Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

83.Страхування відповідальності позичал. За непов. Кредиту.

Договір страхування в такому разі укладається між страх. компанією та фізичною або юр. особою-позичальником.

Об'єктом страхування є відповідальність пози-чальника перед банком-кредитором за своєчасне й повне пога¬шення кредиту, зокрема й відсотки з нього.

Термін дії договору страх. відповідає терміну дії кред. договору.

Зазвичай цей вид страхування кредитів використовується за споживчого кредитування.

Страхові тарифи за страхування від¬повідальності є вищими (у межах 4—8 % страхової суми), ніж, наприклад, за страхування споживчих кредитів, коли страхуваль¬ником виступає банк.

Ризики. Страхові компанії за страхування відповідальності позичальни¬ків за повернення банку кредитів обмежують перелік страхових ви-падків, унаслідок яких настає відповідальність страховика. Страху¬ється зазвичай ризик неповернення кредиту банку внаслідок смерті позичальника, позбавлення його можливостей отримувати дохід че¬рез повну або часткову втрату працездатності внаслідок нещасного випадку, втрати постійного місця роботи за незалежними від стра¬хувальника причинами.

Головною вадою цього виду страхування для страхових ком¬паній (й водночас головною перевагою для страхувальників) є відсутність права регресу до винних осіб.

За такого страхування банк не зазнає додаткових витрат і за¬безпечує собі майже 100 %-ве повернення виданих кредитів. При цьому банк вимагає від позичал., щоб він страхував усі 100 % суми отрим. кредиту. Усі виграти бере на себе позичальник.

Значному розвитку в Україні цього виду страхування сприяла саме ефективна співпраця банків з певними страховими компані¬ями. На сьогодні доволі поширеною є практика, коли банк підпи¬сує з однією чи кількома страховими компаніями угоду про спів¬працю на страховому ринку. Страхова компанія зазвичай мас розрахунковий рахунок у цьому ж банку, страхові платежі, що надходять на рахунок страхової компанії, використовуються бан¬ком як ресурси. У випадках, коли позичальник страхує свій кре¬дит у новій для банку страховій компанії, банк вимагає у страхо¬вика проходження акредитації (надання статуту, балансу, інших фін. та установчих документів).

84.Поняття автотранс. Страхування. Види страхування.

Автомобільний транспорт є найбільш поши¬реним і водночас небезпечним як для його власників (або експлу¬ататорів), так і оточуючих: водіїв інших транспортних засобів, па¬сажирів, пішоходів. Це зумовлює об'єктивні підстави для страхування як своїх транспортних засобів, так і відповід. за збитки, що можуть бути завдані цим трансп. життю, здо¬ров'ю та майну третіх осіб.

Види страхування автотранспортних ризиків. В Україні стра¬ховий захист, пов'язаний з експлуатацією автомобіля, забезпечу¬ється такими формами й видами страхування:

•добровільне страхування ТЗ (авто-каско) на випадок його пошкодження або повного конструктивного знищення внаслідок ДТП, стихійного лиха або крадіжки;

•обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власника наземного ТЗ від шкоди, що може бути заподіяна екс¬плуат. автомоб. чи мотоцикла здоров'ю й майну третіх осіб;

•добровільне страхування цивільно-правової відповідальності власника наземного транспорту (може здійснюватися з метою збільшення ліміту відповідальності страховика);

•обов'язкове страхування водіїв на випадок смерті або тілес¬них ушкоджень унаслідок ДТП;

•страхування пасажирів на випадок смерті або втрати здоров'я;

•добровільне страхування вантажів і багажу

добровільне страх. відпов. автоперев. та експлуатанта трансп зас.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]