Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

9. Форми фінансового контролю.

Фори контролю відрізняються одна від одної методологічними основами і технікою проведення. За способами здійснення контрольних дій форми контролю бувають: ревізія, перевірка, камеральна перевірка, фінансова експертиза, службове розслідування. Ревізія представляє собою систе­му контрольних дій, які здійснюються за дорученням керівника вищестоящої орг-ї або органу упр-ня ревізійною гру­пою, або ревізором стосовно госп.-фін. ді-­сті підвідомчих під-в та орг-й, і під час яких уста­новлюються законність, достовірність, економічна обґрунтова­ність і доцільність проведених госп. операцій, а та­кож правомірність дій посадових осіб, які брали участь в їх здійсненні. Основна мета ревізії — виявити госп. і фін. по­рушення, зловживання, факти безгосподарності, розкрадання, марнотратства, установити причини та умови, які їм сприяли, і винних у цьому осіб, ужити заходів до відшкодування завданого збитку, шкоди, розробити заходи по усуненню недоліків і пору­шень, а також притягнути до відповідальності (адміністративної чи кримінальної) осіб, які допустили правопорушення. Ревізія підприємницьких структур надає всебічну оцінку ви­робничій і фін.-госп. ді-сті під-в, еф-сті викор-ня виробничого потенціалу, забезпеченню збереження госп. ресурсів, повноті нарахування та сплати податків до бюджету тощо. Ревізія здійснюється спеціальною уповноваженою ревізійною групою після виконання госп. операцій за минулий пе­ріод часу. Виявлені під час ревізії недоліки і порушення чинного законодавства, нормативно-правових актів, які регулюють госп. ді-сть, взаємовідносини з бюджетом обґрунтовані системою доказів з визначенням розмірів збитків, втрат, нестач, конкретизацією винних службових осіб, матеріальної та правової відповідальності. Залежно від відомчої підпорядкованості ревізії класифікують­ся на: відомчі — проводяться працівниками відомства на підпоряд­кованих під-вах одного власника; позавідомчі — здійснюються органами державного, аудитор­ського контролю (системи ДКРС в Україні, ДПА тощо). За організаційними ознаками розрізняють ревізії: планові — здійснюються відповідно до заздалегідь розробле­них і затверджених планів; позапланові — проводяться в строки, не передбачені затвер­дженим планом (у разі стихійного лиха, незадовільної роботи під-ва чи взаємопов'язаних під-в).

Перевірка – це обстеження і вивчення окремих сторін чи тематичних питань фін.-госп. ді-сті під-ва, установи, орг-ї або їх підрозділів. За результатами перевірок оформляються довідки або доповідні записки.

Камеральна перевірка застосовується і проводиться в органах виконавчої влади при одержанні і перевірці показників звітності.

Фінансова експертиза пов’язана із дослідженням та оцінкою законодавчих та інших нормативно-правових актів, фінансових та економічних результатів ді-сті і підготовкою обґрунтованих висновків та пропозицій для прийняття рішень щодо об’єкту дослідження.

Службове розслідування це форма контролю дотримання працівниками під-в, орг-й службових обов'язків, а також нормативно-правових актів, які регулюють виробничі відносини. Проводиться спеціальною комісією за наказом керівника під-ва в разі виявлення крадіжок, нестач, втрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]