Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

27. Права посадових осіб ревізованих підприємств і організацій.

Посадові особи, службова діяльність яких контролюється органами державного контролю, повинні на вимогу відповідальних службових осіб ДКРС (ревізо­рів) пред'являти для перевірки документи, облікові реєстри, гро­шові кошти, матеріальні цінності, давати пояснення в усній і пи­сьмовій формах з питань, які мають відношення до ревізії чи перевірки. Посадові особи мають право: бути присутніми при інвентаризації матеріальних цінностей, контрольних запусках сировини і матеріалів у вир-во, контрольних обмірюваннях, обстеженнях складів, місць збереження матеріальних цінностей; знайомитися з актами ревізій і перевірок, що стосуються їх службової діяльності, подавати в письмовій формі пояснення і заперечення до них; знайомитися з усіма документами і звітами, які є підставою для висновків про допущені недоліки в роботі, порушення і зловживання, а також з проведеними розрахунками обсягів сум, які належать до відшкодування матеріальних збитків; подавати ревізорам оригінали документів та інші матеріали у виправдання своїх дій.

28. Обов’язки і відповідальність посадових осіб ревізованих підприємств і організацій.

Обов’язки: Посадові особи, службова дія-ть яких контрол-ся органами держ.контролю, повинні на вимогу відпов-х службових осіб ДКРС (ревізо­рів) пред'являти для перевірки док-ти, облікові реєстри, гро­ш.кошти, матер.цінності, давати пояснення в усній і пи­сьмовій формах з питань, які мають відношення до ревізії чи перевірки; повинні забезпечувати безперешкодний доступ ревізорам на склади, сховища, різні приміщення для їх обстеження та з’ясув-я питань, пов’язаних з ревізією чи перевіркою; на вимогу ревізорів повинні проводити інвентаризацію ОЗ, ТМЦ, грош.коштів, розрах-ів; повинні виконувати вимоги ревізорів щодо усунення виявлених порушень закон-ва з питань збереження чи викор-ня держ.власності, фінансів. Посадові особи мають право:бути присутніми при інвентаризації матер.цінностей, контр-х запусках сир-и і матер-в у вир-во, кон­тр-х обмірюваннях, обстеженнях складів, місць збереження матер.цінностей; знайомитися з актами ревізій і перевірок, що стосуються їх службової дія-ті, подавати в письмовій формі пояснення і заперечення до них; знайомитися з усіма док-ми і звітами, які є підставою для висновків про допущені недоліки в роботі, порушення і зловживання, а також з проведеними розрахунками обсягів сум, які належать до відшкод-я матер-х збитків; подавати ревізорам оригінали док-ів та ін.матер-и у виправдання своїх дій. Посадові особи ревізованого П несуть відпові­дальність за навмисне викривлення фактів і обставин, у рез-ті чого для ревізора стало неможливим установити дійсний зміст госп-х операцій і розмір заподіяного П матер-го збитку; за перешкоджання прац-ку ДКРСУ виконувати свої обов’язки.

29.Техніка вилучення документів в процесі ревізії.

Факти порушень, відображені в акті ревізії, повинні бути підтверджені документально. Неправильні дані, підроблені документи або документи, що мають ознаки підробки і виправлення з корисних цілей, повинні додаватися до акту ревізії. Ревізорам дозволено вилучати необхідні оригінали док-тів в тих випадках, коли збереження їх на під-ві, що ревізується, не гарантується чи в процесі їх зберігання можливі підробки в документах. Вилучений документ замінюється ксерокопією із зазначенням на оборотні підстави та дати вилучення оригіналу документу. До акту ревізії можна додати і ксерокопію док-та, якщо вона достатньо зрозуміла. Процедура вилучення документів є наступною: 1.Мета вилучення документів – захід примусового позбавлення під-ва, установ та орг-цій можливості користуватись зазначении документами. 2.Орг-но-правові форми та форми власності під-ва – вилучаються док-ти на пд-вах незалежно від форм власності. 3.Док-ти, які дають право на вилучення – виученя документв проводиться на підставі письмово мотивованої постанови. 4.Док-ти, що підлягають вилученню – первинні документи, облікові регістри, кошториси, декларації, інші довідкові матеріали та розрахунки, крім документів, що складають державну таємницю. 5.Повернення вилучених док-тів – вилучені докти повертаються під-ву під розписку. Право вилучати док-ти мають також податкова інспекція і поадкова міліція. Вилучення документів здійснюється на підставі постанови про їх вилучення, яка підписується керівником податкової служби. В ній подається перелік документів,, що підлягають вилученню. Присутність посадових осіб (директора, гол. бухгалтера) при вилученні док-тів є обов’язковою. При вилученні док-тів складається проткол вилучення оригіналів док-тів. Процедуру вилучення док-тів оформлюють спеціальним актом, складеним ревізором за участю керівника і гол. бузгалтера під-ва, а також всідків, що не мають відношення до контрольно- ревізійного процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]