Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

106.Зведений бюджет Укр, його характер. Та призначення.

Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави. Звед. бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим та зведених бюджетів областей, міст Києва та Севастополя,всього - 28 суб'єктів.За своєю сутністю бюджет характеризує фінансове становище держави. Проте бюджет — дуже складна економічна категорія, до якої не можна підходити однозначно, як і використовувати його показники без детал. аналізу структури бюдж. системи держави.

ЗВ. бюджет України - сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України. Зведений бюджет не затверджує Верховна Рада України, оскільки кожний з видів бюджетів, що існують в Україні, затверджує відповідний орган місцевого самоврядування або місцевої влади. Призначення зведеного бюджету полягає в тому, щоб на підставі зведених показників доходів та видатків, які отримує вся бюджетна система країни, здійснити аналіз та визначити засади державного Регулювання економічного і соціального розвитку України.

Структура бюджетної системи за складом показників є сукупністю показників бюджетів у зведеному бюджеті й відображає стан економічного та соціального розвитку держави. Крім того,структура бюджетної системи за складом показників визначає рівень централіз. в країні. Рівень бюдж. централізації,що визначається як сер. показник, оцінюють за коефіцієнтами:1) коефіцієнт бюдж. централ., розрахований за доходами зведеного бюджету України, обчислюється як відношення доходів Державного бюджету по Україні до доходів зведеного бюджету; 2)коефіцієнт бюдж. централіз., розрах. за витр. звед. бюджету, обчисл. як віднош. витрат Держ. бюдж. України до витрат звед. бюджету. Коеф. децентр. - показники місц. бюдж. до зведеного.

Загалом узагальнений коефіцієнт децентралізації складає 27%,в тому числі області-14%, міста республіканського значення-12%,районні бюджети-5%,бюджет місцевого самоврядування-1%.Тобто в Україні склалася структура бюджетної системи,в якій досить високий рівень централізації бюджетних коштів.

107.Система доходів бюджету. Методи формування та класифікації бюджетних доходів.

Надходження бюджету - доходи бюджету, повернення кредитів до бюджету, кошти від держ (місц) запозичень, кошти від приватизації держ майна, повернення бюджетних коштів з депозитів,надходження внаслідок продажу/ пред'явлення цінних паперів. Доходи бюджету - податк, неподатк та інші надходження на безпов. основі, справляння яких передбачено законодавством Укр (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюдж. установ).

Система доходів: елементи:

- Методи формув доходів

= Метод прямого вилучення коштів з держ. сектора – на правах власн-ті держ. – вилуч част. чист приб.(до 25%) держ підпр-ств;

= Отримання доходів від майна(орендна плата), угідь(рентна плата), держ послуг(держ мито);

= Фіскальний метод (перерозп доходів фіз.та юр осіб);

= Позиковий метод.

Джерела формування доходів

= внутр (ВВП, част НБ)

= зовн (прям перерозподіл – репарації, ціновий механізм, валютн регулюв-ня, оподаткув Імп/Експ операцій, Кред. механізм)

- класиф. доходів

= за повнотою нарах – закріпл\регулюючі

= за порядком формувцентраліз\децентраліз

= за рівнем бюдж системизаг.держ\місц

= за частот появи в бюджзвич (под, збори, платежі)\надзвич(кред, еміс, приватиз)

= за методами залучення - податки, збори та обов платежі, дох неподатк хар-ру

= за бюдж класифікацією: Ст 9.

+податкові надходження - встановлені законами Укр про оподатк загальнодерж та місц податки і збори (обов платежі). (податки на приб та доходи, власність, спец викор прир ресурсів, на внутр тов і послуги, на між нар торгівлю та зовн операції, інші(місц, єд податок, фікс. с/г податок.) +неподаткові надходження:

1) доходи від власності та підприємницької діяльності; 2) адмін. збори та платежі, доходи від неком. госп діяльності; 3) інші неподаткові надходження.

(побічний продаж, вл доходи бюдж установ) +доходи від операцій з капіталом; (продаж Осн К-лу, держ запасів, товарів, землі та Немат Акт-в, податки на фін опер-ї та оперзкапіталом) +трансферти - кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади АРК, органів місц самовряд, інш держав або міжнар організацій на безоплатній та безпов. основі. (зовн\внутр)

+ за процес класиф-ю бюдж цільові фонди – з обособл власн апаратом управл \ з централіз. Держ управлінням; соц(подол насл. аварії на ЧАЕС), ек (реконстр доріг, інвест-й) призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]