Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

38.Податки на доходи в Україні: склад, структура, відмінність та спільні риси.

Прямі податки — податки, що стягуються державою безпосередньо з доходів або майна платника податків. Історично є найбільш ранньою формою оподатковування.

Прямі податки поділяються на:

реальні (майнові), якими обкладаються продаж, покупка або володіння майном;

особові.

Податок на доходи фізичних осіб — загальнодержавний податок в Україні. Є платою фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує цей податок згідно з Податковим кодексом України.

СТАВКИ: 1) основні: 15%( заробітна плат, виграш у державну та недержавну грошову лотерею, суми авторської винагороди,оренда та суборенд) 17%(якщо загальна ∑ доходу10МЗП ). 2)Допоміжні: 5%( дохід, від ІСІ, дохід за іпотечними ЦП, у вигляді відсотків (дисконту), отриманий власником облігації,проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок;процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом). 30% (виграш чи приз (крім виграш у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри). 5%(продаж рух нерух майна, авто)-більше 1 разу на рік, а 1%-менше 1 разу на рік

Податковий кодекс України містить окремий розділ (Розділ III) під назвою «Податок на прибуток підприємств»

Стаття 151.1 Податкового кодексу України визначає, що основна ставка податку становить 16 відсотків. Однак на перехідний період ставка встановлюється в таких розмірах:

з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно - 23 %

з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно - 21 відсоток;

з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно - 19 відсотків;

з 1 січня 2014 року - 16 відсотків.

35.Тенденції розвитку податкової системи України.

Податкова система України почала формуватися ще у колишньому СРСР у 1990 році. Після проголошення незалежності в Україні у 1991 році був прийнятий власний Закон «Про систему оподаткування. У 1994 і 1997 роках цей закон змінювався і приймався у нових редакціях. Проте протягом 1997-2010 років до нього вносилися зміни, унаслідок на момент прийняття Податкового кодексу податкова система України налічувала 28 загальнодержавних і 15 місцевих податків, зборів та інших обов’язкових платежів. У період 1991 - 2010 років розвиток податкової системи України характеризується такими тенденціями.

Розширення переліку податків та зборів. Ця тенденція має місце не лише в Україні, а й у розвинутих країнах. Вона обумовлена, по-перше, низькою фіскальною ефективністю окремих податків, спричиненою недостатнім рівнем розвитку органів стягнення, якістю адміністрування, рівнем податкової культури, масштабами ухилення від оподаткування, по-друге, зниженням податкових ставок найбільш ефективних у фіскальному відношенні податків при збереженні рівня державних витрат. Зауважимо, що розширення складу податків та інших обов’язкових платежів має межі, зумовлені принципом адміністративної простоти та економічності оподаткування. Численні дрібні податки, з одного боку, ускладнюють податкову систему, створюючи враження надмірного податкового навантаження, вимагаючи значно більше часу на складання звітності та розрахунки, на облік та контроль. З іншого, для зменшення кількості податків потрібні відповідні умови. Зниження ставок податків. Ця тенденція обумовлена тим, що на етапі становлення податкової системи України для забезпечення формування доходів на тому, рівні, що склався у колишньому СРСР, держава змушена була встановлювати досить високі ставки податків. Так, у 1992 році ставка ПДВ становила 28%,  ставка податку на прибуток – 60%. Згодом, по мірі розвитку підприємницької діяльності і розширення бази оподаткування,  ставки податків поступово стали знижуватися.

Застосування диференційованого підходу до оподаткування, поєднання особистих та реальних податків, як наслідок, використання мішаних форм, таких як фіксований сільськогосподарський податок, єдиний податок, плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності. Ця тенденція обумовлена необхідністю підтримки сільськогосподарського виробництва та малого бізнесу.

Переважання податків на споживання над податками на доходи. Ця тенденція пояснюється тим, що в умовах значних масштабів приховування доходів, їх оподаткування здійснюється не через податки на доходи, а через витрачання коштів на купівлю товарів та послуг, відтак, через сплату податків на споживання. Цей факт, на нашу думку, варто враховувати при побудові податкової системи. Мабуть, варто змістити акценти у бік податків на споживання, послабивши оподаткування доходів. Можливо, зменшення податкового навантаження на доходи призведе, принаймні часткового, до їх легалізації.

Переважання податку на доходи фізичних осіб над податком на прибуток підприємств. Ця тенденція є характерною для податкових систем розвинутих країн. В Україні податок на доходи фізичних осіб перевищив податок на прибуток підприємств у 2009 та 2010 роках. Це пов’язано, передусім із зміною пропорцій розподілу ВВП у бік заробітної плати,  а також із зменшенням прибутків підприємств у зв’язку із світовою фінансовою кризою.

Вплив суб’єктивного чиннику щодо введення майнових податків, які мають доповнювати особисті

 До зазначених тенденцій слід додати, що основу податкової системи України утворюють податки, аналогічні тим, що формують податкові системи більшості країн світу, а саме: ПДВ, податок на доходи громадян, податок на прибуток підприємств, мито і акцизний податок.

Податки та збори в Україні з 1 січня 2011 року

З 1 січня 2011 року набрав чинності новий Податковий кодекс України, який значно змінює систему оподаткування в Україні. Загальнодержавні податки та збори

З 1 січня 2011 року до загальнодержавних податків та зборів належать такі податки та збори:

податок на прибуток підприємств

податок на доходи фізичних осіб

податок на додану вартість

акцизний податок

збір за першу реєстрацію транспортного засобу

екологічний податок

[[рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України]]

рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні

плата за користування надрами

плата за землю

збір за користування радіочастотним ресурсом України

збір за спеціальне використання води

збір за спеціальне використання лісових ресурсів

фіксований сільськогосподарський податок

збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

мито

[[збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками]]

збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності

Місцеві податки та збори

З 1 січня 2011 року до місцевих податків та зборів належать:

податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

єдиний податок

збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності

збір за місця для паркування транспортних засобів

туристичний збір

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]