Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

53.Методика проведення ревізії операцій на поточному рахунку під-ва в банку.

Ревізія операцій на поточному рахунку під-ва в банку здійснюється за такою методикою: 1. Перевірка тотожності залишків у виписках банків з пот. рахунку з даними обліку по дебету рахунків 31 «Рахунки в банках», застосовуючи метод порівняння даних з журналом-ордером № 2, Книгою головних рахунків станом на 1 число місяця. 2. Контроль наявності всіх виписок банку і первинних доку­ментів до них за кожним поточним рахунком у банку, їх достовір­ності як банківських документів. Це найбільш трудомісткий процес контролю, бо здійснюється суцільно з усіх операцій. Тут застосовуються такі методичні при­йоми: • візуальна перевірка наявності документів; • нормативна перевірка на відповідність правилам оформ­лення банківських документів; • зустрічна перевірка в банках при підозрі на їх недостовір-нІсть, а також при виявленні відсутності окремих виписок банків чи відповідних первинних документів до них; • арифметична перевірка на правильність установлення за­лишків, загальних оборотів по кожній виписці банку. 3. Перевірка своєчасності здійснення операцій по зарахуванню банком грошових коштів на поточний рахунок підприємства та по перерахуванню за призначенням. Для цього треба порівняти дати надходження документів до банку з датами здійснення операцій по виписках банків з поточ­них рахунків. 4. Перевірка обгрунтованості використання грошових коштів з поточного рахунку під-ва. До осн. прийомів контро­лю слід віднести: аналіз боргових зобов'язань за видами і термі­ном виникнення; які з них фактично починаються першочергово; аналіз викор-ня грош. коштів на попередню оплату, аванси пост-кам; різного виду фін. вкладення з огля­ду на безпосередній зв'язок з вир-чою д-стю під-­ва та його фін. можливостями. 5. Перевірка обґрунтованості списання грош. коштів без­посередньо на витрати вир-ва чи обігу, фін. результа­ти, видатки майб. періодів. Одночасно має застос-сь прийом нормат.-правової перевірки стосовно методики відображення таких видів витрат в обліку. 6. Перевірка операцій при розрахунках акредитивами, чеками з лімітованих чекових книжок.

54. Джерела інформації, нормативно-правова база при ревізії операцій на поточний рахунок в іноземній валюті.

Джерела інформації: 1) первинні документи: касові прибуткові та видаткові ордери, платіжні доручення, платіжні доручення-вимоги, чекові книжки, виписки установ банків з валютного рахунка під-ва, квитан­ції, поштові перекази і т. п.; 2) облікові реєстри: журнал реєстрації касових прибуткових та видаткових ордерів; журнал реєстрації платіжних доручень до банку; касова книга; журнал 1 за кредитом рахунка 312 з дебета рахунків 23, 24, 25, 91, 92, 93, звіти касира; журнали-ордери і відповідні їм відомості при жу­рнально-ордерній формі обліку за рахунками 312 «Поточний рахунок в іноземній валюті»; Книга головних рахунків; 3) звітність: баланс підприємства.

Основні нормативні акти, якими керується ревізор при здій­сненні контролю: Положення про документальне забезпечення записів у бу­хгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінан­сів України від 24.06.95 № 88; Положення про безготівкові розрахунки в господарському обороті України, затверджене постановою Національного банку України від 24.05.93 № 37 (із доповненнями і змінами); Інструкція № 3 «Про відкриття банками рахунків у націо­нальній та іноземній валютах», затверджена постановою Націо­нального банку України від 27.05.96 № 121, у редакції з допов­неннями від 17.11.97 № 379;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]