Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.DOC
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
415.23 Кб
Скачать

21. Контрольні порівняння на збалансованість окремих показників як методичний прийом фінансового контролю.

При виявленні порушень доцільно використовувати прийоми перевірки документів, що відображають рух однорідних цінностей. До таких прийомів відносяться порівняння, відновлення кількісно-сумового обліку, хронологічна перевірка руху цінностей, порівняння груп документів, що відображають однотипні операції. Контрольні порівняння на збалансованість окремих показників – один з методичних прийомів документального фінансового контролю, що застосовуються для контролю правильності оприбуткування та списання на витрати, видатки окремих сортів, матеріальних цін­ностей, достовірності аналітичного обліку, якщо в бухгалтерії ведеться тільки вартісний (сумовий) облік матеріальних ціннос­тей, а також, коли аналітичний облік у запущеному стані. Зміст контрольного порівняння полягає в тому, що до залишку товару на початок інвентаризаційного періоду додається кількість товарів, які надійшли за період, що перевіряється, і віднімається документоване витрачання. Отриманий результат є максимально можливим залишком товарів на кінець періоду, оскільки він визначений без урахування продажу товарів на кінець періоду. Даний залишок порівнюється з залишком, що зазначений в інвентаризаційному описі. В разі перевищення фактичного залишку над максимально можливим виявляються лишки, які є ознаками можливих зловживань. Суттєві аспекти цього методу дозволяють виявити зловживання персоналу, які пов’язані: 1) зі створенням врахованих лишків окремих видів ТМЦ в результаті недооприбуткування частини ТМЦ, надлишкового списання частини ТМЦ під виглядом документованих витрат, неправомірного оформлення пересортування; 2) з маніпулюванням цінами при правильній кількісній інф-ї про рух однорідних цінностей в результаті заниження цін на отримані товари, завищення цін на товари; 3) з приховуванням частини виручки, отриманої від населення за реалізацію ТМЦ. Цей метод дозволяє виявити сам факт, а також структуру недостач, завуальованих в поточному БО. Недоліки методу: відносна трудомісткість (великі затрати праці висококваліфікованого персоналу); технічні складності по виявленню зловживань між датами інвентаризацій, оскільки МВО мають можливість приблизно збалансувати розміри оприбуткування і документального списання ТМЦ.

24. Вказати методичні прийоми аналізу, які застосовуються в контрольно-ревізійній роботі, пояснити зміст і застосування техніко-економічних розрахунків.

До основних прийомів аналізу, які мають широке застосування при здійсненні контрольно-ревізійної роботи, належать техніко-економічні розрахунки, порівняння даних, відносні та абсолютні величини, групування даних, тематичні обстеження, а також нормативно-правова перевірка, арифметична перевірка, зустрічна перевірка, контроль змісту різних документів, перевірка правильності відображення госп. операцій за даними док-тів в регістрах БО. Нормативна-правова перевірка належить до основних мето­дичних прийомів здійснення документального контролю під час ревізій фін.-госп. ді-сті під-ств та орг-й. Суть цієї форми контролю полягає в тому, що за змістом госп. операції, відображеної в документі, установлюєть­ся, чи не суперечить вона чинним законодавчим нормам, прави­лам, вимогам статутів та інших засновницьких док-тів. При виявленні таких порушень робляться розрахунки, складаються аналітичні таблиці, визначаються наслідки та винні особи, обсяги витрат чи збитків, заподіяних неправомірними діями чи бездія­льністю посадових осіб під-ва. Зустрічна перевірка документів один з ефективних прийо­мів документального контролю достовірності відображення в до­к-тах госп. операцій. Суть такої перевірки полягає в дослідженні достовірності док-тів шляхом зіставлення їх і записів у облікових реєстрах, що належать до одних і тих самих або різних, але взаємопов'язаних госп. операцій ревізо­ваного під-ва та орг-ї, з якими воно має виробничі (господарські) відносини. Порівняння даних різних примірників одного й того ж док-та дає можливість установити факти порушень, які заву­альовані виправленнями в док-тах ревізованого під-ва окремих реквізитів чи складанням підставних документів, заміни ними дійсних документів. Арифметична перевірка документів включає контроль прове­дених у док-ті обчислень, підрахунків у підсумках, що здійс­нюються при оформленні та обробці документів. Наприклад, арифметична перевірка застосовується при здійс­ненні контролю загальної суми до сплати по рахунках-фактурах постачальників ТМЦ, обсягів витрат — по ма­теріальних звітах, визначення залишків грошових коштів — за касовими звітами касирів і т. п. Техніко-економічні розрахунки проводяться в процесі ревізії для встановлення правильності розрахункових показників, обґрунтованості директивних показників, правильності складання кошторису витрат капітального і поточного ремонту ОЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]