Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

56.Назвати основні напрямки ревізії операцій на поточному рахунку під-ва в іноземній валюті і пояснити, як перевірити правомірність здійснення операцій з витрачання іноземної валюти.

Під час ревізії операцій з валютними коштами на рахунках у банку вивчаються документи, які були відолбражені у журналах-ордерах за рахунком 31 «Рахунки в банку», 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті», 314 «Інші рахунки в іноземній валюті». Основні напрямки ревізії операцій на поточному рахунку під-ва в іноземній валюті : а) в облікових реєстрах операції відображ. в обсягах за видами іноземних валют та з перерахунком відповідно до їх курсу на дату здійснення оп-й у нац. валюті Укр. Тобто додатково потрібно перевірити правильність перерахунків у нац. валюту Укр. та відображення курсових різниць; б) перевірка своєчасності надходжень виручки від реалізації продукції при експорті (нормативний термін — до 90 днів з дня перетину кордону відповідно до штампа митниці на вантажній товарній накладній про експорт товарів іноземним покупцям); в) перевірка правомірності здійснення операцій з витрачанню іноземної валюти на придбання по імпорту ТМЦ, устаткування. При цьому як додаткові джерела інформації треба аналізувати дані контрактів з іноз. постач-ми про склад імпорту на предмет, чи належить він до критич­ного імпорту, чи не завищені ціни проти міжнародних, чи дотримано встановлених обсягів закупівлі, термінів розрахунків. При виявленні фактів порушень у розрахунках інвалютою яі додатки до акта складаються розрахунки за видами та обсягам операцій за ревізований період. У вигляді штрафних санкцій у дохід бюджету перераховується 0,3% від заг. обсягу опе­рації за кожен день перевищення нормативного терміну розрахунків по експорту, виходячи з надходжень валютної виручки та авансових платежів для закупівлі по імпорту.

57. Методичні прийоми і способи контролю операцій на поточному рахунку підприємства в іноземній валюті.

Перевірка операцій по валютному рахунку під-ва: методика перевірки така сама, як і поточного рахунку, але з урахуванням особливостей облікового процесу подібних операцій валютних розрахунків: а) в облікових реєстрах операції відображаються в обсягах за видами іноземних валют та з перерахунком відповідно до їх курсу на дату здійснення операцій у національній валюті України. Тобто додатково потрібно перевірити правильність перерахунків у національну валюту України та відображення курсових різниць; б) перевірка своєчасності надходжень виручки від реалізації продукції при експорті (нормативний термін — до 90 днів з дня перетину кордону відповідно до штампа митниці на вантажній товарній накладній про експорт товарів іноземним покупцям); в) перевірка правомірності здійснення операцій з витрачанню іноземної валюти на придбання по імпорту товарно-матеріальних цінностей, устаткування. При цьому як додаткові джерела інформації треба аналізувати дані контрактів з іноземними постачальниками про склад імпорту на предмет, чи належить він до критич­ного імпорту, чи не завищені ціни проти міжнародних, чи дотримано встановлених обсягів закупівлі, термінів розрахунків. При виявленні фактів порушень у розрахунках іноземною валютою додатки до акта складаються розрахунки за видами та обсягам операцій за ревізований період. У вигляді штрафних санкцій у дохід бюджету перераховується 0,3% від загального обсягу опе­рації за кожен день перевищення нормативного терміну розрахунків по експорту, виходячи з надходжень валютної виручки та авансових платежів для закупівлі по імпорту. Тут застосовуються такі методичні при­йоми: візуальна перевірка наявності документів; нормативна перевірка на відповідність правилам оформ­лення банківських документів; зустрічна перевірка в банках при підозрі на їх недостовірність, а також при виявленні відсутності окремих виписок банків чи відповідних первинних документів до них; арифметична перевірка на правильність установлення за­лишків, загальних оборотів по кожній виписці банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]