Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

2.Завдання державного фінансового контролю, його значення як функції управління.

ДФК здійсн-ся відповідними органами і полягає у встановлені фактичного стану справ щодо дотримання вимог чинного законодавства на підконтрольному об’єкті, спрямований на забезпечення законності фін. дисципліни і раціональності в ході формування, розподілу, володіння та використання активів, які належать державі, а також використання коштів, які залишаються у суб’єкта фін-х правовідносин у зв’язку з наданими пільгами за платежами до бюджетів, держ. позабюджетних фондів та кредитів, отриманих під гарантію Уряду України. Завданням ДФК є забезпечення законності, ефективності фін. дисципліни і раціональбності у ході формування , розподілу, володіння, використання та відчудження активів, які належать державі. Контроль як функція управління дозволяє своєчасно виявити та ліквідувати ті передумови і фактори, які заважають ефектив­ному веденню вир-ва, успішному досягненню поставленої мети, відкоригувати д-сть під-ств, орг-й чи їх структурних підрозділів. ДФК виконує 3 основні функції: 1)профілактична – контроль спонукає під-во дотримуватись вимог чинного зак-ва. 2)інформаційна – одержана інф-я є підставою для прийняття рішень; 3)мобілізуюча – передається досвід. Значення контролю: 1) утвердження законності, демократії в суспільстві; 2) попередження правопорушень, зловживань; 3) виявлення порушень, відхилень від правових норм чинного законодавства і обґрунтування для притягнення до відповідальності винних посадових осіб; 4) захист і збереження власності. В умовах ринкової ек-ки контроль повинен сприяти зміцненню державної фін. дисципліни, поліпшенню фін. стану суб'єктів контролю, збереженню держ. майна, попередженню зловживань, поповненню доходів бюджету.

3. Передумови і принципи дфк.

Контроль сприяє укріпленню законності, правопорядку, державної дисципліни. Добре налагоджена система контролю формує у працівників високий професіоналізм, компетентність, оперативність. Призначення контролю відповідає цілям упр-ня, які зумовлюються економічними і політичними закономірностями розвитку. ДФК полягає у встановленні фактичного стану справ на підконтрольному об’єкті щодо його фінансово-госп. ді-сті і спрямований на забезпечення законності фін. дисципліни і раціональності в ході формування, розподілу, володіння, використання та відчуження активів з метою ефективного соц.-ек. розвитку усіх суб’єктів фінансових правовідносин. 8.Контроль власника.

Контроль власника буває: 1)внутрішньовідомчим; 2)внутрішньогосподарським. Внутрішньовідомчий контроль проводиться міністерствами, відомствами, органами державного управління стосовно діяльності під­відомчих їм підприємств і організацій. Здійснюється він у формі тематичних перевірок та ревізій; Внутрішньогосподарський контроль здійснюється апаратом управління підприємницьких структур стосовно діяльності цехів, бри­гад, дільниць, інших підрозділів підприємств. Основна відповідальність за внутрішньогосподарський контроль лежить на служ­бі головного бухгалтера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]