Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

22.Типи дивідендної політики підприємства. Теорії в галузі дивідендної політики.

На практиці використ такі осн типи дивід політ:

залишковий - ґрунт на теорет висн Міллера та Модільяні, згідно з яким за джер фінансув підпр слід викор його приб. На дивід повинна спрям част чис приб, що залиш після здійсн всіх реінвест. Перев. є забезпеч вис темпів розв підпр, підвищ її платоспром, незал та фін стійкість. Недоліком є нестабільн дивід, що призвод до відтоку інвест. і зниж ринк курс ак даної комп.

стабільн розміру дивід - абсол сума на 1 ак три-валий час залиш незмін або колив в незнач¬, заздалегідь визнач межах. Переваги – підвищ довіри до комп і стабілін ринк варт ак на ФР. Недоліки - сума дивід не пов'яз із факт фін рез за звіт пер, що може призвести до мініміз самофінансув та зниж фін стійкості.

стабільн співвіднош виплат – встан довгострок нормат коеф дивід випл відносно суми приб. Позитивним є простий порядок розрах і тісний зв’язок із фін рез – доцільний для підпр зі стабільн дох. Негативним є те, що нестабільн абсол розміру приб призвод до колив ринк варт ак і сприяє підвищ риз ін вест в них;

стійкого прир дивід - ґрунтуєт на моделі випл дивід Гордона і передбач стаб їх зрост у твердо встановл проц прир до розм дивід у попер роки. До переваг належ відн зрост ринк варт корпорат прав, а отже, сприятливі можлив залуч кош при додатк емісії. Недол. такої політ є відс. гнучкості, що у разі незначної прибутк. підпр може призвести до фін неспром і втрати ліквідн.

 постійної та бонусної част - підпр регулярно виплач стаб невис ди¬від плюс додатк бонуси за вис приб чи у разі святкув ювілейних дат тощо. Переваги – зв’язок із фін рез. Негативне – при тривалих мінім випл дивід зниж ін вест привабл підпр.

Теорії в галузі дивід політ.

іррелевантності (нейтральності) дивід політ – автори якої (Модільяні,Міллер,Блек) заперечували зв'язок між сумою дивід і ринк кур¬сом ак, а варт підпр залежить лише від його здатності приносити приб. Нейкращою є фін політ відмови від випл дивід і реінвестув приб, тобто самофіна-нсув підпр є пріоритетне джерело фінансув (в цьому разі акціонери максиміз дох в рез зрост курсу ак). Правило викор приб має вигляд: спрямовувати на виплу дивід слід лише ту част приб, яку немож¬ливо ефективно реінвестув, тобто діє залишк принцип дивіденд виплат.

пріоритетність дивід (Лінтнер, Гордон) - ряд інвесторів віддають перев реальним дивід порівняно з майб дох від зміни курсу, зумовл тезавр. приб-«краще синиця в руках, ніж журавель у небі», адже ризик майб дох від приросту кап є дуже високим. Зрост диві¬д часто сприйм як сигнал того, що підпр працює успішно, і навпаки, отже дивід вплив на варті підпр.

податк диференціація (теорія мініміз дивід) - орієнто-вана на групу інвесторів, які при прийнятті ріш виходять з критерію мініміз под платежів, коли под законод кр (США, Швейцарія, Бенілюксу) передбач нижч рівень оподаткув нероз приб ніж розпод, то підпр отримує под переваги при викор як джерела фінансув реінвестов приб.

Разом з тим, ця теорія не влаштовує дрібних аукціон з низьким рівнем дох (диференційос ставки оподаткув).

сигнальна теорія побудов на моделі оцінки пот реальної варт ак. В цьому вип. Аналіз розмір сплач дивід, адже ріст дивід випл в динаміці підвищ ринк варт ак, однак така теорія може застос лише на прозорому ринку.

відповідність дивід політ складу аукціон (клієнтури) – комп повинна притримуватися тактики, яка відпов очікув більшості аукціон, незадоволені ж реалізують свої ак, які викуплять задоволені, а структура аукціон вирівняється за ступенем задоволеності.

3 підходи до формув дивід політ:

– Консерват-стабільність див. виплат;

– Компромісний-поступове зростання виплат;

– Агресивний-зрост. виплат швидкими темпами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]