Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

85.Перевірка правильності відображення в обліку результатів інвентаризації матеріальних запасів, яку проводила інвентаризаційна комісія ревізованого п.

Інвентаризація- перевірка та оцінка фактичної наявності об’єкту контролю, якій притаманний комплекс госп.-правових ознак: наявність розпорядчого док-ту; здійс-я дій колегіальним органом; виявлення кільк-х і якісних харак-к об’єкту, реєстрація та оцінка фактів, нормативно-правове регулювання; бухг-ка обробка док-ів, узагальнення та реал-ія резів; прийняття рішень. Джерела інформації: Ж № 3, 5. 5а, 6; відомість 5.1. за рах-ми 375, 716, 947, 641, 072. Перевірка прав-ті відобр-я в обліку рез-ів інвент-ї матер-х цінностей включає: а) дотримання термінів відображення рез-в інвента­ризації; б) прав-ть кореспонденції бухг.рахунків і обсягів відображ-я рез-ів інвен-ї щодо ви­явлених надлишків, нестач мат-ів, які підлягають відш­код-ю МВО. Слід зазначити, що в БО для відображ-я рез-ів інвент-ії мат.цінностей викор-ся такі субрах.:375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків», 716 «Відшкодув-я раніше списаних активів», 947 «Нестачі і втрати від псув-я цінностей», 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псув-я цінностей». Типові проводки з обліку рез-ів інвентар-ії мат.запасів: 1).Якщо винна особа не встановлена: 1.відображено суму нестачі у складі витрат звіт.періоду: Д 947. К рах-ки обліку запасів; 2.відображено на позабалансовому рах-ку суму нестачі: Д 072. К - . 2).Якщо винна особа встановлена: 1.відображено суму нестачі у складі витрат звіт.періоду: Д 947. К раз-ки обліку запасів. 2.Сума, що підлягає відшкод-ню в розмірі фактичної нестачі: Д 375. К716. 3.Відображено різницю між сумою до відшкод-я, розрахованої згідно діючого порядку та балансовою вартістю запасів, яких не вистачає: Д 375. К 719. 4.Відображено суму, що підлягає сплаті до бюджету: Д 719. К 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами». 5.Отримано суму відшкодування втрат: Д 30. К 375. 6.Перераховано до бюджету різницю між сумою відшкодув-я і балансовою вартістю запасів, яких не вистачає: Д 642. К 311. Безпосереднє відображ-я у фін.звітності (ф.№1-4) рез-ти проведених інвентаризацій не знаходять.

88. Особливості ревізії операцій з оприбуткування та витрачання матеріальних запасів при використанні ПЕОМ.

Ревізору слід звернути увагу на основні способи перекручування облікових даних з метою крадіжок сир-и та мат-ів в ум-х автоматизації обліку. На П до таких перекручень відносять: заниження приходу (завищення витрат) МЦ в машинограмах; навмисні помилки та підробки в процесі кодування первинних док-ів; ведення бази даних первинних док-ів, які раніше вже були оброблені; перекручення кодів номенклатурних номкрів у первинних док-ах. Для вивчення перекручень ревізор використовує методи: зустрічної перев.первинних док-ів та машинограм у хронологічному порядку; визначає ознаки, які можуть свідчити про можливі крадіжки запасів в умовах організації та обліку на ПЕОМ. Це ознаки: відсутність потрібних реквізитів і наявність виправлень у первинних док-ах; суперечність даних перв.док-ів і машинограм; виправлення у машинограмах; невідповідність підсумків дебетових і кредитових оборотів у машинограмах; суперечність у даних зв’язаних машинограм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]