Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

123. Методичні прийоми і способи перевірки стану внутрішньогосподарського контролю на під-ві.

Перевірка стану внутрішньогосподарського контролю спрямована на отримання відповідей на наступні питання: які зусилля прикладає керівництво ревізованого пвд-ва для збереження майна і орг-ї ведення БО згідно вимог законодавчих і нормативних актів і засновницьких док-тів; на скільки ефективні методи господарювання, що діють на під-ві, і чи дозволяють вони припиняти можливі зловживання як з боку працівників, так і керівництва під-ва; яка ступінь впливу керівництва на дієвість внутрішньогосподарського контролю і результативність контрольної роботи щодо виконання рішень з матеріалів попередніх ревізій і тематичних перевірок під-ва органами ДФК. 126. Перевірка стану обліку ОЗ.

Перевірка стану обліку ОЗ відбувається за схемою, що включає набір конкретних прийомів, які можуть виконуватися у такій послідовності: 1) вивчення основних нормативних документів з обліку ОЗ (Закон України “Про БО та фінансову звітність”, Інструкція про інвентаризацію ОЗ, ТМЦ, грошових коштів і розрахунків, Закон “Про оподаткування прибутку під-ств”). 2) опис альтернативних облікових рішень, які наведено у п(с)БО 7 “Основні засоби” щодо методів оцінки та БО ОЗ. 3) перевірка первинних документів з обліку ОЗ: акти прийому-передачі, акт здачі відремонтованих, реконструйованих об’єктів, акт на списання ОЗ, інвентарна картка обліку ОЗ, опис інвентарних карток з обліку ОЗ, інвентарний список, протоколи інвентаризаційних комісій. 4) відповідність даних АО і СО ОЗ, порівняння даних Головної книги по рахунку 10 “ОЗ” з підсумковими даними оборотної відомості з обліковими реєстрами по рахунках 11, 12, 13, 40, 41, 42. Можливі порушення: заниження оцінки ОЗ при реалізації майна державних під-ств, заниження тарифів орендної плати, необґрунтованість включення об’єктів ОЗ по групах для розрахунку амортизації, помилки в нарахуванні амортизації.

127. Перевірка стану обліку мшп.

МШП - предмети, термін експлуатації яких не перевищує 1 рік, вартістю менше 500 грн.за одиницю. Почин-ся ревізія з вивчення організації і постановки БО МШП у бухгалтерії і структурних підроздлах П. Джерела інформації для контролю: книги чи картка складського обліку; матеріальні звіти структурних підрозділів П з первинними док-ми на оприбуткування, списання, передачу; дані облікових реєстрів по рахунках 22, 112. Послідовність і напрями контролю: 1.При вивченні організації і постановки обліку особлива увага звертається на закріплення МШП за конкретними відпов-ми службовими особами в місцях їх зберігання чи викор-я, наявність маркування (жетони, штампи), правильність оформ-я документами операцій при експлуатації МШП та їх оперативного обліку. 2. При перевірці операції з оприбутк-ня МШП треба визначити прав-ть їх віднесення до групи матер-х запасів та необ-х активів згідно з критеріями, встановленими з урахуванням функціонального призначення та терміну викор-ня таких активів. 3. Контроль стану запасів МШП. Рівень забезпечення МШП вироб-го процесу вивчається за доп-ю методичних прийомів аналізу запасів з номенклатури груп на складі і в експлуатації станом на перше число по кварталах року на підставі даних оборотних відомостей з рах.22, карток чи книг оперативного обліку в місцях експлуатації. 4. Перевірка операцій з видачі та списання спец.одягу і спец.взуття прац-ам П. 5. Перевірка прав-ті нарах-я зносу МШП та вклю­чення його у виробничі витрати. П самостійно встановлює, який метод нарах-ня зносу МШП йому застосовувати щодо окремих класифікаційних підгруп номенклатури МШП з урах-ям очікуваного способу викор-я таких активів (при дотриманні принципе незмінності методології БО в поточ.році). 6. Перевірка операцій по списанню МШП. Детально перевір-ся оформлення актів на списання та оприбутк-­ня мат-ів від ліквідації. 7. Контроль прав-ті відображ-я в обліку здійсн-ся методом перевірки кореспонденції бухг.рахунків на підставі змісту відображеної госп.операції в первинних док-х. Особлива увага звертається на прав-ть відображення ПДВ, обґрунтованість виправлень, як здійснювалось коригування допущених помилок за минулі періоди часу. Важливою складовою ревізійного процесу МШП є контроль на відповідність даних БО в Книзі гол.рах-ів з рахунків 22, 112 даним оборотних відомостей у розрізі класифікаційних підгруп і МВО та даним оперативного обліку, який ведуть ці МВО в картках чи книгах по залишках на поча­ток і кінець місяця, обсягах надходжень на списання. 8. Контроль прав-ті відобр-ня операцій з МШП у податковому обліку. Дані про залишки МШП на початок і кінець звіт.кварталу відображ-ся в складі податкової звітності по податку на прибуток. Їх приріст або убування зменшує або збільшує валові витрати звітного періоду, отже, впливає на обсяг бази оподаткування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]