Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

11.Власний капітал підприємства, його функції та склад.

Власний капітал – це підсумок 1 розділу пасиву. Основними його складовими є: статутний капітал (СК), додатковий капітал (ДК), резервний капітал (РК), нерозподілений прибуток (НП). СК – це сума вкладів власників підприємства, його активи за номінальною вартістю у відповідності із засновницькими документами, це капітал, в межах якого власники несуть матер. відповідал. перед кредиторами. ДК – це сума приросту майна підприємства, яка виникла в результаті переоцінки безоплатно одержаних ТМЦ та від еміс. доходу. Розрізняють додатково вкладений капітал та інший капітал. РК – це капітал для покриття збитків(25 % від СК). НП – прибуток, який реінвестований у підприємство (різниця між дивідендами та чистим прибутком.

Функції ВК: 1). Заснув. та введ. підпр. в дію. Власний капітал у частині стат. є фін. основою для запуску в дію нового СГ.

2). Відповідальності та гарантії. - статутний капітал є свого роду кредитним забезпеченням для кредиторів підприємства.

3). Захисна ф-ція - чим більший СК тим краще захищене підприємство від зовнішніх факторів.

4). Забезпечення кредитоспроможності.

5). Фінансування та забезпечення ліквідності. Вне­сками у влас. кап. можуть бути грош. кошти. Вони можуть використовуватися для фінан­с. опер. та інвест. діяльності підприємства, а також для погаш. заборгов. по позичках. Це, у свою чергу, підвищує лікв. підпр., з одного боку, та поте­нціал довгостр. фінанс., з іншого.

6). База для нарах. дивідендів і розпод. майна. Одер­жаний протягом року приб. або розподіл. та випл. власникам корп. прав у вигляді дивідендів, або тезаврується. Нарах. дивідендів здійснюється за встан.ставкою відповідно до частки акціонера (пайовика) в стат. капіталі. Аналог. чином відбувається розподіл майна підпр. у разі його ліквідації чи реорганізації.

7). Управління та контролю – власники можуть приймати участь в управлінні та контролі, володіння контрольним пакетом дозволяє проводити власну політику.

8). Рекламна (репрезентативна) – Солідний статут­ний капітал (власний капітал) підпр. створює підґрунтя для довіри до нього не тільки з боку інвесторів, а й з боку поста­чальників факторів виробн. і спожив. готової продукції. Крім того, підпр. із солідним власним капіталом набагато легше залучити кваліфік. персонал.

12.Статутний капітал і додатковий капітал підприємства.

СК — це сума вкладів власників підпр. в його активи за номін. вартістю згідно із засновниц. документами. СК Характеризує початкову суму вл. капіталу під-ва, інвестовану в формування його активів для початку здійснення його госп. діяльності. Розміри СК визначаються статутом під-ва. Для під-в окремих сфер д-сті та організаційно-правових форм мінімальний розмір СФ регулюється законодавством. Наприклад, СФ АТ – 1250 мін з/п, ТОВ – 100 мін з/п мін. розмір СФ приватного під-ва – 1000 грн. Вклад, оцінений в грош. одиницях, становить частку учасника та засновника в СФ. Закон-ом Ук забор. викор. для форм. СФ бюдж. кошти, кошти, отримані в кредит та під заставу.

Вкладами учасників та засновників в під-ва різних форм власності можуть бути нерух. майно та інші матер.цінності, ЦП, права корист. землею, водою та ін прир. ресурсами, інтел. власність, грош. кошти в тому числі в іноз валюті. Вклад, оцін. в гривнах, становить частку учасника та засновника у СФ. Забор. використовувати для форм. СФ бюдж. кошти, кошти, отримані в кредит та під заставу.

СФ АТ формується шляхом випуску акцій, номінал яких і становить СФ АТ, але він не може бути менший за 1250 мін з/п, виходячи із ставки, діючої на момент створення АТ. Акції ЗАТ можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки та куплі-продажу на біржі; акції ВАТ розпод. тільки між засновниками.

У ТОВ СФ не повинен бути менший за 100 мін з/п. До моменту реєстрації ТОВ кожен із учасників зобов. внести в СФ не менше 30% вказаного в устан. докум. вкладу. Учасник зобов. повністю внести свій вклад не пізніше ніж через рік після реєстрації, у разі невикон. – сплачує штраф: 10% річних з недонесеної суми.

Дод. кап. – це сума приросту майна під-ва в резул. переоц. майна під-ва (індексації), безоплатно одерж. матер. цінностей, еміс. доходу. Розрізн. дод. вклад. капітал (еміс.) та інший дод. капітал.

Додатковий вкладений капітал характер. суму емісійного доходу (різниця між продаж. і номін. варті­стю первісне розміщ. акцій), отриманого в резул. реалі­зації акц. товар. власних корпор. прав. До складу іншого додаткового капіталу належать такі складові:

1)інший вкладений капітал;До іншого дод. капіталу належить інший вклад. засновн. підприємств (крім акц. товариств) капітал, що перевищ. стат. капітал, раніше внесений такими засн. без прийняття рішення про зміну розміру стат. ка­піталу.

2)дооцінка (уцінка) необоротних активів; До складу дооцінки (уцінки) необ. активів віднос. сума дооцінки (уцінки) активів, яка проводиться у випадках, пе­редбачених законодавством

3)вартість безкоштовно отриманих необоротних активів. До складу вартості безк. отриманих необ. активів включається вартість необ. активів, безк. одержаних підпр. від інших осіб. Вона вважається дод. капіта­лом і зменш. на суму нарах. аморт., величина якої визн. доходом одночасно з її нарахуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]