Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

53.Індивідуальне страхування громадян від нещасних випадків та його сутність.

Індивідуальне страхування від НВ передбачає, що страхувальником виступає фіз.. ос., яка укладає договір страхування стосовно самої себе або ін. фіз.. ос. Індивідуальне страхування від НВ може поширюватися лише на приватне життя або тільки на час виконання застрахованою особою професійних обов’язків, гром. діяльності, а може охоплювати й все це разом.

Індивідуальне страхування від НВ передбачає, що страхувальником може виступати лише дієздатна особа . Важливе значення також має вік, стан здоров’я застрахав. ос.. Так, на страхування можуть бути прийняті особи від 3 до 60 рр., або від 16 до 69, які не є інвалідами І, ІІ, ІІІ групи.

СС визначається за погодженням між страховиком і страхувальником.

На розмір СТ впливають: професія страхувальника, його вік, умови праці тощо.

Страхувальник має право сплатити СП готівкою чи безготівково, за один раз або в декілька строків відповідно до договору страхування.

Договір страхування може укладатися на строк до 1 року або на ін.. строк.

Під час укладання договору страхування страхувальник має право призначити вигодо набувача для отримання страхової виплати у разі смерті від НВ.

Страхові виплати:

- у разі смерті застрахованого – 100% СС;

- у разі настання інвалідності: за І групу – 100%, ІІ – 75%; ІІІ – 50%;

- у разі тимчасової втрати працездатності виплата здійснюється в певному відсотку до СС, обумовленої договором страхування за кожен день непрацездатності, але на більше 50% СС. Франшиза встановлюється у вигляді певної кількості перших днів непрацездатності. Упродовж цього часу виплата страховиком не здійснюється.

54.Колективне страхування громадян від нещасних випадків та його сутність.

Договори колективного страхування укладаються юр. ос. на користь своїх працівників. Сплата страхових внесків під час проведення такого страхування покладається на роботодавців. Під час укладання договору страхування страхувальник повинен разом із заявою про страхування надати страховику список осіб, які підлягають страхуванню із зазначенням розміру СС для кожного застрахованого. За згодою між страховиком і страхувальником кожному застрахованому видається поліс. Залежно від кількості застрахованих страхувальнику може надаватися групова знижка зі страхового платежу.

Страхові ризики: смерть застрахованого, настання інвалідності або тимчасова втрата ним працездатності в результаті НВ під час виконання професійних обов’язків.

Страхові виплати:

- у разі смерті застрахованого – 100% СС;

- у разі настання інвалідності: за І групу – 100%, ІІ – 75%; ІІІ – 50%;

- у разі тимчасової втрати працездатності виплата здійснюється в певному відсотку до СС, обумовленої договором страхування за кожен день непрац, але на більше 50% СС.

Колективне страхування від НВ може пошир. також на туристів, спортсменів, школярів, пасаж. на транспорті. Страхувальником за такими видами страхування є юр. ос., яка зацікавлена в страх. захисті на випадок настання НВ щодо певних груп осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]