Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

35.Вимоги до оформлення додатків до акту ревізії (тематичної перевірки).

Вивлені ході ревізії акти безгосподарності, неефективного витрачання грош. коштів, МЦ, фондів, а такж зловживання та інші порушення повинні бути підтверджені відповідними док-тами, наприклад, довдками чи виписками з первинних документів оба бухгалтерських записів. В них слід вказати дату здійснення порушення, зазначити номери первинних документів, назву під-ва, структурного підрозділу чи особи, яка дала дозвіл на здійснення незаконної операції тощо. Документальне підтвердження найбільш характерних фактів порушень або зловживвань здійснюється таким чином: 1.Касові операції. Недостача або залишок готівки в касі – акт інвентаризації касової готівки, довідка бухгалтерії про залишок грошей на дату проведення інв-ції, пояснення касира. 2.Баківські та розрахунково-кредитні оп-ї. Недостача грош. коштів у підзвітної особи – акт інв-ції підзвітних сум, довідка бухг-ї про зборгованість підзвітної особи на дату проведення інв-ції, поснення підзвітної особи. Підробки в док-тах – оригінали підроьлених документів або їх копії, пояснення посадових осіб. 3.Збереження запасів. Перевитрати сир-ни, будівельних мат-в тощо – виписки із нормативних док-тів, розрахунки, пояснення гол. бухг-ра. 4.Оп-ї з нарахування ЗП. Приписки та завищення розцінок в док-тах на оплату паці – опис док-в, в яких виявлені приписки та завищені розцінки, довідки спеціалістів, які приймали участь в ревізії, виписи діючих норм та розцінок, пояснення посадових осіб. Порушення штатної дисципліни – виписка з штатного розпорядку, розрахунки, пояснення керівника та гол. бухг-ра. 5.Необоротні активи та кап. вкладення. Неправильне нарахування ам-ї – розрахунки, пояснення гол. бухг-ра. Порушення положень Статуту підва – виписка із діючого на під-ві Статуту, пояснення керівника під-ва. 6.Нанесена матер. шкода – акти, довідки, описи, розрахунки, виписки з наказу, виписки з нормативних документів, пояснення винних осіб.

36. Реалізація матеріалів ревізії і контроль виконання прийнятих рішень.

Реалізація матеріалів ревізії і кон­троль виконання прийнятих рішень – це четвертий етап ревізії— є завершальною стадією ревізійного процесу. Реалізація матеріалів ревізії (тематичної пе­ревірки) проводиться, за можливості, у міру виявлення зловжи­вань, істотних порушень та недоліків у ді-сті під-ва, орг-ї, що ревізується, не чекаючи закінчення ревізії. У разі потреби матеріали ревізії (перевірок) виносяться на об­говорення в трудових колективах перевірених під-в, орг-й, оприлюднюються через ЗМІ. Якщо заходами, ужитими у період ревізії, не забезпечено пов­ного усунення виявлених ревізією порушень, ревізори готують за підписом керівника ревізійного органу вимогу про усунення ви­явлених порушень і вжиття заходів щодо повного відшкодування збитків, притягнення винних у допущених порушеннях до дис­циплінарної і матеріальної відповідальності. При виявленні істотних порушень фін. дисципліни, розкрадань грошей і мат. цінностей, інших зловживань матеріали ревізії передаються правоохоронним органам. Одноча­сно порушується питання про звільнення від обійманих посад винних у цьому осіб. Перед керівником ревізованого під-ва чи вищої за під­порядкованістю орг-ї належить висунути вимоги стосовно пред'явлення цивільних позовів до винних службових осіб навіть у тих випадках, коли заподіяні ними матер. збитки державі або юридичній особі вчинені діями або бездіяльністю, що не кла­сифікуються як кримінальні. Крім цього, інф-я про наслідки КРР подається органам місцевої держ. адміністрації. За результатами проведеної ревізії (перевірки) контрольно-ревізійні підрозділи оформлюють рішення про застосування фі­н. санкцій і накладання адмін. стягнень відпо­відно до чинного зак-ва. Це рішення вручається під роз­писку керівнику ревізованого під-ва. При невиконанні його у триденний термін контрольно-ревізійний відділ оформлює документи на безспірне стягнення грошових коштів. Органи ДКРС здійснюють контроль усунення виявлених недоліків і порушень за виконан­ням своїх вимог, відшкодуванням збитків у вигляді письмової інф-ї ревізованих під-в і орг-й з наступною перевіркою на місці достовірності поданих відомостей. У разі невиконання їх у встановлені терміни застосовуються додаткові заходи впливу залежно від суті порушень. Ефективність конт­ролю визначається результативністю заходів з реалізації наслід­ків ревізії. 37. Облік і звітність з контрольно-ревізійної роботи.

Відпов-о до вимог Закону про ДКРСУ всі структурні підрозділи ДКРСУ складають піврічні плани контрольно-ревіз-ї роботи. У цьому плані передбачаються: перелік об'єк-тів контролю (назви П, організацій); підстави для включення до плану; дата, на яку об'єкт попередньо було обреві­зовано; плановий термін викон-я (назва місяця, затрати часу в днях); особа керівника ревіз-ї групи. В свою чергу, всі територіальні структурні підрозділи системи ДКРСУ ведуть оперативний облік викон-я планів контрольно-ревізійної роботи, на підставі яких складають установлену статистичну звітність. Оперативний облік здійснює відпов-на особа, призначе­на наказом керівника контрол-го підрозділу (відділу, управ­ління) у спец.книзі чи машинограмі (відомості) згідно з показниками статистичної звітності за розділами: ревізії, тематич­ні перевірки, завдання правоохоронних органів. Основні показники оперативного обліку: перелік суб'єктів контролю; дата закінчення попер-ї ревізії; прізвище, по­сада керівника ревіз-ї групи; термін проведення поточної ревізії; ревізований період; прізвище, посада керівника ревізійної групи; осн-і рез-ти контролю (донарах-я податків у бюджет, штрафні санкції, найбільш значні порушення чинного закон-ва з питань обліку, розрахунків, викор-я матер-х і фін-х рес-ів, виявлені нестачі, я крадіжки, неправомірне викор-ня держ-х коштів і у т. п.); дата прийняття рішень за матер-ми ревізії; термін подання інф-ї про викон-я цих рішень; відмітки про контроль викон-я. Записи в книзі операт-го обліку вносяться на підставі да­них інформац-ї карти, яку складає керівник ревіз-ї групи, використовуючи мат-ли з акта проведеної його групою ревізії чи тематичної перевірки. На кожен суб'єкт конт­ролю ведеться справа, де групуються всі матер-и ревізії, прийняті рішення, службове листування за визначений період часу, як прав., 5—10 р. Ця документація зберіг-ся в металевих шафах або сейфах і призначена для службового користування. Інф-ія оперативного обліку узагальн-ся за півріччя для склад-я звітності про виконану контр.-ревізійну ро­боту та аналітичних таблиць для аналізу ефектив-ті контролю, його результативності. Систематизація даних звітності дозволяє мати базу даних для розробки пропозицій щодо вдоскон-ня чинного закон-ва, а також методичних рекомендацій з напрямів контролю, методики виявлення порушень, що має важливе значення для підвищення ділової кваліфікації прац-ів, якості та ефект-ті контрольних дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]