарних днів, що настають за останнім кал. днем податкового (звітного)місяця.

Орендна плата нараховується на підставі договору оренди, в якому вказується розмір та умови внесення плати.

Обчислення плати за землю. Розрахунок 1 раз до 20 лютого звітного року., або!!!! Щомісяця.

Термін сплати -30 клд. Днів, за останнім календарним днем звітного місяця.

79.Механізм справляння фіксованого сільськогосподарського податку в Україні.

Платниками податку можуть бути с/г товаровиробники, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75%.

Не може бути зареєстрований як платник податку: 1) суб'єкт господарювання, у якого понад 50% доходу, отриманого від продажу с/г продукції, становить дохід від реалізації декоративних рослин, диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра; 2) суб'єкт господарювання, що провадить діяльність з виробництва та/або реалізації підакцизних товарів; 3) суб'єкт господарювання, який на день подання документів для набуття статусу платника податку має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії форс-мажорних обставин.

Об'єктом оподаткування є площа с/г угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності с/г товаровиробника або надана йому у користування.

Базою оподаткування податком для с/г товаровиробників є нормативна грошова оцінка 1 га с/г угідь та/або земель водного фонду

Розмір ставок податку від категорії земель та їх розташування.

Базовим податковим періодом є календарний рік.

С/г товаровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Сплата податку проводиться щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, у розмірі 1/3 суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, у таких розмірах: у I кварталі - 10%; у II кв. - 10%; у III кварталі - 50%; у IV кв-30%.

Платники податку не є платниками таких податків і зборів: а) податку на прибуток підприємств; б) земельного податку; в) збору за спеціальне використання води; г) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (зокрема, провадження торговельної діяльності).

У разі якщо у податковому році частка с/г товаровиробництва становить менш як 75%, с/г товаровиробник сплачує податки у наступному податковому році на загальних підставах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]