Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

63. Вказати напрями контролю розрахунків з підзвітними особами і пояснити методику перевірки обґрунтованості бухгалтерських записів на рахунках бо.

Послідовність та основні напрями перевірки: 1) Контроль дотримання правил видачі авансів підзвітним особам (методом нормативно-правової перевірки за датами видачі з каси, обсягами сум, цільовим призначенням). 2) Перевірка доцільності, правомірності та правильності оформлення відряджень окремих працівників. Тобто потрібно з’ясувати, чи дійсно існувала потреба у відрядженні конкретного працівника. Термін відрядження в Україні не повинен перевищувати 30 діб, а за кордон – не більше 60 діб. 3) Контроль авансових звітів на повноту та достовірність документів з витрат, які підлягають відшкодуванню підзвітним особам, оформлення документів та авансових звітів. 4) Перевірка правильності визначення розмірів відшкодування витрат на відрядження по авансових звітах. За наявності підтверджувальних документів відшкодовуються витрати: наймання житлового приміщення; транспортні витрати; витрати на службові телефонні переговори; витрати на харчування; витрати на оформлення закордонних паспортів; витрати на бронювання білетів (не більше 50% їх вартості). У разі, коли до рахунків на оплату вартості проживання у готелях не включаються витрати на харчування, добові для відряджень у межах України = 18 грн, для відрядження за кордон = 280 грн. 5) Контроль обґрунтованості бух. записів при відображенні операцій з видачі авансів, повернення надлишкових невикористаних сум, списання за рахунок відповідних джерел коштів (на витрати вир-ва, обігу чи за рахунок інших джерел). При цьому контролюється правильність визначення кореспонденції рахунків, виходячи зі змісту господарської операції, відображеної в первинному документі. Особлива увага звертається на правомірність та обґрунтованість внесення виправлень, коригування помилок за минулі періоди. При контролі обґрунтованості бух. записів у Журналі 3, Відомості 3.2 ревізор звертає увагу на те, як відображено операції у БО з видачі авансів, повернення невикористаних сум, списання сум відшкодування на витрати під-ва. 6) Перевірка правильності узагальнень (підсумків оборотів за місяць). 7) Перевірка стану контролю бухгалтерії за своєчасністю розрахунків. Підзвітні особи повинні в триденний термін після закінчення строку відрядження здати до бухгалтерії авансовий звіт, до якого додаються: посвідчення на відрядження; проїзні документи; документи про наймання житла; акти; інші документи, що підтверджують витрати, здійснені підзвітною особою; чеки; квитанції; довідки. Ревізор повинен фіксувати, як порушення, факти видачі готівки особам, які не відзвітувалися за попередні аванси, видачі її в явно завищених розмірах, а також видачі особам, які не є працівниками підприємства, або видачі її без дозволу керівництва та дійсної потреби для підприємства.

69. Методичні прийоми і способи контролю операцій з обліку списання простроченої кредиторської заборгованості.

Наявність кредиторської заборгованості є негативним фактором і свідчить про порушення фінансової та розрахункової дисципліни. Для перевірки КЗ ревізор використовує бух. баланс, регістри БО по рахункам 63, 64, 65, 66, 67, 68, первинні док-ти по розрахунках з кредиторами, акти звірок. Прострочена КЗ – це заборгованість за товари, роботи, послуги, не оплачені в строк або за якими минув термін позовної давності. Контролюючи операції зі списання простроченої КЗ ревізор перш за все перевіряє правомірність такої операції. Під-во не має права списувати КЗ, по якій не минув строк позовної давності (лише у випадку, коли таке рішення приймає госп. суд). Ревізор перевіряє дати списання і виникнення КЗ. При здійсненні такої перевірки ревізор керується ЗУ про підприємництво, про банкрутство, про орг-ю обліку і звітності в Україні, інструкціями НБУ. Дані про стан КЗ узагальнюється в аналітичній таблиці, де така інф-я систематизується за видами заборгованості. Порядок списання КЗ встановлено ЗУ про оподаткування прибутку. Одним з основних методів контролю є нормативна перевірка правомірності списання КЗ. Спосіб списання простроченої КЗ залежить від форми власності під-ва – боржника, тому ревізор має звернути увагу на спосіб списання заборгованості. Також може використовуватись метод зустрічної перевірки док-тів (ревізор перевіряє дані під-ва – кредитора і постачальника і порівнює їх з даними під-ва, що ревізується. Зустрічна перевірка документів — один з ефективних прийо­мів документального контролю достовірності відображення в до­кументах господарських операцій. Суть такої перевірки полягає в дослідженні достовірності документів шляхом зіставлення їх і записів у облікових реєстрах, що належать до одних і тих самих або різних, але взаємопов'язаних господарських операцій ревізо­ваного під-ва та орг-й, з якими воно має виробничі (господарські) відносини. Порівняння даних різних примірників одного й того ж документа дає можливість установити факти порушень, які заву­альовані виправленнями в документах ревізованого під-ва окремих реквізитів чи складанням підставних документів, заміни ними дійсних документів.

72. В процесі контролю розрахунків з працівниками здійснюється перевірка витрачання коштів з фонду соціального страхуван­ня на виплату матеріальної допомоги при тимчасовій непрацездатності, а також з депонентами по ЗП, заборгованості за минулі місяці року у зв'язку з несвоєчасними розра­хунками під-ва. Треба врахувати, що відповідно до чинного законодавства в Україні, при недостатності коштів для здійснення повних розра­хунків з працюючими по ЗП та взаємозв'язаних розрахунків по перерахуванню утримань із ЗП за призначенням проводиться часткове рівномірне погашення всіх видів заборгованостей (при виплаті 60% ЗП праців­никам під-во повинно перерахувати в бюджет 60% від на­рахованого обсягу прибуткового податку із ЗП, 60% боргу Пенсійному фонду і т. ін.). Прострочена депонентська за­боргованість належить до перерахування у дохід бюджету до 10 числа наступного місяця.

73. При перевірці особливу увагу приділяють прав-ті оформлення розрахунково-платіжних відомостей, в яких зустріч-ся порушення: включ-я до відомостей підставних осіб (зустрічна перев.); завищ-я суми «Разом до виплати» (арифметична перев.); збільш-я суми нарах-ї ЗП, її утримання під виглядом вкладу на рах-к в банк (перев.прав-ті нарах-я ЗП і зустрічна перев.в банку при необхідності). При перевірці прав-ті здійсн-я утрмань із ЗП, необхідно: встановити документальну обумовленість і законність утримань; своєчасність перерах-я утриманих сум по назначенню; прав-ть здійснених утримань із ЗП осіб, які звільнені за ревізований період; перевірка витрачання засобів на виплату пособій по тимчасовій непрацездатності; перевірка оформлення ін-х док-ів, які дають право на отриання пособій за рах.коштів фонда соц.страх. та Пенсійного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]