Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

74.Основні методичні прийоми і способи контролю розрахунків з оплати праці.

Візуальна та нормативна перевірки, техніко-економічні розрахунки з обсягів збитків до подальшого відшкодування, перевірка оформлення документів при пред'явленні претензії для розгляду в Господарському суді дозволяють установити причини відмови в задоволенні претензій при розгляді в Господарському суді і необгрунтовані збитки. Правомірність відображення операції в обліку визначається методом перевірки кореспонденції рахунків з даних журналу-ордеру по кредиту рахунку 374 «Розрахунки по претензіях» та де­бету рахунків, на які списано заборгованість з претензій, виходя­чи зі змісту первинного документа, який є підставою для бухгал­терського запису. Особлива увага звертається на списання претензії як необгрунтованої на витрати виробництва, збитки підприємства або коригування обсягів претензії як помилкових записів минулих періодів.

75. Перевірка розрахунків з банками по короткострокових та довгострокових кредитах.

Метою ревізії кредитних операцій є перевірка повноти і правильності отримання банківських кредитів, ефективності їх використання та своєчасності їх погашення. При проведенні ревізії кредитних операцій використовують: заявки на виділення відповідних лімітів кредитування, строкові зобов’язання, де вказано суми і строки погашення виданих кредитів, виписки банку, кредитні договори, розрахунки економічної ефективності і окупності витрат, проведених за рахунок довгострокових кредитів, кошторисно-фінансові розрахунки по заходах, здійснених за рахунок рахунку 50 “Довгострокові позики” та 60 “Короткострокові позики”. До початку ревізії кредитних операцій необхідно вияснити в установі банку, чи не було порушень правил кредитування з боку під-ва і одночасно ознайомитись із актами перевірок під-ва, проведеними банком. Напрями перевірки: 1) ознайомлення з наявністю отриманих під-вом кредитів за даними балансу, Головної Книги, Журналу 2 та виписок банків; 2) отримання від установ банків підтверджень стосовно рахунків з обліку довгострокових та короткострокових позик в їх аналітичному розрізі; 3) аналіз дотримання співвідношень власних і позикових засобів ревізованого під-ва; 4) оцінка можливості під-ва погасити кредити і позики у встановлені терміни; 5) перевірка віднесення отриманих кредитів до довго- і короткострокових; 6) перевірка правильності і достовірності даних, які надаються під-вом установі банку, для отримання кредиту та док-тів, що гарантують його повернення; 7) перевірка доцільності отримання кредитів; 8) перевірка дотримання цільового викор-ня кредитів; 9) перевірка випадків перегляду умов кредитних договорів у зв’язку з повним чи частковим їх скасуванням банком; 10) перевірка достовірності даних виписок банків та додатків до них; 11) перевірка рівномірності і своєчасності погашення кредиту; 12) перевірка правильності обчислення і сплати % за користування кредитом та віднесення їх на витрати під-ва; 13) перевірка правильності відображення кредитних операцій в БО. Процентні ставки за користуванням кредитом, обумовлені в кредитному договорі, нараховуються банком і списуються позичальником не рідше 1 разу в квартал за платіжним дорученням. В разі відмови від сплати боргів за позиками банк їх стягує в претензійно-позовному порядку. Як правило, контроль за виконанням умов укладеного позичальником кредитного договору здійснює банк.

78.5) контроль операцій при оперативній оренді ОЗ (надання в оренду приміщень та устаткування іншим під-­вам, фізичним особам: рівень тарифів плати за оренду, оформлення угод на оренду, достовірність обсягів оренди, стан розрахунків)ю При здійсненні контролю широко застосовуються методи нор­мативної перевірки. Нормативна-правова перевірка належить до основних мето­дичних прийомів здійснення документального контролю під час ревізій фінансово-господарської ді-сті під-в та орг-й. Суть цієї форми контролю полягає в тому, що за змістом господарської операції, відображеної в документі, установлюєть­ся, чи не суперечить вона чинним законодавчим нормам, прави­лам, вимогам статутів та інших засновницьких документів. При виявленні таких порушень робляться розрахунки, складаються аналітичні таблиці, визначаються наслідки та винні особи, обсяги витрат чи збитків, заподіяних неправомірними діями чи бездія­льністю посадових осіб під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]